Skip to main content
search

Ελαστογραφία θυρεοειδούς και όζοι

Εισαγωγή

Ελαστογραφία θυρεοειδούς και όζοι .-Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Αν υποβληθεί ο γενικός πληθυσμός σε υπερηχογράφημα  τραχήλου εκτιμάται ότι όζοι θυρεοειδούς θα ανευρεθούν σε ποσοστό έως και 60-70 %. Μεγάλη σημασία έχει η αναγνώριση των όζων που υποκρύπτουν ή είναι πιθανόν να υποκρύπτουν καρκίνο θυρεοειδούς (‘κακοήθεις όζοι’).

Όζοι θυρεοειδούς: Υπερηχογράφημα και παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) – κυτταρολογική εξέταση

Το υπερηχογράφημα  είναι σήμερα – σε συνδυασμό με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) (FNA, Fine-Needle Aspiration) – οι δύο βασικές μέθοδοι για τη διερεύνηση των ασθενών με όζους θυρεοειδούς. Ο έμπειρος ακτινολόγος είναι σε θέση να αναγνωρίσει ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες σε έναν όζο. Οι χαρακτήρες αυτοί συνδυάζονται με αυξημένη πιθανότητα οι όζοι θυρεοειδούς να υποκρύπτουν καρκίνο θυρεοειδούς.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιοι από τους χαρακτήρες αυτούς:

  • μικροαποτιτανώσεις
  • ανώμαλα ασαφή όρια
  • αυξημένη χαοτική εσωτερική αγγείωση
  • παρουσία τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας κλπ.

Παρά ταύτα, η διάγνωση της κακοήθειας δεν μπορεί να τεθεί πάντα με αξιοπιστία με βάση τα ευρήματα του υπερηχογραφικού ελέγχου.

Από την άλλη, η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) έχει και αυτή τους περιορισμούς της. Και αυτό γιατί σε ένα ποσοστό μέχρι και 25 % τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού που λαμβάνεται με την FNA δεν είναι επαρκή για να θέσουν τη διάγνωση (‘indeterminate category’). Συνήθεις αναφορές στην κυτταρολογική εξέταση στην περίπτωση αυτή είναι η ατυπία απροσδιόριστης σημασίας, η θυλακιώδης βλάβη απροσδιόριστης σημασίας και το θυλακιώδες νεόπλασμα.

Σε ένα μικρό ποσοστό επίσης μπορεί το δείγμα που λαμβάνεται με την παρακέντηση να μην περιέχει κυτταρικά στοιχεία, πράγμα απαραίτητο για την κυτταρολογική διάγνωση.

Ελαστογραφία θυρεοειδούς και όζοι

Η ελαστογραφία θυρεοειδούς με διατμητικά κύματα είναι ένα επιπλέον διαγνωστικό ‘εργαλείο’ που έχει πρόσφατα προστεθεί σαν διαγνωστικό βοήθημα στο υπερηχογράφημα  . Με τη βοήθεια της ελαστογραφίας θυρεοειδούς αξιολογείται η ελαστικότητα ενός ιστού προκειμένου να αναγνωριστεί η τυχόν παρουσία καρκίνου.

Ο καρκίνος γενικά χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη σκληρία σε σύγκριση με τους παρακείμενους φυσιολογικούς ιστούς. Στην κλασική ελαστογραφία θυρεοειδούς ασκείται επαναλαμβανόμενα πίεση στους ιστούς με τον ηχοβολέα κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος. Ταυτόχρονα παρατηρείται η αλλαγή της ηχοδομής των ιστών, που μετράται και αποδίδεται σε χρωματική κλίμακα.

Η ελαστογραφία θυρεοειδούς με διατμητικά κύματα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που κινούνται ανάλογα με την σκληρότητα των ιστών μέσα στο σώμα, κάθετα προς τα κύματα που παράγουν και ανιχνεύουν οι κεφαλές των υπερήχων. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατός ο ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ προσδιορισμό της σκληρότητας των ιστών. Η ελαστογραφία θυρεοειδούς με διατμητικά κύματα χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη και πολύ λιγότερο στις ΗΠΑ.

Όζοι θυρεοειδούς – πόσο χρήσιμη είναι η ελαστογραφία θυρεοειδούς για την διάκριση των καλοήθων από τους κακοήθεις όζους;

Προς το παρόν ο ρόλος της ελαστογραφίας παραμένει απροσδιόριστος όσον αφορά την διαφοροδιάγνωση των καλοήθων από τους κακοήθεις όζους θυρεοειδούς. Παλαιότερα, κάποιοι συγγραφείς ανέφεραν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα (85 % και 94 %, αντίστοιχα) για τη διάγνωση καρκίνου σε έναν όζο θυρεοειδούς.

Άλλοι εντούτοις συγγραφείς σε πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Αυτο ισχύει ιιδιαίτερα για την ομάδα των ασθενών με αμφιλεγόμενα (ασαφή) αποτελέσματα στην κυτταρολογική εξέταση (Bethesda III, IV). Προς το παρόν, στην κλινική πράξη, η ελαστογραφία θυρεοειδούς θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαν ένα επιπλέον διαγνωστικό βοήθημα, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τα λοιπά ευρήματα του διαγνωστικού ελέγχου του ασθενούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7382″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ