Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς – λεμφαδένες τραχήλου – λεμφαδενικές μεταστάσεις: σημασία στην πρακτική αντιμετώπιση της νόσου

Εισαγωγή

Ο καρκίνος – στις περισσότερές του μορφές – χαρακτηρίζεται από την τάση του να ‘εξαπλώνεται’ στον οργανισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ‘εξάπλωση’ αυτή αφορά τους λεμφαδένες και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για τις λεγόμενες λεμφαδενικές μεταστάσεις. Ο καρκίνος θυρεοειδούς χαρακτηρίζεται από αυτή την τάση? Ποια η σημασία του γεγονότος αυτού στην πράξη.

Πότε μπορεί να παρατηρηθούν λεμφαδενικές μεταστάσεις?

Ο όρος «καρκίνος θυρεοειδούς» περιλαμβάνει μία ετερογενή ομάδα καρκίνων, με διαφορετική βιολογική συμπεριφορά, διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετική πρόγνωση.
Οι μορφές αυτές είναι οι εξής:

  • Θηλώδης
  • Θυλακιώδης (από κοινού με τον θηλώδη ονομάζονται διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς)
  • Μυελοειδής
  • Αναπλαστικός (αδιαφοροποίητος)

Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις μπορεί να παρατηρηθούν κυρίως στον θηλώδη και στον μυελοειδή καρκίνο.

Στον θυλακιώδη καρκίνο παρατηρούνται συχνότερα μεταστάσεις σε μακρινά όργανα (μέσω της κυκλοφορίας του αίματος).

Στον αναπλαστικό καρκίνο παρατηρούνται επίσης συχνά μεταστάσεις σε λεμφαδένες, το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα σε αυτή την μορφή καρκίνου είναι η επέκταση σε παρακείμενα όργανα (διήθηση).

Τι σημασία έχουν στην πράξη οι λεμφαδενικές μεταστάσεις για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών?

Είναι φανερό ότι αν ο καρκίνος θυρεοειδούς έχει προσβάλλει τους λεμφαδένες, αν δηλαδή υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις, αλλάζει ο τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενούς.

Όπως είναι γνωστό, στόχος κάθε χειρουργικής επέμβασης σε περιπτώσεις κάθε μορφής καρκίνου είναι η πλήρης (ριζική) αφαίρεση της νόσου.

Είναι προφανές λοιπόν ότι όταν ο καρκίνος θυρεοειδούς έχει «δώσει» λεμφαδενικές μεταστάσεις δεν αρκεί η απλή αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή).

Αντίθετα, στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη αφαίρεση όχι μόνο των προσβεβλημένων λεμφαδένων, αλλά όλων των λεμφαδένων που βρίσκονται στην συγκεκριμένη ανατομική περιοχή (διαμέρισμα) του τραχήλου.

Με άλλα λόγια, όταν υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις, θα πρέπει να γίνεται – ταυτόχρονα με την θυρεοειδκετομή – και ο λεγόμενος λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου.

Σχόλιο

Η αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών. Υπάρχουν σήμερα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την αναγνώριση των λεμφαδενικών μεταστάσεων πριν την χειρουργική επέμβαση.

Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών εξατομικεύει την θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς στον κάθε ασθενή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση:

  • Να προχωρήσει στον απαραίτητο λεπτομερή και αξιόπιστο διαγνωστικό έλεγχο πριν την επέμβαση
  • Να επιλέξει τη σωστή χειρουργική επέμβαση
  • Να εκτελέσει την επέμβαση αυτή με ριζικότητα και ασφάλεια

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318
Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

 

 

Η διάγνωση είναι δυνατόν να τεθεί προεγχειρητικά, με τη βοήθεια της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης παρακέντησης με λεπτή βελόνη του ύποπτου όζου. Ο καρκίνος θυρεοειδούς (και ειδικά η συνηθέστερη μορφή του, το θηλώδες καρκίνωμα) χαρακτηρίζεται από σχετικά αυξημένη πιθανότητα να υπάρχουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου. Έχει σχέση το μέγεθος του ΄κακοήθους όζου’ (καρκίνου) με την πιθανότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων? Παρουσιάζονται ενδεικτικά τρεις ασθενείς μας για τη σχετική συζήτηση.

Καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις – έχει σημασία το μέγεθος του ‘κακοήθους όζου’ (καρκίνου) για την πιθανότητα λεμφαδενικής διασποράς?

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5726″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ