Skip to main content
search

Ψυχρός-θερμός όζος θυρεοειδούς: πώς γίνεται η διάκριση αυτή και τι σημαίνει στην πράξη;

Εισαγωγή

Ψυχρός-θερμός όζος θυρεοειδούς: πώς γίνεται η διάκριση αυτή και τι σημαίνει στην πράξη;.-To σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς χρησιμοποιείται στην διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια. Παραμένει χρήσιμο σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών.

Εντούτοις σήμερα – ειδικά στους ασθενείς με όζους θυρεοειδούς – η ευρεία χρήση του υπερηχογραφήματος , σε συνδυασμό με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) (Fine-Needle Aspiration, FNA), έχουν περιορίσει αισθητά τη χρήση του.

Ανάλογα με την πρόσληψη του ραδιοϊσοτόπου (ραδιενεργό ιώδιο ή ραδιενεργό τεχνήτιο) από έναν όζο θυρεοειδούς σε σύγκριση με τον παρακείμενο φυσιολογικό θυρεοειδικό ιστό, ο όζος μπορεί να είναι «ψυχρός», «θερμός» ή «χλιαρός». Η διάκριση αυτή γίνεται ως εξής:

Ψυχρός όζος θυρεοειδούς– μειωμένη πρόσληψη ραδιοϊσοτόπου

Εκτιμάται ότι η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε έναν ψυχρό όζο κυμαίνεται από 10 έως 20 %. H πιθανότητα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας (> 40 ετών). Εντούτοις, στην πλειονότητα των ασθενών (80 – 90 %), οι ψυχροί όζοι είναι καλοήθεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα καλοήθους ψυχρού όζου είναι ο όζος που παρουσιάζει κυστική εκφύλιση.

Θερμός όζος θυρεοειδούς- αυξημένη πρόσληψη ραδιοϊσοτόπου

Αντίθετα, σε έναν θερμό όζο η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς είναι αρκετά μικρότερη (περίπου 3 %). Συνηθέστατα ο θερμός όζος αποτελεί τοξικό αδένωμα, που παρουσιάζει αυξημένη λειτουργική δραστηριότητα. Σαν αποτέλεσμα, παράγονται μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, προκαλώντας έτσι την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού.

Για το λόγο αυτό, το σπινθηρογράφημα ενδείκνυται και σήμερα σε κάθε ασθενή με υπερθυρεοειδισμό και όζο θυρεοειδούς προκειμένου να διευκρινιστεί αν πρόκειται για τοξικό αδένωμα ή τοξική βρογχοκήλη. Αν δεν υπάρχουν ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα από τον θερμό όζο μπορεί να παραληφθεί η παρακέντησή του με λεπτή βελόνη, λόγω της μικρής πιθανότητας να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς

Χλιαροί όζοι θυρεοειδούς

Σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου είναι παραπλήσια με την πρόσληψή του από το παρακείμενο θυρεοειδικό παρέγχυμα.

Σπινθηρογράφημα/ψυχρός-θερμός όζος και καρκίνος θυρεοειδούς: τι σημαίνει η διάκριση αυτή στην πράξη σήμερα;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ψυχροί όζοι είναι πολύ περισσότερο πιθανό να υποκρύπτουν καρκίνο θυρεοειδούς σε σύγκριση με τους θερμούς όζους. Εντούτοις, η ασφαλέστερη σήμερα μέθοδος για την προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς σε έναν όζο θυρεοειδούς είναι το υπερηχογράφημα σε συνδυασμό με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη (ultrasound-guided fine-needle aspiration cytology, US-FNAC). Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υποψία καρκίνου θυρεοειδούς, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται στον ως άνω διαγνωστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα + FNAC), καθώς η προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς δεν μπορεί να τεθεί με βάση τα ευρήματα του σπινθηρογραφήματος και μόνο.

Ψυχρός-θερμός όζος θυρεοειδούς: πώς γίνεται η διάκριση αυτή και τι σημαίνει στην πράξη;9 0 6

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Ψυχρός-θερμός όζος θυρεοειδούς: πώς γίνεται η διάκριση αυτή και τι σημαίνει στην πράξη;9 0 6

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Ψυχρός-θερμός όζος θυρεοειδούς

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Ψυχρός-θερμός όζος θυρεοειδούς

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7323″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ