Skip to main content
search

Έκτοπος θυρεοειδής θυρεοειδεκτομή: με αφορμή ασθενή μας με έκτοπο καταδυόμενο όζο θυρεοειδούς

Έκτοπος θυρεοειδής θυρεοειδεκτομή. Η ασθενής ετών 53 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς (οζώδους σχηματισμού).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε ήπια ετερογένεια στην ηχοδομή του θυρεοειδούς αδένα με παρουσία όζου στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού μεγίστης διαμέτρου 12 mm εμφανώς καλοήθους ηχομορφολογίας. Περίπου 25 mm κάτωθεν του κάτω πόλου του αριστερού λοβού απεικονίζεται οζώδης σχηματισμός μεγίστης διαμέτρου 46 mm καταδυόμενος στο ανώτερο μεσοθωράκιο . Στο υπερηχογράφημα από έμπειρο ακτινολόγο περιγράφεται ως έκτοπος θυρεοειδικός ιστός που προκαλεί παρεκτόπιση της τραχείας προς τα δεξιά. H χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν έδειξε παθολογικούς λεμφαδένες στον τράχηλο. Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Ο οζώδης σχηματισμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 mm από τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού χωρίς να συνέχεται με το θυρεοειδικό παρέγχυμα ούτε να συνδέεται με αυτό με ινώδη ταινία (έκτοπος θυρεοειδικός ιστός? δ.δ. εξωφυτικός όζος). Εκτείνεται πίσω από την αριστερή κλείδα με τα κάτω όριά του εγγύς των μεγάλων αγγείων. Η κινητοποίησή του γίνεται με δυσκολία, επιτυγχάνοντας την πλήρη εκτομή του. Ακολουθεί αφαίρεση των δύο λοβών του θυρεοειδούς (δεξιού και αριστερού).

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Η ιστολογική εξέταση έδειξε αλλοιώσεις αδενωματωδών όζων-χωρίς στοιχεία κακοήθειας.

 

ΣΧΟΛΙΟ

Η διαφορική διάγνωση εν προκειμένω περιλάμβανε τον έκτοπο θυρεοειδικό ιστό (όπως περιγράφεται από τον έμπειρο συνάδελφο – ακτινολόγο) και τον πλήρως εξωφυτικό όζο θυρεοειδούς. Ο εξωφυτικός εντούτοις όζος θυρεοειδούς αναμένεται να έχει μία συνέχεια με το υπόλοιπο θυρεοειδικό παρέγχυμα (θυρεοειδή αδένα) είτε με θυρεοειδικό ιστό είτε με ινώδη ταινία. Και τα δύο εν προκειμένω δεν υπήρχαν πράγμα που ενισχύει τη διάγνωση του ακτινολόγου.

Το μήνυμα από την παρουσίαση του εν λόγω περιστατικού είναι ότι η παρουσία έκτοπου θυρεοειδικού ιστού δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής του χειρουργού. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνει υπολειμματικός θυρεοειδικός ιστός στον ασθενή, πράγμα που θα του δημιουργήσει πιθανότατα πρόβλημα στο μέλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καρκίνο θυρεοειδούς, αλλά και για καλοήθεις παθήσεις (όπως υπερθυρεοειδισμός, όζοι θυρεοειδούς κλπ.).

Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να υποβάλλει τον ασθενή στον ενδεικνυόμενο, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, διαγνωστικό προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να προχωρήσει στο χειρουργείο έχοντας μελετήσει σε βάθος τον ασθενή του. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει επαρκή κλινική εμπειρία ώστε να είναι σε θέση να εκτελέσει και πιο δύσκολες επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση του ευμεγέθους έκτοπου θυρεοειδικού ιστού που καταδύονται στο μεσοθωράκιο στην ασθενή που παρουσιάσθηκε παραπάνω.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Αριστερά απεικονίζονται σχηματικά τα ευρήματα του προεγχειρητικού υπερηχογραφήματος. Με το κόκκινο απεικονίζεται η θέση του μορφώματος που ο (έμπειρος) ακτινολόγος περιγράφει ως έκτοπο θυρεοειδικό ιστό μεγίστης διαμέτρου 46 mm. Καταδύεται στο μεσοθωράκιο μέχρι του ύψους των μεγάλων αγγείων.

Πάνω δεξιά – το χειρουργικό παρασκεύασμα

Κάτω δεξιά – ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός στη φάση της κινητοποίησής του από το πρόσθιο μεσοθωράκιο.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8552″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ