Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς σε έκτοπη θέση (βαθιά οπισθοκαρωτιδικά, στον προσπονδυλικό χώρο) – με αφορμή ασθενή μας

Παρουσίαση ασθενούς

Αδένωμα παραθυρεοειδούς σε έκτοπη θέση (βαθιά οπισθοκαρωτιδικά, στον προσπονδυλικό χώρο) – Η ασθενής παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (υπερασβεστιαιμία – υπερπαραθορμοναιμία).

Στο υπερηχογράφημα περιγράφεται μόρφωμα με υπερηχογραφικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς παρά τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού μεγίστης διαμέτρου 21 mm.

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99-sestamibi παρατηρήθηκε αυξημένη κατακράτηση του ραδιοϊσοτόπου στην περιοχή του κάτω πόλου του δεξιού λοβού. Το εύρημα θεωρείται ενδεικτικό παρουσίας υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού στην εν λόγω περιοχή (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Αρχικά γίνεται έλεγχος στην περιοχή του κάτω πόλου του δεξιού λοβού χωρίς εντούτοις να ανευρεθεί το μόρφωμα που περιγράφεται στον προεγχειρητικό εντοπιστικό έλεγχο.

Ο έλεγχος συνεχίζεται σε υψηλότερο σημείο στον τράχηλο και ανευρίσκεται το αδένωμα παραθυρεοειδούς βαθιά στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα αρτηρία, στον προσπονδυλικό χώρο.

Το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο είναι σε στενή ανατομική σχέση με το αδένωμα παραθυρεοειδούς, πορευόμενο επ’ αυτού. Το αδένωμα παραθυρεοειδούς-κατά το μεγαλύτερό του μέρος -βρίσκεται πάνω από το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.

Λόγω της αρκετά εν τω βάθει, οπισθοκαρωτιδικής θέσης του στον τράχηλο αλλά και της πολύ στενής ανατομικής του σχέσης με το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, η κινητοποίηση και η εκτομή του αδενώματος γίνεται με σημαντικού βαθμού δυσκολία.

Επιτυγχάνεται η διατήρηση της ανατομικής ακεραιότητας του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επιτυχία της επέμβασης επιβεβαιώθηκε με την ταχεία βιοψία και με την διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης.

Σχόλιο

Σήμερα το αδένωμα παραθυρεοειδούς μπορεί να εντοπιστεί επακριβώς με τη βοήθεια του λεγόμενου προεγχειρητικού εντοπιστικού ελέγχου. Πρόκειται για απεικονιστικές εξετάσεις, συνήθως υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες θέσεις, πέραν των κλασικών που περιγράφονται στα βιβλία ανατομίας. Η ανεύρεσή του δεν είναι πάντα εύκολη, ακόμη και όταν έχει εντοπιστεί προεγχειρητικά για διάφορους λόγους.

Για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχίας της επέμβασης ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στη χειρουργική των παραθυρεοειδών. Η εμπειρία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για να εντοπιστεί το αδένωμα παραθυρεοειδούς στη διάρκεια της επέμβασης όσο και για να γίνει η ασφαλής εκτομή του.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Σχηματική απεικόνιση της θέσης του αδενώματος, βαθιά στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα αρτηρία και σε στενή ανατομική σχέση με την προσπονδυλική περιτονία. Το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο είναι επίσης σε στενή ανατομική σχέση με το αδένωμα, πορευόμενο έμπροσθεν αυτού πριν την είσοδό του στον λάρυγγα.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Διεγχειρητικά ευρήματα-το αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι εμφανές στην αρχή της κινητοποίησής του, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα και αφού προηγουμένως έχει γίνει ο (όχι εύκολος) εντοπισμός του στην αίθουσα του χειρουργείου. Φαίνεται και το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που έχει απωθηθεί προς την μέση γραμμή (πριν την κινητοποίηση του αδενώματος πορεύονταν επι αυτού).

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5709″][dt_fancy_image image_id=”5710″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ