Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς και παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)

Εισαγωγή

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός συνηθέστατα οφείλεται σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς (85 %) και σπανιότερα σε διπλό αδένωμα (3 – 5 %) ή υπερπλασία παραθυρεοειδών (12 – 15 %). O προεγχειρητικός εντοπισμός διευκολύνει το χειρουργό παραθυρεοειδών στην αναγνώριση της θέσης του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού. Σε κάποιες περιπτώσεις η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) μπορεί να είναι χρήσιμη.

 

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – Προεγχειρητικός εντοπισμός

Οι δύο βασικές μέθοδοι προκειμένου να εντοπιστεί το αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι το υπερηχογράφημα και το  σπινθηρογράφημα με Tc99m sestamibi.

Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία (MRI), 4D-αξονική τομογραφία κλπ.

 

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – Προβλήματα στον εντοπισμό

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί προεγχειρητικά, παρά την ύπαρξη των σύγχρονων αυτών απεικονιστικών εξετάσεων. Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να υπάρξουν σε ασθενείς με έκτοπο ή υπεράριθμο παραθυρεοειδή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι δυσχερής η διάκριση ενός αδενώματος παραθυρεοειδών από έναν όζο θυρεοειδούς. Τέλος, σε ένα ποσοστό που ποικίλει ανάλογα με την εξέταση, την τεχνική και την εμπειρία του εξεταστού, όλες οι εξετάσεις προεγχειρητικού εντοπισμού μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικές.

 

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – Πότε έχει θέση η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)?

Σε περιπτώσεις δύσκολου ή αμφίβολου προεγχειρητικού εντοπισμού, η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το σχεδιασμό της επέμβασης. Tέτοιες ενδεικτικές περιπτώσεις αφορούν ασθενείς με:

Ι.Συνυπάρχουσα τραχηλική λεμφαδενοπάθεια

ΙΙ.Ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων στον τράχηλο (ιδιαίτερα σε επιμένοντα ΡΗΡΤ, όταν έχει προηγηθεί ανεπιτυχής ερευνητική του τραχήλου επέμβαση)

ΙΙΙ.Υποψία έκτοπου αδενώματος παραθυρεοειδούς

IV.Βλάβης παραθυρεοειδούς που παρουσιάζεται ως κυστική βλάβη

V.Μη ειδικά ευρήματα στο υπερηχογράφημα

Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που αναρροφάται με την FNA μπορεί να είναι χρήσιμη για να διαπιστωθεί αν τα κύτταρα προέρχονται από παραθυρεοειδικό ιστό.

Εντούτοις, η κυτταρολογική εξέταση μετά FNA δεν μπορεί να βοηθήσει στην διάκριση μεταξύ φυσιολογικού παραθυρεοειδικού ιστού, υπερπλασίας, αδενώματος και καρκίνου παραθυρεοειδών.

Επίσης δύσκολη μπορεί να είναι η διάκριση των παραθυρεοειδικών κυττάρων από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς.

Ενίοτε δυσκολία μπορεί να υπάρξει και στην διαφοροδιάγνωση από το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς (MTC).

Η ανοσοϊστοχημική μελέτη είναι ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ακρίβεια της διάγνωσης.

Η μέτρηση παραθορμόνης στο έκπλυμα του υλικού αναρρόφησης είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Σχόλια

Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του προσεκτικού προεγχειρητικού ελέγχου σε ασθενείς με υπερπαραθυρεοειδισμό. Οι εξετάσεις προεγχειρητικού εντοπισμού θα πρέπει να γίνονται κατά προτίμηση από γιατρούς που διαθέτουν ενδιαφέρον και εμπειρία στην απεικόνιση των παραθυρεοειδών.

Η χειρουργική επεμβαση θα πρέπει επίσης να γίνεται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούςπαραθυρεοειδών. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται η πιθανότητα επιτυχίας της επέμβασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις ασθενών που υποβάλλονται σε επανεπέμβαση για υποτροπιάζοντα ή επιμένοντα υπερπαραθυρεοειδισμό.

Αδένωμα παραθυρεοειδούς 9 0 5

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς 9 0 5

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Αδένωμα παραθυρεοειδούς 9 0 5

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Καρκίνος θυρεοειδούς

Σπάνιοι όγκοι θυρεοειδούς

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Υπερπαραθυρεοειδισμός

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Μαρτυρίες ασθενών

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας /Μητέρα και Υγεία

Αδένωμα παραθυρεοειδούς 9 0 5

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Αδένωμα παραθυρεοειδούς 9 0 5[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5973″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ