Skip to main content
search

Αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς και τραχειοστομία – Γιατί και πότε μπορεί να χρειαστεί?

Εισαγωγή

To αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς (γνωστό και σαν αδιαφοροποίητο καρκίνωμα) είναι ένα εξαιρετικά επιθετικό κακόηθες νεόπλασμα. Αποτελεί μία από τις ‘χειρότερες’ μορφές καρκίνου που απαντώνται στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναπτύσσεται κυρίως σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετώνκαι αντιστοιχεί στο 1 % του συνόλου των καρκίνων του θυρεοειδούς.

Εμφανίζεται στα πλαίσια της αποδιαφοροποίησης ενός θηλώδους ή θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς.

Παρουσιάζεται υπό τη μορφή ενός συμπαγούς, ταχέως αυξανόμενου σε μέγεθος, σκληράς υφής μάζας, με ανώμαλα όρια, που μπορεί να προκαλεί διάχυτη σκλήρυνση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα και που σύντομα διηθεί τα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία (όπως τραχεία, μύες, νεύρα, αγγεία, οισοφάγο κλπ). Η μάζα μπορεί να παρουσιάζει ευαισθησία κατά την ψηλάφηση και συνήθως είναι καθηλωμένη στους γύρω ιστούς (λόγω διήθησης αυτών).

Αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς και ανώτερη αεροφόρος οδός (τραχεία)

Στους ασθενείς με αδιαφοροποίητο καρκίνωμα θυρεοειδούς η τραχεία (αεραγωγός) μπορεί να παρουσιάσει στένωση (που εκδηλώνεται με συριγμό ή/και δύσπνοια) για διάφορους λόγους, όπως:

  • Στένωση λάρυγγα στο ύψος των φωνητικών χορδών λόγω διήθησης από τον όγκο του ενός ή και των δύο παλίνδρομων (κάτω) λαρυγγικών νεύρων. Σαν αποτέλεσμα, οι δύο φωνητικές χορδές μετακινούνται προς την μέση γραμμή, περιορίζοντας το εύρος (διάμετρο) του ανώτερου αεραγωγού.
  • Οίδημα λάρυγγα λόγω πίεσης ή διήθησης από τον όγκο (εξωτερική επιφάνεια)
  • Διήθηση λάρυγγα ή τραχείας από τον όγκο με προβολή του διηθητικού όγκου εντός του αυλού αυτών
  • Πίεση της τραχείας εκ των έξω
  • Οίδημα λάρυγγα λόγω ακτινοθεραπείας

Στο αναπλαστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς:

  • 20 % περίπου των ασθενών παρουσιάζονται με συριγμό
  • 25 % παρουσιάζουν συμπτώματα από στένωση του αεραγωγού κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας
  • 35 % των ασθενών καταλήγουν από τη νόσο καταλήγουν με συμπτώματα από την ανώτερη αεροφόρο οδό

Διαχείριση αεραγωγού σε ασθενείς με αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς

Η διαχείριση του αεραγωγού (ανώτερης αεροφόρου οδού) είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τους ασθενείς με αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα στένωσης του αεραγωγού έχουν μικρότερη επιβίωση. Αυτό προφανώς οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε ασθενείς με περισσότερο προχωρημένη ή επιθετική νόσο.

Η καθυστέρηση της χορήγησης ακτινοθεραπείας μετά από τραχειοστομία μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος που συμβάλλει στην μικρότερη επιβίωση των ασθενών αυτών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς στένωση του αεραγωγού (τραχείας) μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου ή της θεραπείας. Για το λόγο αυτό, η βατότητα του αεραγωγού θα πρέπει να αξιολογείται όταν χρειάζεται με βάση την τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια ή συριγμός. Σε τέτοια περίπτωση πιθανότατα θα χρειαστεί επανέλεγχος του ασθενούς με ενδοσκόπηση της ανώτερης αεροφόρου οδού (κατά προτίμηση με εύκαμπτο λαρυγγοσκόπιο).

Εκτιμάται ότι τραχειοστομία θα απαιτηθεί σε ένα ποσοστό περίπου 40 % των ασθενών με αδιαφοροποίητο καρκίνο θυρεοειδούς σε κάποιο στάδιο της πορείας της νόσου τους. Προφανώς η δημιουργία τραχειοστομίας ενδείκνυται όταν υπάρχει επαπειλούμενη απόφραξη του αεραγωγού. Εντούτοις, η προληπτική κατασκευή τραχειοστομίας δεν θεωρείται σωστή τακτική.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Καρκίνος Παραθυρεοειδών

 

Ιατρικό Ψυχικού[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6279″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ