Skip to main content
search

Εισαγωγή

Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves) – Ολική θυρεοειδεκτομή μετά αποτυχία θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο (Ι-131) (με αφορμή ασθενή μας). Η ασθενής ετών 37 προσήλθε με διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves) για χειρουργική αντιμετώπιση. Στο ιστορικό αναφέρεται θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (Ι-131) για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού. Εντούτοις όμως η νόσος υποτροπίασε. Για τον λόγο αυτό η ασθενής παραπέμπεται προκειμένου να υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα  ο θυρεοειδής παρουσιάζει φυσιολογικές διαστάσεις, μέτρια ανομοιογένεια της ηχοδομής, αυξημένη αγγείωση, χωρίς παρουσία όζων και χωρίς παθολογικούς λεμφαδένες.

Εργαστηριακός έλεγχος

Η ασθενής είναι ευθυρεοειδική, υπό αγωγή με unimazole

Προεγχειρητική προετοιμασία

Χορηγήθηκε διάλυμα στοιχειακού ιωδίου (Lugol) για διάστημα περίπου 10 ημερών πριν την επέμβαση.

 

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση διαπιστώνεται ότι ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει διάχυτα σκληρή και εύθρυπτη υφή. Παρατηρείται επίσης στερεά καθήλωση του αδένα επί της τραχείας. Η αγγείωση του θυρεοειδούς είναι αυξημένη. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Ευρήματα συμβατά με διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves)

 

Σχόλιο

Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται αρχικά με την χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Συχνή εντούτοις είναι η υποτροπή της νόσου μετά την αρχική ικανοποιητική ανταπόκριση του ασθενούς. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να παρατηρηθούν παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής ή δυσανεξία στην χορήγησή της. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως οι ασθενείς παραπέμπονται για χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο είναι μία εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, η οποία εντούτοις δεν είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη. Η χορηγούμενη δόση 131-Ι κυμαίνεται από 150 έως 200 mCi/g. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα παρατηρούνται σε διάστημα που κυμαίνεται από 12 έως 18 εβδομάδες.

Εντούτοις, η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο συνοδεύεται από σημαντικό ποσοστό υποτροπής (επανεμφάνισης) του υπερθυρεοειδισμού (έως 10 %) (όπως συνέβη στην ασθενή μας).

Αντίθετα, η χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή) επιτυγχάνει οριστική λύση του προβλήματος. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα εμφανίζεται άμεσα μετά την επέμβαση. Η νοσηλεία είναι μόλις μία ημέρα, ο πόνος ήπιος, η ανάρρωση ταχεία, η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες ταχεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει επίσης μία σειρά άλλων πλεονεκτημάτων (θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή ανάρτηση) σε σχέση με τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Η ολική θυρεοειδεκτομή μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τον έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς.

Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves) 9 0 6

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves) 9 0 6

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves) 9 0 6[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”4827″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ