Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί

Εισαγωγή

Ευμεγέθης καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – ολική θυρεοειδεκτομή και κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός.- Η ασθενής (παιδί, θήλυ), ετών 13, προσήλθε με διάγνωση «ευμεγέθης όζος θυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση. Ο όζος είναι εμφανής κλινικά (με την επισκόπηση) και ψηλαφητός. Έχει μαλακή υφή και είναι κινητός.

Υπερηχογράφημα – Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Στο αρχικό υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του δεξιού λοβού. Στον λοβό αυτό απεικονίζεται ευμεγέθης όζος μεγίστης διαμέτρου 55.5 mm. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Τα ευρήματα αυτά επαληθεύθηκαν σε νέο υπερηχογράφημα, στο οποίο υποβλήθηκε το παιδί σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων. Και στο υπερηχογράφημα αυτό περιγράφεται ο ευμεγέθης όζος που αναφέρεται παραπάνω. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον δεξιό λοβό. Περιέχει εντός αυτού περιοχές κυστικής εκφύλισης.

Στη χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες. Σε επαφή με τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού περιγράφεται μόρφωμα μεγίστης διαμέτρου 8 mm που θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε λεμφαδένα.Ο εν λόγω λεμφαδένας δεν χαρακτηρίζεται ως παθολογικός.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του όζου δεν έγινε παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (FNA).

Παιδι ευθυρεοειδικό.

Χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου)

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Γίνεται αρχικά εκτομή του δεξιού λοβού και στη συνέχεια του αριστερού (ολική θυρεοειδεκτομή). Οι χειρισμοί είναι δυσκολότεροι στην δεξιά πλευρά λόγω του αυξημένου μεγέθους του όζου. Η αποκόλληση των λοβών από την τραχεία γίνεται με σημαντικού βαθμού δυσκολία πιθανόν λόγω συνυπάρχουσας θυρεοειδίτιδας.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω. Σημειώνεται η στενή σχέση των δύο παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων με τον σύνδεσμο του Berry και στις δύο πλευρές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολία στην παρασκευή και διατήρηση των νεύρων, δεδομένης και της δυσχερούς αποκόλλησης που περιγράφηκε παραπάνω.

Μετά την ολική θυρεοειδεκτομή γίνεται έλεγχος στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου, χωρίς να παρατηρηθούν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες. Γίνεται αφαίρεση του ινολιπώδους ιστού από το κεντρικό διαμέρισμα. Το πεδίο του λεμφαδενικού καθαρισμού περιλαμβάνει την περιοχή του κάτω πόλου του δεξιού λοβού (βλ. παραπάνω, υπερηχογράφημα).

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση/αναισθησία έγινε καλά ανεκτή. Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Χαμηλής διαφοροποίησης καρκίνος θυρεοειδούς (poorly differentiated thyroid carcinoma), διαμέτρου 5 cm. Ο καρκίνος έχει πιθανότατα αναπτυχθεί επί εδάφους θυλακιώδους ποικιλίας θηλώδους νεοπλάσματος.

Οι 6 λεμφαδένες που ανευρέθηκαν στο παρασκεύασμα του κεντρικού λεμφαδενικού καθαρισμού είναι ελεύθεροι νεοπλασματικής διήθησης.

Σχόλιο

Οι όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά, αν και σπανιότεροι σε σχέση με τους ενήλικες, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Παρά το ότι είναι σπανιότεροι, εντούτοις συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς. Επίσης αυξημένη (σε σχέση με τους ενήλικες) είναι η πιθανότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων.

Παρά ταύτα η πρόγνωση είναι καλή. Προϋπόθεση είναι η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Στην αντιμετώπιση αυτή βασικό ρόλο έχει η χειρουργική (θυρεοειδεκτομή).

Η επέμβαση εξατομικεύεται ανάλογα με τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου σε κάθε ασθενή. Συχνά χρειάζεται και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας (προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός).

Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι στα παιδιά η θυρεοειδεκτομή είναι τεχνικά δυσκολότερη σε σχέση με τους ενήλικες. Συνοδεύεται δε από αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει την αντιμετώπιση του παιδιού με όζο/καρκίνο θυρεοειδούς να αναλαμβάνει έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς.

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 906

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 906

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 906

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 906

Ευγενίδειο

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 906

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 906

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”5171″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ