Skip to main content
search

Θυρεοειδής και κύτταρα Hürthle – τι είναι και τι σημαίνει η παρουσία τους;

Εισαγωγή

Θυρεοειδής και κύτταρα Hürthle – τι είναι και τι σημαίνει η παρουσία τους; – Τα κύτταρα Hürthle είναι κύτταρα των θυλακίων του θυρεοειδούς (θυρεοειδικά) τα οποία εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών αναφέρονται:

  • Αυξημένο μέγεθος
  • Κοκκιώδες ηωσινόφιλο κυτταρόπλασμα, πλούσιο σε μιτοχόνδρια
  • Μεγάλοι υπερχρωματικοί ή άτυποι πυρήνες (συχνά)
  • Πλούσια περιεκτικότητα σε οξειδωτικά ένζυμα
  • Δημιουργία θυλακίων με αραιό κολλοειδές

 

Ορολογία και ιστορική αναδρομή

Τα κύτταρα με τους παραπάνω χαρακτήρες περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1898 από τον Askanazy, σε ασθενή με πρωτοπαθή θυρεοτοξίκωση. Η τότε περιγραφή αναφέρεται σε μεγάλα κύτταρα με ηωσινόφιλο κυτταρόπλασμα.

Την ίδια χρονιά (1898), χρησιμοποιήθηκε ο όρος ‘οξύφιλα κύτταρα’ από τον Welsh για την περιγραφή των κυττάρων του παραθυρεοειδικού παρεγχύματος στον άνθρωπο. Ο όρος αυτός υιοθετήθηκε από τους Eisenberg και Wallerstein (1932) για να περιγράψουν κύτταρα με παραπλήσιους χαρακτήρες στον θυρεοειδή αδένα. Τα κύτταρα αυτά (‘οξύφιλα’) ήταν τα ίδια με αυτά που περιέγραψε το 1898 ο Askanazy. Ο όρος οξύφιλα συνεχίζει να χρησιμοποιείται και σήμερα και αντανακλά την χαρακτηριστική ερυθρή χρώση του κυτταροπλάσματος των κυττάρων αυτών στην χρώση ηωσίνης-αιματοξυλίνης (Η&Ε).

O Ewing (1919) χρησιμοποίησε τον όρο ‘κύτταρα Hürthle’ για να περιγράψει τα οξύφιλα θυρεοειδικά κύτταρα του ανθρώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα ο Hürthle είχε περιγράψει τα παραθυλακιώδη (C-κύτταρα) σε θυρεοειδή αδένα σκύλου (1894). Το λάθος αυτό οδήγησε τον Hamperi (1936) σε μία προσπάθεια αντικατάστασης του όρου ‘κύτταρα Hürthle’ από τον όρο ‘ογκοκύτταρα’. Ο όρος αυτός (ογκοκύτταρα) θεωρείται ακριβέστερος και αποδίδει την συνολική διόγκωση των κυττάρων αυτών που τα χαρακτηρίζει.

Από τότε οι απόψεις διίστανται για το ποιος είναι ο καταλληλότερος όρος. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο ‘οξύφιλα κύτταρα’ και άλλοι τον όρο ‘ογκοκύτταρα’ (πιθανόν υπονοώντας κάποια σχέση με τα νεοπλάσματα). Γενικά, ο όρος ΄κύτταρα Hürthle’ χρησιμοποιείται περισσότερο στην Αμερικανική βιβλιογραφία, ενώ οι όροι ‘ογκοκύτταρα’ και ‘οξύφιλα κύτταρα’ στην Ευρωπαϊκή.

Επισημαίνεται ότι κύτταρα με τους ογκοκυτταρικούς χαρακτήρες που έχουν περιγραφεί παραπάνω έχουν αναφερθεί και σε διάφορα άλλα όργανα, κυρίως σε ενδοκρινείς αδένες (θυρεοειδής, παραθυρεοειδείς, επινεφρίδια, υπόφυση) αλλά και σε άλλα όργανα (σιελογόνοι αδένες, νεφροί).

 

Προέλευση

Παλαιότερα, η ογκοκυτταρική μεταβολή εθεωρείτο ότι οφείλεται σε εκφύλιση λόγω γήρανσης των θυρεοειδικών κυττάρων. Σήμερα εντούτοις πιστεύεται ότι αποτελεί προϊόν μεταπλαστικής αλλαγής σαν απάντηση σε διάφορα ερεθίσματα που προκαλούν κυτταρικό stress. Τα ερεθίσματα αυτά προκαλούν προσαρμοστική απάντηση των μιτοχρονδρίων. Έχουν περιγραφεί διάφορες αλλοιώσεις των μιτοχονδρίων στα κύτταρα Hürthle και σε όγκους από κύτταρα Hürthle, γεγονός που ενισχύει την άποψη αυτή.

Κλινική σημασία

Ογκοκυτταρικές αλλοιώσεις μπορεί να παρατηρηθούν σε μία μεγάλη ποικιλία βλαβών του θυρεοειδούς αδένα, τόσο καλοήθων όσο και κακοήθων, όπως:

Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο κλινικός γιατρός είναι η διάκριση της νεοπλασματικής από την μη νεοπλασματική βλάβη του θυρεοειδούς όταν στην FNA περιγράφεται η παρουσία κυττάρων Hürthle.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

Ευγενίδειο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ / ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”4665″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ