Skip to main content
search

Θυρεοειδής – πότε μπορεί να εμφανιστεί πόνος σαν εκδήλωση πάθησής του?

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να εμφανίσει μία ποικιλία παθήσεων. Οι παθήσεις αυτές διακρίνονται γενικά στις εξής κατηγορίες:

  • Στις διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Εδώ ανήκει ο υπερθυρεοειδισμός (αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών) και ο υποθυρεοειδισμός (μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών).
  • Στην διόγκωση (αύξηση των διαστάσεων) του θυρεοειδούς, με ή χωρίς παρουσία όζων (ή / και καρκίνου θυρεοειδούς)
  • Στις φλεγμονώδους αιτιολογίας παθήσεις του θυρεοειδούς.

Οι παραπάνω παθήσεις συνοδεύονται από χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις. Μπορεί εντούτοις τα συμπτώματα να είναι ήπια ή και να μην υπάρχουν καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του γιατρού, ώστε να μη διαφύγει της προσοχής κάποια πάθηση του θυρεοειδούς που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Ο πόνος είναι μία σχετικά σπάνια κλινική εκδήλωση όταν πάσχει ο θυρεοειδής. Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται σε δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις:

ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΕΣ

Στις παθήσεις αυτές ο θυρεοειδής παρουσιάζει φλεγμονή. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φλεγμονής, οι θυρεοειδίτιδες ταξινομούνται στις εξής επιμέρους κατηγορίες:

  • Οξεία θυρεοειδίτιδα.
  • Υποξεία θυρεοειδίτιδα (de Quervain)
  • Χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto)
  • Θυρεοειδίτιδα Riedel

O πόνος αποτελεί μία χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση στις θυρεοειδίτιδες. Εντοπίζεται στην ανατομική περιοχή όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής, δηλαδή στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου, λίγο πάνω από το σημείο όπου αρχίζει το στέρνο. Μπορεί να επεκτείνεται προς τα πάνω μέχρι τον θυρεοειδή χόνδρο (‘μήλο του Αδάμ΄) ή και λίγο πιο ψηλά, όπως επίσης και προς τα πλάγια, δεξιά και αριστερά από την τραχεία. Μπορεί να υπάρχει σταθερά ή να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μπορεί επίσης να γίνεται πιο έντονος με την ψηλάφηση. Είναι πυθανόν να συνοδεύεται από πυρετική κίνηση. Ο θυρεοειδής μπορεί να είναι διογκωμένος και να είναι αντιληπτός είτε οπτικά είτε (συνηθέστερα) με την ψηλάφηση.

ΟΖΟΣ (ΕΠΩΔΥΝΟΣ)

Οι όζοι θυρεοειδούς δεν συνοδεύονται από πόνο. Μπορεί όμως πόνος να εμφανιστεί σε σπάνιες περιπτώσεις. Μία τέτοια τυπική περίπτωση είναι η αιμορραγία μέσα σε έναν όζο. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να εμφανιστεί αυτόματα, δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο συχνά σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή για διάφορους λόγους (π.χ. για κολπική μαρμαρυγή). Άλλες φορές μπορεί θεωρητικά να συμβεί μετά από παρακέντηση ενός όζου, λόγω τρώσης ενός αιμοφόρου αγγείου. Η αιμορραγία συνηθέστατα περιορίζεται από μόνη της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται χαρακτηριστικά ξαφνική διόγκωση στον τράχηλο στην ανατομική θέση όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής. Η ξαφνική αυτή διόγκωση εμφανίζεται ταυτόχρονα με τον πόνο και αντιστοιχεί στη θέση όπου βρίσκεται ο όζος εντός του οποίου έχει συμβεί η αιμορραγία.

Παρά το ότι ο ξαφνικός πόνος εκεί που βρίσκεται ο θυρεοειδής και η αιφνίδια εμφάνιση διόγκωσης στον τράχηλο δημιουργούν ανησυχία στον ασθενή, η κατάσταση αυτή δεν εγκυμονεί κινδύνους. Θεωρητικά, εντούτοις, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από πίεση των παρακειμένων οργάνων, κυρίως της τραχείας (δύσπνοια) και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί κάποια θεραπευτική παρέμβαση.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι –σε αντίθεση με μία αντίληψη που κυκλοφορεί ευρέως- ο καρκίνος θυρεοειδούς δεν συνοδεύεται συνηθέστατα από πόνο. Πολλοί ασθενείς θεωρούν τον πόνο σαν εκδήλωση σοβαρής νόσου (και συχνά καρκίνου). Αυτό όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν ισχύει στην περίπτωση των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Θα πρέπει εντούτοις ο ασθενής σε κάθε περίπτωση να υποβάλλεται σε λεπτομερή έλεγχο, προκειμένου να τεθεί η ακριβής διάγνωση. Μόνο τότε μπορεί να επιλεγεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο έλεγχος και η αντιμετώπιση του ασθενούς θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από γιατρούς εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Βασική θέση στην ομάδα των γιατρών αυτών έχει ο ενδοκρινολόγος, ο ακτινολόγος, ο κυτταρολόγος (σε περίπτωση που γίνει παρακέντηση με λεπτή βελόνη) και ο χειρουργός (σε περίπτωση που απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Καρκίνος θυρεοειδούς

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5565″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ