Skip to main content
search

Θυρεοειδίτιδα και πυρετός

O όρος θυρεοειδίτιδα αναφέρεται σε μία ομάδα παθήσεων του θυρεοειδούς που έχουν σαν κοινό γνώρισμα την παρουσία φλεγμονής στον θυρεοειδή αδένα. Υπάρχουν τέσσερις μορφές θυρεοειδίτιδας:

Η οξεία θυρεοειδίτιδα

Η υποξεία θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα de Quervain)

H Χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα

Η θυρεοειδίτιδα Riedel

Θυρεοειδίτιδα και πυρετός – πότε μπορεί να παρατηρηθεί?

O πυρετός δεν αποτελεί συνήθη κλινική εκδήλωση στις περισσότερες μορφές θυρεοειδίτιδας. Μπορεί εντούτοις να παρατηρηθεί σε δύο από τις παραπάνω μορφές θυρεοειδίτιδας, που αναλύονται εν συντομία παρακάτω:

Θυρεοειδίτιδα και πυρετός – ΟΞΕΙΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για αρκετά σπάνια μορφή θυρεοειδίτιδας που εμφανίζεται οξέως. Μπορεί να συνοδεύεται από δημιουργία πυώδους συλλογής (απόστημα) και σε αυτή την περίπτωση η οξεία θυρεοειδίτιδα περιγράφεται σαν οξεία πυώδης θυρεοειδίτιδα. Ο πυρετός αποτελεί χαρακτηριστική κλινική εκδήλωση σε αυτή την περίπτωση. Ο πυρετός μπορεί να είναι αρκετά υψηλός, ιδιαίτερα αν έχει δημιουργηθεί πυώδης συλλογή (απόστημα). Παρατηρείται επίσης έντονος πόνος και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση του τραχήλου αντίστοιχα προς την θέση του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας είναι διογκωμένος και επώδυνος. Αν υπάρχει σχετικά μεγάλη συλλογή πύου μπορεί να παρατηρηθεί στην ψηλάφηση ο χαρακτηριστικός κλυδασμός.

Θυρεοειδίτιδα και πυρετός – ΥΠΟΞΕΙΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Η υποξεία θυρεοειδίτιδα εμφανίζεται μετά από ιογενή λοίμωξη της ανώτερης αεροφόρου οδού, του ανώτερου αναπνευστικού, των παραρρίνιων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα), του έσω ωτός κλπ. Είναι συχνότερη σε γυναίκες μέσης ηλικίας και παρατηρείται λίγες εβδομάδες μετά την ιογενή λοίμωξη που πυροδότησε την εμφάνισή της. Η πυρετική κίνηση (συνήθως χαμηλή) είναι μία πιθανή κλινική εκδήλωση της νόσου. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός χωρίς πόνο ή ευαισθησία στον τράχηλο (στην ανατομική θέση του θυρεοειδούς) και χωρίς διόγκωση του αδένα.

Ο πυρετός δεν θεωρείται πιθανή κλινική εκδήλωση στην χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) και στη θυρεοειδίτιδα Riedel.

Θυρεοειδίτιδα και πυρετός

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7734″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ