Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη σε ασθενή μας

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη – διάγνωση και αντιμετώπιση: με αφορμή ασθενή μας

Αρχική διάγνωση

Υπερηχογράφημα

Η ασθενής ετών 35 διαγνώσθηκε με καρκίνο θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη (στο δεύτερο τρίμηνο). Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε όζος μεγίστης διαμέτρου 7.4 mm με ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες (υποηχογένεια, αποτιτανώσεις, υψηλός δείκτης ελαστικότητας) στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού.

Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)-κυτταρολογική

Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που ελήφθη με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του εν λόγω όζου έδειξε κυτταρολογικά ευρήματα συμβατά με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς. Στον ίδιο λοβό απεικονίζεται υποηχογενής όζος μεγίστης διαμέτρου 7.9 mm με περιφερική αγγείωση. Δεν απεικονίζονται αλλοιώσεις στον αριστερό λοβό.

Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Η χαρτογράφηση λεμφαδένων ανέδειξε την παρουσία ολιγάριθμων παθολογικών λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα δεξιά.

Επιλογή θεραπευτικής τακτικής – η παράμετρος “εγκυμοσύνη”

Η ασθενής και το οικογενειακό της περιβάλλον ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις διαθέσιμες θεραπευτικές εφαρμογές. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης στην εγκυμοσύνη στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου αυτής. Συζητήθηκε επίσης και η επιλογή της εκτέλεσης της επέμβασης αφού ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη. Λόγω όμως επιπλοκών της κύησης, αποφασίσθηκε από κοινού η αναβολή της επέμβασης, η οποία προγραμματίσθηκε να γίνει μετά τον τοκετό.

Νέος προεγχειρητικός έλεγχος

Μετά την ολοκλήρωση της κύησης και πριν την προγραμματισμένη επέμβαση έγινε επανάληψη του υπερηχογραφήματος και της χαρτογράφησης των λεμφαδένων τραχήλου. Τα ευρήματα παρέμειναν χωρίς αλλαγή σε σχέση με το αρχική υπερηχογράφημα της ασθενούς.
Η ασθενής ήταν ευθυρεοειδική.

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή + κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεξιά).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων (οπτικά και με νευροδιεγέρτη [ΙΟΝΜ]).

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Η ιστολογική εξέταση έδειξε δύο εστίες θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς στον δεξιό λοβό, διαμέτρου 7 mm (με εστιακή εξωθυρεοειδική επέκταση) και 1 mm και παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων σε 5 λεμφαδένες που αφαιρέθηκαν από το κεντρικό διαμέρισμα.

Περαιτέρω αγωγή

Η ασθενής παραπέμφθηκε για επικουρική (συμπληρωματική, adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο Ι-131.

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη – Σχόλια

Η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη δημιουργεί ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος τόσο στην εγκυμονούσα μητέρα όσο και στο οικογενειακό της περιβάλλον. Το πρόβλημα εντούτοις είναι αντιμετωπίσιμο και η νόσος ιάσιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν κάποιοι κανόνες ασφαλείας τόσο για το κύημα όσο και για τη μητέρα.

Γενικά, η επέμβαση θεωρείται ασφαλής στην εγκυμοσύνη στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου αυτής. Η επέμβαση εντούτοις μπορεί όμως να γίνει και μετά την ολοκλήρωση της κύησης. Πολλοί παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής τακτικής, όπως:

  • Οι επιθυμίες/επιλογές της εγκύου  και της οικογένειάς της
  • Το πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη και η τυχόν ύπαρξη επιπλοκών της
  • Το είδος του καρκίνου θυρεοειδούς
  • Η έκταση της νόσου

Ο τρόπος αντιμετώπισης θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε ασθενούς. Η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών διασφαλίζοντας την ταχεία και ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης. Η επέμβαση θα πρέπει παράλληλα να είναι ριζική, αφαιρώντας μαζί με την πρωτοπαθή εστία και τυχόν λεμφαδενικές μεταστάσεις, όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας.

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”7691″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ