Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και σωματική άσκηση

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς και σωματική άσκηση.- H σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι έχει προστατευτική δράση από διάφορες μορφές καρκίνου. Η σχέση εντούτοις που μπορεί να έχει ο καρκίνος θυρεοειδούς με τη σωματική άσκηση παραμένει ακόμη αμφιλεγόμενη.

Καρκίνος θυρεοειδούς και σωματική άσκηση – ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

Σε μία πρόσφατη μελέτη από την Κορέα, που δημοσιεύθηκε στις 7.9.2022 στο περιοδικό THYROID, μελετήθηκαν 30.435 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών που εξετάσθηκαν στο National Cancer Center το διάστημα από Ιούνιο 2007 έως Δεκέμβριο 2014. Η μελέτη διήρκησε μέχρι το Δεκέμβριο 2019.

Στη μελέτη περιλήφθηκαν τα εξής δεδομένα:

Δημογραφικά δεδομένα

Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (με τη βοήθεια του IPAQ, International Physical Activity Questionnaire), όπου εξετάσθηκαν οι εξής παράμετροι:

  • Ημέρες άσκησης ανά εβδομάδα
  • Διάρκεια άσκησης την κάθε φορά (σε λεπτά)
  • Ένταση άσκησης (περπάτημα, μέτρια άσκηση, έντονη άσκηση)

Τα παραπάνω δεδομένα αναλύθηκαν σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς (Cox proportional hazards regression models).

Καρκίνος θυρεοειδούς και σωματική άσκηση – ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Τα άτομα με την εντονότερη άσκηση παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου θυρεοειδούς.

Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη:

  • για τις γυναίκες με παχυσαρκία
  • για τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς
  • για τα άτομα που δεν καπνίζουν και δεν πίνουν αλκοόλ

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να έχει προστατευτική δράση όσον αφορά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς. Το εύρημα αυτό χρήζει επιβεβαίωσης και σε άλλες μελέτες.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπό τον όρο ‘κακοήθεις όγκοι θυρεοειδούς’ περιλαμβάνεται μία ετερογενής κατηγορία κακοήθων νεοπλασμάτων, των οποίων η βιολογική συμπεριφορά ποικίλει ευρέως. Στο ένα άκρο του φάσματος είναι το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, που αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή κακοήθους όγκου αυτού. Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι το αδιαφοροποίητο καρκίνωμα του θυρεοειδούς που παρατηρείται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά επιθετική βιολογική συμπεριφορά. Ανάμεσα στις δύο αυτές μορφές καρκίνου θυρεοειδούς (από άποψη βιολογικής συμπεριφοράς) βρίσκονται το θυλακιώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς (και η παραλλαγή αυτού από κύτταρα Hurthle) και το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Σπανιότερες μορφές κακοήθων όγκων του θυρεοειδούς είναι το λέμφωμα θυρεοειδούς, τα σαρκώματα και οι μεταστατικοί όγκοι.

 

Όζοι θυρεοειδούς

H πλειονότητα των όζων (~ 90 %) είναι καλοήθεις, εντούτοις όμως η πιθανότητα να υποκρύπτεται κακοήθεια (~ 10 %) θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη. Είναι προφανές ότι οι «κακοήθεις» όζοι του θυρεοειδούς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιθετικά δηλαδή με άμεση χειρουργική επέμβαση. Για την αξιολόγηση του κινδύνου να υποκρύπτεται κακοήθεια αξιολογούνται στοιχεία από το ιστορικό, την εργαστηριακή διερεύνηση και τον απεικονιστικό έλεγχο του ασθενούς.

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5701″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ