Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί – μία εξαιρετικά ‘καλοήθης’ μορφή νεοπλάσματος

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί– μία εξαιρετικά καλοήθης παραλλαγή (NIFTP).- Ο ασθενής (παιδί, ηλικίας 12 ετών) προσήλθε με διάγνωση «θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα

Απεικονίσθηκε στη μεσότητα του δεξιού λοβού όζος με ύποπτη ηχομορφολογία μεγίστης διαμέτρου 15.5 mm. Χωρίς άλλα ευρήματα από το υπόλοιπο θυρεοειδικό παρέγχυμα.

Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA, Ultrasound-guided Fine-Needle Aspiration)

Ελήφθη υλικό με την FNA του όζου. Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού αυτού έδειξε ευρήματα που συνηγορούν με τη διάγνωση ‘θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς’.

Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Πριν την επέμβαση και λόγω της διάγνωσης (καρκίνος θυρεοειδούς) ζητήθηκε χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου. Η χαρτογράφηση σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν ανέδειξε παθολογικά διογκωμένους λεμφαδένες.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής (παιδί) υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Επισημαίνεται η ικανού βαθμού δυσκολία στην αποκόλληση του αδένα από την τραχεία (συνυπάρχουσα θυρεοειδίτιδα?). Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση/αναισθησία έγινε καλά ανεκτή από το παιδί.

Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Το παιδί εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική διάγνωση

Μη διηθητικό θυλακιώδες νεόπλασμα θυρεοειδούς με κυτταρικά χαρακτηριστικά θηλώδους τύπου (NIFTP).

Σχόλιο

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι σπανιότεροι στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Παρά ταύτα, είναι περισσότερο πιθανό να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση των υπερηχογραφικών ευρημάτων και συνήθως παρακέντηση του όζου με λεπτή βελόνη (FNA).

To μη διηθητικό θυλακιώδες νεόπλασμα θυρεοειδούς με κυτταρικά χαρακτηριστικά θηλώδους τύπου (NIFTP) αποτελεί ένα νεόπλασμα με εξαιρετικά καλοήθη βιολογική συμπεριφορά. Ο όρος ‘καρκίνος’ δεν χρησιμοποιείται για την περιγραφή αυτού του όγκου. Αντί τούτου χρησιμοποιείται ο όρος «νεόπλασμα». Και αυτό ακριβώς για να τονιστεί η ιδιαίτερα καλοήθης βιολογική του συμπεριφορά. Δεν δίνει μεταστάσεις και σχεδόν πάντα δεν χρειάζεται επικουρική (συμπληρωματική, adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Η ολική θυρεοειδεκτομή επιτυγχάνει πρακτικά πάντα την ίαση του NIFTP. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση του NIFTP. Θα πρέπει εντούτοις να αξιολογούνται τα δεδομένα της χαρτογράφησης των λεμφαδένων τραχήλου. Και αυτό γιατί η διάγνωση του NIFTP τίθεται με βάση την ιστολογική εξέταση μετά την επέμβαση (θυρεοειδεκτομή). Επομένως, πριν την θυρεοειδεκτομή δεν είναι γνωστό με ακρίβεια αν πρόκειται για θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς ή για NIFTP. Και αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του ασθενούς μας.

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 9 0 6

Ευγενίδειο

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 9 0 6

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Καρκίνος θυρεοειδούς σε παιδί 9 0 6[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5142″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ