Skip to main content
search

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου [Α]: Τι είναι? Πώς εκδηλώνεται?

Εισαγωγή και εμβρυολογία

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι η συνηθέστερη μορφή συγγενούς κύστης στον τράχηλο. Αναπτύσσεται από επιθηλιακά υπολείμματα του θυρεογλωσσικού πόρου.

Όπως είναι γνωστό, η εμβρυολογική προέλευση του θυρεοειδούς αδένα εντοπίζεται στο τυφλό τρήμα της γλώσσας. Από το τυφλό τρήμα της γλώσσας αναπτύσσεται αρχικά, την 4η εβδομάδα της κύησης, ένα εκκόλπωμα που συνέχεται με έναν στενό αυχένα με την γλώσσα. Το εκκόλπωμα αυτό σταδιακά κατέρχεται κατά μήκος της μέσης γραμμής του τραχήλου. Δημιουργείται έτσι ο θυρεογλωσσικός πόρος, που φθάνει μέχρι τη βάση σχεδόν του τραχήλου, όπου αναπτύσσεται τελικά ο θυρεοειδής αδένας.

Συνήθως, ο θυρεογλωσσικός πόρος αναπτύσσεται μπροστά από το υοειδές οστούν Μπορεί όμως να πορεύεται πίσω ή ακόμη και μέσω του υοειδούς οστού. Το περιφερικό του άκρο εκτείνεται μέχρι τα πρώτα ημικρίκια της τραχείας.

Συνήθως, ο θυρεογλωσσικός πόρος ατροφεί και εξαφανίζεται μέχρι την 10η εβδομάδα της κύησης. Ενίοτε όμως μπορεί να παραμείνουν υπολείμματά του σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ της βάσης της γλώσσας και του θυρεοειδούς αδένα.

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου – πώς αναπτύσσεται;

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου (ΘΠ) αναπτύσσεται σαν αποτέλεσμα κυστικής εκφύλισης και επέκτασης ενός υπολείμματος του ΘΠ. Είναι πιθανόν το φαινόμενο αυτό να οφείλεται σε υπερτροφία του λεμφικού ιστού στο τοίχωμα του ΘΠ, λόγω μιας τοπικής φλεγμονής. Σαν αποτέλεσμα, αποφράσσεται ο αυλός του θυρεογλωσσικού πόρου, με αποτέλεσμα την δημιουργία της κύστης ΘΠ.

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου-πώς εκδηλώνεται;

Συνήθως, η κύστη ΘΠ εκδηλώνεται υπό τη μορφή μιας μάζας στην μέση γραμμή ψηλά στον τράχηλο. Συχνά η μάζα αυτή δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί όμως να είναι ελαφρά επώδυνη. Συχνά, πριν την ανακάλυψη της κύστης ο ασθενής αναφέρει λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Η κύστη ΘΠ συνηθέστατα εντοπίζεται στο ύψος του υοειδούς οστού, αντίστοιχα προς την υοειδο-θυρεοειδική μεμβράνη. Παρά το ότι η συνήθης θέση της είναι στη μέση γραμμή, μπορεί να εντοπίζεται και σε απόσταση έως 2 cm από την μέση γραμμή του τραχήλου (συνηθέστερα αριστερά).

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της κύστης προς τα πάνω με την κατάποση ή κατά την έξοδο της γλώσσας από το στόμα. Το χαρακτηριστικό αυτό κλινικό εύρημα οφείλεται στην στενή ανατομική σχέση της κύστης ΘΠ με το υοειδές οστούν και τον λάρυγγα.

Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της κύστης . Σε αυτή την σπάνια περίπτωση, η προδιάθεση μεταβιβάζεται κατά τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα.

Τέλος, η ακτινοθεραπεία που χρησιμοποιείται στη θεραπεία των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια διόγκωση μιας μέχρι τότε υποκλινικής (ασυμπτωματικής) κύστης ΘΠ. Το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να είναι γνωστό στους ακτινολόγους, ακτινοθεραπευτές και ογκολόγους που αξιολογούν ασθενείς με ενοχλήματα από τον τράχηλο μετά από την χορήγηση ακτινοθεραπείας.

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου [Α]: Τι είναι? Πώς εκδηλώνεται?906

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου [Α]: Τι είναι? Πώς εκδηλώνεται?906

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

 

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου [Α]: Τι είναι? Πώς εκδηλώνεται?906

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου [Α]: Τι είναι? Πώς εκδηλώνεται?906[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”4805″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ