Skip to main content
search

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου – επέμβαση Sistrunk σε ασθενή μας

Παρουσίαση ασθενούς

Αιτία εισόδου

Η ασθενής, ηλικίας 57 ετών, προσήλθε με διάγνωση «κύστη θυρεογλωσσικού πόρου» προς χειρουργική αντιμετώπιση.

Κλινική εξέταση

Στην ανώτερη περιοχή του τραχήλου και στη μέση γραμμή παρατηρείται η παρουσία ενός στρογγυλού σχήματος μορφώματος (Εικόνα 1). Το μόρφωμα είναι εύκολα ψηλαφητό, κινητό, σκληροελαστικής υφής. Η θέση του είναι συμβατή με κύστη θυρεογλωσσικού πόρου.

Προεγχειρητικός διαγνωστικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα

Πάνω από τον κρικοειδή χόνδρο και κεντρικά στον τράχηλο απεικονίζεται ηπίως λοβωτό άνηχο μόρφωμα, ανάγγειο, συμβατό με κύστη θυρεογλωσσικού πόρου, μεγίστης διαμέτρου 19 mm.

Δεν απεικονίζονται παθολογικά ευρήματα από τον θυρεοειδή αδένα, τους λεμφαδένες του τραχήλου και τους παραθυρεοειδείς αδένες.

Αξονική τομογραφία

Η ασθενής προσκομίζει αξονική τομογραφία τραχήλου στην οποία περιγράφεται κυστική βλάβη στη μέση γραμμή στο ύψος του υοειδούς ιστού, συμβατή με κύστη θυρεογλωσσικού πόρου, με διαστάσεις 22 x 18 mm (Εικόνα 1). Και στην αξονική τομογραφία δεν απεικονίσθηκαν άλλα ουσιώδη ευρήματα από τον τράχηλο.

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω μικρής εγκάρσιας τραχηλικής τομής στο ύψος της κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου. Αρχικά γίνεται κινητοποίηση και παρασκευή της κύστης, με συναφαίρεση του τελικού τμήματος του πυραμοειδούς λοβού. Μετά την πλήρη εκ των κάτω και εκ των πλαγίων (δεξιά και αριστερά) κινητοποίηση της κύστης συναφαιρείται μετ’ αυτής και η κεντρική μοίρα του υοειδούς οστού (Εικόνα 2). Η παρασκευή συνεχίζεται και πάνω από το ύψος του υοειδούς ιστού με συναφαίρεση του ιστού που βρίσκεται στο χώρο αυτό, μέχρι του ύψους της βάσης της στοματικής κοιλότητας (επέμβαση Sistrunk).

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης σε καλή γενική κατάσταση.

Σχόλιο

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι μία πάθηση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας υποτροπής θα πρέπει να επιλέγεται η επέμβαση Sistrunk καθώς η απλή τοπική εκτομή της κύστης συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης (υποτροπής) της νόσου.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Αριστερά στην εικόνα εικονίζεται η ασθενής στην αίθουσα χειρουργείου. Ο διακεκομμένος κύκλος με αντιστοιχεί στη θέση όπου βρίσκεται η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου (μέση γραμμή, ψηλά στον τράχηλο, στο ύψος περίπου του υοειδούς οστού.

Δεξιά στην ίδια εικόνα εικονίζεται η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου στην αξονική τομογραφία (μπλε βέλος) και το υοειδές οστούν (κόκκινο βέλος). Το Α αντιστοιχεί σε εικόνα της αξονικής τομογραφίας από εγκάρσια τομή ενώ το Β σε εικόνα της αξονικής τομογραφίας από στεφανιαία τομή.

ΕΙΚΟΝΑ 2

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου (μπλε βέλος) μετά την κινητοποίησή της και λίγο πριν την εκτομή της και η κεντρική μοίρα του υοειδούς οστού (κόκκινο βέλος) που συναφαιρέθηκε με την κύστη θυρεογλωσσικού πόρου (επέμβαση Sistrunk).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου είναι η συνηθέστερη μορφή συγγενούς κύστης στον τράχηλο. Αναπτύσσεται από επιθηλιακά υπολείμματα του θυρεογλωσσικού πόρου. Όπως είναι γνωστό, η εμβρυολογική προέλευση του θυρεοειδούς αδένα εντοπίζεται στο τυφλό τρήμα της γλώσσας. Από το τυφλό τρήμα της γλώσσας αναπτύσσεται αρχικά, την 4η εβδομάδα της κύησης, ένα εκκόλπωμα που συνέχεται με έναν στενό αυχένα με την γλώσσα. Το εκκόλπωμα αυτό σταδιακά κατέρχεται κατά μήκος της μέσης γραμμής του τραχήλου. Δημιουργείται έτσι ο θυρεογλωσσικός πόρος, που φθάνει μέχρι τη βάση σχεδόν του τραχήλου, όπου αναπτύσσεται τελικά ο θυρεοειδής αδένας.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5782″][dt_fancy_image image_id=”5783″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ