Skip to main content
search

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς μικροσκοπικός θηλώδης

Εισαγωγή

Ο πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς ορίζεται ως θηλώδης καρκίνος μεγίστης διαμέτρου ≤ 10 mm. Η διάγνωσή του είναι πολύ συνηθισμένη σήμερα. Αυτό οφείλεται στην ευρεία χρήση του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας για τον απεικονιστικό έλεγχο του τραχήλου. Το υπερηχογράφημα συχνά γίνεται και για διάφορους λόγους, άσχετους με τον θυρεοειδή (π.χ. έλεγχος για στένωση καρωτίδων).

 

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς μικροσκοπικός θηλώδης – πόσο συχνή είναι η πολυεστιακότητά του

Η πολυεστιακότητα και η αμφοτερόπλευρη νόσος είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.

Πολυεστιακή εντόπιση παρατηρείται σε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των ασθενών (κυμαίνεται στη βιβλιογραφία από 20 % έως 87 %).

Συχνά ο θηλώδης πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς είναι και αμφοτερόπλευρος (δηλαδή εντοπίζεται και στους δύο λοβούς του θυρεοειδούς).

Η πολυεστιακότητα μπορεί να εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα ανάπτυξης ενδοθυρεοειδικών μεταστάσεων από έναν νεοπλασματικό κλώνο καρκινικών κυττάρων. Σήμερα όμως θεωρείται πιθανότερο (με βάση τα αποτελέσματα ερευνών στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες μοριακές τεχνικές) ότι η πολυεστιακότητα αναπτύσσεται από πολλαπλούς ανεξάρτητους κλώνους καρκινικών κυττάρων.

Η πολυεστιακότητα του μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου στην πράξη γίνεται αντιληπτή μετά την χειρουργική επέμβαση. Και αυτό γιατί η προεγχειρητική διάγνωσή της είναι δύσκολη με την χρήση της τρέχουσας διαγνωστικής μεθοδολογίας

.

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς μικροσκοπικός θηλώδης – ΣΧΟΛΙΑ

Μία σημαντική πρακτική συνέπεια των παραπάνω είναι ότι στους ασθενείς με αμφοτερόπλευρο μικροσκοπικό θηλώδη καρκίνο που υποβάλλονται σε λοβεκτομή με ισθμεκτομή η επέμβαση αυτή μπορεί να μην είναι θεραπευτική. Αυτό προφανώς οφείλεται στην αυξημένη πιθανότητα πολυεστιακότητας και αμφοτερόπλευρης εντόπισης του καρκίνου. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να γίνει σε δεύτερο χρόνο νέα χειρουργική επέμβαση (συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή).

Η πολυεστιακότητα και η αμφοτερόπλευρη εντόπιση του μικροσκοπικού θηλώδους καρκίνου θεωρούνται γενικά παράγοντες κινδύνου για την ύπαρξη μεταστάσεων στους λεμφαδένες του κεντρικού διαμερίσματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν υπάρχουν περισσότερες από 3 εστίες θηλώδους πολυεστιακού καρκίνου θυρεοειδούς. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί μία ένδειξη πλέον επιθετικής βιολογικής συμπεριφοράς και να συνοδεύεται από αυξημένη πιθανότητα τοπικής υποτροπής. Το θέμα αυτό πάντως παραμένει σχετικά αμφιλεγόμενο.

Γενικά, δεν συνιστάται σε όλους στους ασθενείς με διάγνωση “θηλώδης πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς ” (σαν πρακτική ‘ρουτίνας’) η χορήγηση επικουρικής θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο μετά την ολική θυρεοειδεκτομή. Αντίθετα, η επικουρική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ενδείκνυται όταν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Η διάσπαση της κάψας σε μία ή περισσότερες από τις εστίες του πολυεστιακού καρκίνου
  • Η εξωθυρεοειδική επέκταση
  • Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις [συνήθως στο κεντρικό διαμέρισμα] κλπ.

Σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη και οι προτιμήσεις του ίδιου του ασθενούς, μετά από πλήρη ενημέρωσή του, σχετικά με την περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση.

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

θηλώδης πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2

Παθήσεις θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς στην κύηση

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2

Ευγενίδειο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ/ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Πολυεστιακός καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 2[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6199″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ