Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς-ακτινοβολία (ραδιενέργεια – πυρηνικά ατυχήματα)

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς-ακτινοβολία (ραδιενέργεια – πυρηνικά ατυχήματα) – Η πυρηνική ενέργεια έχει επιλεγεί σε ορισμένες χώρες σαν ένας τρόπος για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε ενέργεια. Εντούτοις, προβλήματα ασφάλειας μπορεί να προκύψουν είτε λόγω τεχνικής αστοχίας είτε λόγω φυσικών καταστροφών. Τα πιο γνωστά πυρηνικά ατυχήματα είναι του Chernobyl (Ουκρανία, 26.4.1986) και της Fukushima (Ιαπωνία, 13.3.2011). Συνηθέστατα στα πυρηνικά ατυχήματα εκλύεται στην ατμόσφαιρα ραδιενεργό ιώδιο. Το ραδιενεργό ιώδιο στη συνέχεια διασπείρεται ευρέως στο περιβάλλον. Το ραδιενεργό ιώδιο μπορεί έτσι να απορροφηθεί από το σώμα.

Ιώδιο, ραδιενεργό ιώδιο και θυρεοειδής αδένας

Όπως είναι γνωστό ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται ιώδιο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Οι ορμόνες αυτές χρειάζονται για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού. Ο θυρεοειδής αδένας απορροφά το ιώδιο από την κυκλοφορία του αίματος. Δεν μπορεί εντούτοις να διακρίνει το σταθερό στοιχειακό από το ραδιενεργό ιώδιο. Έτσι, αν εισέλθει στον οργανισμό ραδιενεργό ιώδιο, αυτό θα απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα.

Ραδιενεργό ιώδιο, ακτινοβολία και καρκίνος θυρεοειδούς

Όταν το ραδιενεργό ιώδιο απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να αναπτυχθεί στη συνέχεια καρκίνος θυρεοειδούς. Στα βρέφη και στα παιδιά ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα στην ακτινοβολία όργανα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς είναι μεγαλύτερος σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυτός είναι αρκετά μικρότερος σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Ο καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί αρκετά χρόνια μετά την έκθεση στην πυρηνική ακτινοβολία. Είναι ενδιαφέρον ότι ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η μόνη μορφή καρκίνου της οποίας η συχνότητα αυξάνεται μετά την απελευθέρωση στο περιβάλλον ραδιενεργού ιωδίου (όπως μετά από πυρηνικά ατυχήματα).

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ