Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς στις γυναίκες– πώς επηρεάζει η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο την γονιμότητα? Επηρεάζεται η κύηση στο μέλλον?

Εισαγωγή

Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η ο πιο συχνός τύπος καρκίνου των ενδοκρινών αδένων. Η συχνότητά του αυξάνεται σταθερά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, για διάφορους λόγους. Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι συχνότερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Παρατηρείται μάλιστα αρκετά συχνά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (30 – 40 ετών).

Η χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή) αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς. Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, είναι πιθανόν να απαιτηθεί μετά την επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) συμπληρωματική (επικουρική, adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RIA).

Στην ηλικιακή αυτή ομάδα των γυναικών – ασθενών ένα σημαντικό ερώτημα που προβάλλει είναι η επίδραση που θα μπορούσε να έχει η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο στην γονιμότητα, αλλά και το τί ισχύει όσον αφορά τυχόν μελλοντική κύηση.

Καρκίνος θυρεοειδούς, ραδιενεργό ιώδιο και γονιμότητα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Πρώιμη φάση (< 12 μήνες) μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Στον πρώτο χρόνο μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, αρκετές γυναίκες εμφανίζουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (‘περιόδου’).

Κάποιοι ερευνητές περιγράφουν στην πρώιμη αυτή φάση μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο σημαντική μείωση των επιπέδων ΑΜΗ (αντι-μυλλέριος ορμόνη). Αν και υπάρχει εν προκειμένω κάποια διχογνωμία, έχει περιγραφεί από αρκετούς ότι υπάρχει συσχέτιση των επιπέδων ΑΜΗ και της γονιμότητας.

Τα δύο αυτά δεδομένα υποδηλώνουν ότι στην αρχική περίοδο μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο θα μπορούσε να εμφανιστεί υπογονιμότητα.

Η γνώση αυτή έχει μεγάλη σημασία για πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες αυτές που βρίσκονται προς το τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας. Είναι προφανές ότι ειδικά οι γυναίκες αυτές – όταν επιθυμούν τεκνοποίηση – θα πρέπει να έχουν μία πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο (RIA).

Μακροπρόθεσμη επίδραση (> 12 μήνες)

Σε μακροχρόνια βάση, δεν φαίνεται ότι η RIA προκαλεί υπογονιμότητα.

Οι γυναίκες όμως που υποβλήθηκαν σε RIA παρουσιάζουν γενικά εμμηνόπαυση νωρίτερα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έλαβαν θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και επιπλοκές στην κύηση

Η RIA ΔΕΝ συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών της κύησης, όπως:

  • Αυτόματη διακοπή κύησης
  • Γέννηση θνησιγενούς (νεκρού) νεογνού
  • Αυξημένη νεογνική θνητότητα
  • Αυξημένη συχνότητα συγγενών ανωμαλιών
  • Αυξημένη συχνότητα πρόωρων τοκετών
  • Χαμηλό βάρος γέννησης
  • Αυξημένη βρεφική θνητότητα στο πρώτο έτος της ζωής
  • Αυξημένη συχνότητα καρκίνου στα παιδιά

 

Σχόλια

Συμπερασματικά, ΔΕΝ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο IRIA) για καρκίνο θυρεοειδούς σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας επηρεάζει τη γονιμότητα σε βάθος χρόνου (> 12 μήνες). Αντίθετα, στον πρώτο χρόνο μετά τη RIA, παρατηρείται πράγματι μείωση της γονιμότητας.

Γενικά συνιστάται η προσπάθεια για τεκνοποίηση να μετατίθεται για τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά τη RIA. Στο διάστημα αυτό καθίσταται δυνατή η σωστή ρύθμιση του ασθενούς, καθώς αυτή μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχική φάση μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Επίσης, η RIA δεν συνδυάζεται με επιπλοκές της κύησης (όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς (και των γυναικών) θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα, που να διαθέτει αποδεδειγμένο ενδιαφέρον και εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Βασική είναι η προσεκτική επιλογή των ασθενών που θα πρέπει να υποβληθούν σε RIA. Η επιλογή αυτή γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

Όζοι θυρεοειδούς

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

Ιατρικό Ψυχικού

Μητέρα

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

https://gsakorafas.gr[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5530″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ