Skip to main content
search

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (completion thyroidectomy)

Υπάρχουν διάφορα είδη θυρεοειδεκτομών, ανάλογα με την έκταση του θυρεοειδικού παρεγχύματος (θυρεοειδούς) που αφαιρείται.

Τα βασικά είδη θυρεοειδεκτομών είναι:

  • Ολική θυρεοειδεκτομή
  • Σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή
  • Λοβεκτομή με ισθμεκτομή

Παλαιότερα γίνονταν και ακόμη μικρότερης έκτασης θυρεοειδεκτομές, όπως μερική λοβεκτομή ή αφαίρεση όζου θυρεοειδούς. Σήμερα, οι επεμβάσεις αυτές δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Ο όρος ‘συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή’ (completion thyroidectomy) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αφαίρεση του υπολοίπου θυρεοειδικού ιστού που έχει παραμείνει στον ασθενή μετά από προηγούμενη επέμβαση θυρεοειδεκτομής. Η συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή γίνεται σε δεύτερο χρόνο (δηλαδή μετά από ένα χρονικό διάστημα μετά την αρχική επέμβαση αφαίρεσης μέρους του θυρεοειδούς) και απαιτεί νέα εισαγωγή και νοσηλεία στο νοσοκομείο και νέα χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία.

Αναφέρονται στη συνέχεια κάποιες περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή.

Όχι σπάνια, η παραμονή θυρεοειδικού υπολείμματος οφείλεται όχι στον αρχικό σχεδιασμό της επέμβασης, αλλά σε τεχνικό λάθος του χειρουργού που ενώ θεωρεί ότι έχει κάνει ολική θυρεοειδεκτομή αφήνει στον ασθενή σημαντικό μέρος του θυρεοειδούς αδένα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν δυσκολίες προσπέλασης του άνω πόλου των λοβών του θυρεοειδούς για απολίνωση των άνω θυρεοειδικών αγγείων, οπότε ο χειρουργός μπορεί να αφήσει μέρος του άνω πόλου των λοβών χωρίς να πετύχει μία πραγματικά ολική θυρεοειδεκτομή.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να διαφύγει της προσοχής του χειρουργού η παρουσία εξωφυτικού όζου ή όζων. Στην περίπτωση αυτή και πάλι ο χειρουργός θεωρεί ότι έχει εκτελέσει μία ολική θυρεοειδεκτομή καθώς ο εξωφυτικός όζος δεν συνέχεται με τον υπόλοιπο θυρεοειδή αδένα παρά μόνο με μία λεπτή ινώδη ταινία και εύκολα μπορεί να διαφύγει της προσοχής. Η πιθανότητα αυτή είναι μεγαλύτερη όταν ο εξωφυτικός όζος καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο, πίσω από το στέρνο και την κλείδα.

Η συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή δεν είναι μία απλή επέμβαση. Και αυτό γιατί οι χειρουργικοί χειρισμοί συχνά είναι ιδιαίτερα δυσχερείς λόγω της παρουσίας ουλωδών αλλοιώσεων στο χειρουργικό πεδίο ένεκα της προηγηθείσης επέμβασης.

Οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και με σεβασμό στους ιστούς για την αποφυγή πρόκλησης βλάβης στα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία. Αν και ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να διαφυλάξει τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα και με την τακτική της οπτικής αναγνώρισης αυτών, η χρήση νευροδιεγέρτου στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι χρήσιμη.

Η συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να επιχειρείται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς με εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Με τον τρόπο αυτό η συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή μπορεί να γίνει με ασφάλεια και ριζικότητα, επιτυγχάνοντας την πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδικού υπολείμματος (κολοβώματος).

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8272″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ