Skip to main content
search

Συνεχής παρακολούθηση φωνής στη διάρκεια της επέμβασης (θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου για καρκίνο θυρεοειδούς) σε νεαρό ασθενή μας

Ο ασθενής, ετών 35, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζου θυρεοειδούς (υποψία καρκίνου θυρεοειδούς).

Αν και δεν είναι επαγγελματίας φωνής, εντούτοις στην προεγχειρητική εκτίμηση και ενημέρωση εξέφρασε τις ιδιαίτερές του ανησυχίες όσον αφορά την φωνητική λειτουργία και την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής της μετά την επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς.

Παρουσιάσθηκαν – στα πλαίσια της προεγχειρητικής συζήτησης και ενημέρωσης του ασθενούς – οι διαθέσιμες τακτικές για την διαφύλαξη της ακεραιότητας (ανατομικής και λειτουργικής) των λαρυγγικών νεύρων.

Έγινε διεξοδική συζήτηση για τον ρόλο και τη θέση της οπτικής αναγνώρισης των λαρυγγικών νεύρων αλλά και για τον ρόλο της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης. Ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος από πληροφορίες του διαδικτύου και έτσι η συζήτηση επεκτάθηκε σε βάθος ειδικά στο θέμα της χρήσης του νευροδιεγέρτη (νευροπαρακολούθησης).

Έγινε αντιληπτό ότι το θέμα της φωνής ήταν για αυτόν ιδιαίτερα σημαντικό έστω και αν η επαγγελματική του απασχόληση (στον τομέα της πληροφορικής) δεν απαιτούσε «επαγγελματικές» φωνητικές ικανότητες.

Εξηγήθηκε στον ασθενή η πιθανότητα εμφάνισης προσωρινών διαταραχών της φωνητικής λειτουργίας μετά την επέμβαση, ο εκτιμώμενος (συνήθης) χρόνος για την αποκατάστασή τους, όπως επίσης και η (ελάχιστη, πλην υπαρκτή) πιθανότητα μόνιμης βλάβης της φωνής.

Μετά την λεπτομερή συζήτηση – ενημέρωση επιλέχθηκε από κοινού με τον ασθενή η συνεχής διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (continuous intraoperative neuromonitoring).

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου. Πριν την έναρξη του κυρίως χειρουργικού χρόνου (κινητοποίηση, παρασκευή και αφαίρεση των λοβών του θυρεοειδούς) παρασκευάσθηκε το πνευμονογαστρικό νεύρο σε κάθε πλευρά (δεξιά και αριστερά).

Επί του πνευμονογαστρικού νεύρου τοποθετήθηκε το ειδικό ηλεκτρόδιο.
Στη διάρκεια της επέμβασης υπήρχε συνεχής καταγραφή δυναμικών στην οθόνη με ανάλογη τροποποίηση των χειρισμών στην εξέλιξη της επέμβασης

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή, με πλήρη διατήρηση της φωνητικής λειτουργίας.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

ΕΙΚΟΝΑ

Στην δεύτερη εικόνα (πάνω αριστερά) φαίνεται το ειδικό ηλεκτρόδιο που περιβάλλει το πνευμονογαστρικό νεύρο δεξιά (μαύρος αστερίσκος). Φαίνεται η δεξιά κοινή καρωτίδα αρτηρία (C.A.), ενώ η δεξιά έσω σφαγίτιδα φλέβα (I.J.V.) έχει απωθηθεί προς τα δεξιά. Ο δεξιός λοβός του θυρεοειδούς έχει κινητοποιηθεί και έχει γίνει ανάσπασή του προς τα αριστερά.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στη συνέχεια και στην άλλη πλευρά.

Συνεχής παρακολούθηση φωνής

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Συνεχής παρακολούθηση φωνής

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Συνεχής παρακολούθηση φωνής

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

 

Συνεχής παρακολούθηση φωνής σε θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Συνεχής παρακολούθηση φωνής

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8022″][dt_fancy_image image_id=”8023″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ