Skip to main content
search

Επιπλοκές Υπερθυρεοειδισμού

Εισαγωγή

Επιπλοκές Υπερθυρεοειδισμού. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών σε αυξημένες ποσότητες που υπερβαίνουν τις ανάγκες του οργανισμού. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να συνοδεύεται από αρκετές επιπλοκές , ιδιαίτερα όταν δεν εφαρμόζεται κάποια θεραπεία ή δεν αντιμετωπίζεται σωστά.

Ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από συνεχή έντονο μεταβολικό ρυθμό όλων των οργανικών συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Στην παρούσα ανάρτηση αναλύεται εν συντομία το θέμα «Επιπλοκές Υπερθυρεοειδισμού».

Επιπλοκές Υπερθυρεοειδισμού : ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΟΠΑΘΕΙΑ

Τα προβλήματα από τα μάτια είναι πολύ συνηθισμένα στους ασθενείς με διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves’). Πράγματι, η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια προσβάλλει περίπου έναν στους τρεις ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό που οφείλεται στη διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσο Graves’).

H θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, ανάλογα με τη βαρύτητά της, χαρακτηρίζεται από:

  • Ξηροφθαλμία και αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα (σαν άμμος) στα μάτια
  • Ευαισθησία στο φως
  • Δακρύρροια
  • Θολή όραση
  • Διπλωπία (δηλαδή βλέπει κανείς διπλά τα αντικείμενα)
  • Κόκκινα μάτια
  • Ερεθισμένα, πρησμένα βλέφαρα, που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τα μάτια
  • Εξόφθαλμος (προβολή των βολβών των οφθαλμών)

Σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα από τα μάτια υποχωρούν όταν γίνει σωστή αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού. Εντούτοις, σε περίπου 1 ανά 20-30 ασθενείς τα προβλήματα από τα μάτια μπορεί να επιδεινωθούν και να φθάσουν ακόμη και μέχρι την απώλεια της όρασης.

Επιπλοκές Υπερθυρεοειδισμού : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Εάν υπάρχει μη ελεγχόμενος υπερθυρεοειδισμός στη διάρκεια της κύησης, αυξάνεται ο κίνδυνος:

  • Προεκλαμψίας
  • Αυτόματης διακοπής της κύησης (αποβολής)
  • Πρόωρου τοκετού (τοκετός πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης)
  • Γέννησης νεογνού με μειωμένο βάρος

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός όταν προγραμματίζεται εγκυμοσύνη ή όταν η γυναίκα είναι έγκυος. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός θα προχωρήσει στον κατάλληλο έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας, που θα πρέπει να παρακολουθείται στη διάρκεια της κύησης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπερθυρεοειδισμός μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τη σωστή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Σε περίπτωση που δεν προγραμματίζεται εγκυμοσύνη θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης κύησης (δηλαδή μέτρα αντισύλληψης), καθώς κάποιες θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο.

Υπερθυρεοειδισμός – επιπλοκές : ΘΥΡΕΟΤΟΞΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός που δεν έχει διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπίζεται σωστά, μπορεί να εμφανιστεί μία επιπλοκή που χαρακτηρίζεται σαν θυρεοτοξική κρίση (ή θυρεοτοξική καταιγίδα, thyroid storm).

Η επιπλοκή αυτή είναι σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα.

Η θυρεοτοξική κρίση χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση γενικών (συστηματικών) συμπτωμάτων (δηλαδή εκδηλώσεων από διάφορα οργανικά συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού). Η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών μπορεί να πυροδοτηθεί από:

  • Λοίμωξη
  • Εγκυμοσύνη
  • Ασυνεπή εφαρμογή των θεραπευτικών μέτρων για τον υπερθυρεοειδισμό
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Γενική αναισθησία
  • Άμεση βλάβη του θυρεοειδούς αδένα (π.χ. χειρισμοί στον θυρεοειδή στη διάρκεια επέμβασης ή άμεση πλήξη στον τράχηλο).

Η θυρεοτοξική κρίση είναι μία επείγουσα παθολογική κατάσταση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά, με νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Υπερθυρεοειδισμός – επιπλοκές : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Ταχυαρρυθμίες

Είναι μία αρκετά συνηθισμένη κλινική εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού. Συχνά μάλιστα η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού τίθεται σε ασθενείς που εμφανίζουν ια πρώτη φορά ταχυαρρυθμίες. Συνηθέστατα πρόκειται για κολπική μαρμαρυγή.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Μπορεί να εμφανιστεί σε παραμελημένες περιπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από διάταση των καρδιακών κοιλοτήτων και λέπτυνση του μυοκαρδίου (συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια)

Υπέρταση

Καρδιακή ανακοπή (πολύ σπάνια)

Υπερθυρεοειδισμός – επιπλοκές : ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Χαρακτηρίζεται από εξασθένιση των οστών κυρίως λόγω απώλειας του ασβεστίου και του φωσφόρου, που απομακρύνονται από τα οστά και αποβάλλονται (κυρίως με τα ούρα αλλά και τα κόπρανα) σε αυξημένες ποσότητες. Τα οστά στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο εύκολο να υποστούν κάταγμα, μερικές μάλιστα φορές (σε βαριές περιπτώσεις) ακόμη και χωρίς την άσκηση βίας (αυτόματα κατάγματα).

Για το λόγο αυτό συχνά συνιστάται η λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D (υπό τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής), όπως επίσης και η σωματική άσκηση.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5659″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ