Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός / νόσος Graves’ σε γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη (κύηση): θεραπευτικές επιλογές

Εισαγωγή

ΥπερθυρεοειδισμόςΝόσος Graves σε γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη (κύηση): θεραπευτικές επιλογές.-Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να συζητούνται μαζί τους αναλυτικά. Αν η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή, θα πρέπει γενικά να καθυστερεί μέχρις ότου επιτευχθεί ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας. Η ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις της θυρεοειδικής λειτουργίας, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 μήνα μεταξύ τους, χωρίς στο μεταξύ να προκύψει κάποια αλλαγή στο θεραπευτικό σχήμα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Στο διάστημα αυτό συνιστάται η χρήση μεθόδων αντισύλληψης.

 

Θεραπευτικές επιλογές

Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές είναι:

Α. Αντιθυρεοειδικά φάρμακα

Αν επιλεγούν τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, η χορήγησή τους κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της κύησης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η πιθανότητα εμφάνισης βλαβών στο έμβρυο από την χρήση των φαρμάκων αυτών (τόσο της προπυλοθειουρακίλης όσο και της μεθιμαζόλης) στη διάρκεια της αρχικής φάσης της κύησης. Η πιθανότητα αυτή είναι μεγαλύτερη κατά τη χορήγηση μεθιμαζόλης (2 – 4 %). Κάποιες από τις βλάβες αυτές μπορεί να είναι σοβαρές.

Για τον λόγο αυτό τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Αν εντούτοις χρειαστεί η χορήγησή τους στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, θα πρέπει να προτιμάται η προπυλοθειουρακίλη.

Μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασης της προπυλοθειουρακίλης από την μεθιμαζόλη, για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών από το ήπαρ στη μητέρα.

Σε όλη τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ελάχιστη δυνατή αποτελεσματική δόση.

 

Β. Χειρουργική επέμβαση (Θυρεοειδεκτομή)

Η ολική θυρεοειδεκτομή ( αφαίρεση θυρεοειδούς ) προσφέρει άμεση και οριστική θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού. Μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, ο ασθενής μπορεί εύκολα να γίνει ευθυρεοειδικός με την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας υποκατάστασης.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενδείκνυται και για άλλους λόγους, πέραν του υπερθυρεοειδισμού.

Ενδεικτικά αναφέρεται:

η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς

η παρουσία ευμεγέθων όζων ( πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη ) που μπορεί να προκαλούν πιεστικά φαινόμενα(κυρίως από την τραχεία [δύσπνοια]) ή αισθητικά προβλήματα

Σε περίπτωση πολυοζώδους τοξικής βρογχοκήλης με την ολική θυρεοειδεκτομή επιτυγχάνεται η άμεση εξαφάνιση αυτής, επιλύοντας έτσι και άλλα προβλήματα που πιθανόν να προκαλεί (π.χ. αισθητικό πρόβλημα, πιεστικά φαινόμενα κυρίως από την τραχεία σε ευμεγέθεις βρογχοκήλες κλπ.).

Μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, αναμένεται σταδιακή ύφεση των αυτοάνοσων εκδηλώσεων που πιθανόν να συνοδεύουν την πάθηση.

Όταν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος  χειρουργός θυρεοειδούς και  διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση στην ενδοκρινική χειρουργική, η ολική θυρεοειδεκτομή μπορεί να γίνει με ασφάλεια και ελάχιστη νοσηρότητα. Παράλληλα, η σύγκλειση της τομής γίνεται με τεχνικές πλαστικής χειρουργικής, διασφαλίζοντας το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Γ. Ραδιενεργό ιώδιο

Πρόκειται για μέθοδο θεραπείας που δεν προτιμάται γενικά στην Ευρώπη.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο συνήθως συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (TRAb). Η αύξηση αυτή μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι ευθύνεται για την επιδείνωση της θυρεοτοξικής οφθαλμοπάθειας ή ακόμη και για την εμφάνισή της (σε ασθενείς στους οποίους δεν προϋπάρχει).

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού που αντιμετωπίζεται με την εκ νέου χορήγηση θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο.

Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να εμφανιστεί μόνιμος υποθυρεοειδισμός, για τον οποίο θα απαιτηθεί δια βίου χορήγηση λεβοθυροξίνης.

Αν επιλεγεί η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, η κύηση θα πρέπει να καθυστερεί για 6 μήνες τουλάχιστον μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

 

Υπερθυρεοειδισμός / νόσος Graves’ σε γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη (κύηση): θεραπευτικές επιλογές

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Ευγενίδειο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ / ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”4348″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ