Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς και άγχος

Εισαγωγή

Όζοι θυρεοειδούς και άγχος.- Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Εκτιμάται ότι -αν υποβληθεί σε υπερηχογράφημα ο γενικός πληθυσμός- όζοι θυρεοειδούς (ποικίλης διαμέτρου) θα βρεθούν σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 50 % και 70 %.

Οι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στον ασθενή. Είναι το άγχος ένα πιθανό πρόβλημα? Μπορεί οι όζοι θυρεοειδούς να συνδέονται με άγχος? Και πώς δικαιολογείται η συσχέτιση αυτή?

Όζοι θυρεοειδούς και άγχος – ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις οι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να συνοδεύονται από αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται ο λεγόμενος υπερθυρεοειδισμός. Όπως είναι γνωστό, μία χαρακτηριστική εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού είναι η ευερεθιστότητα, η διέγερση και το άγχος.

Υπάρχουν δύο βασικές οντότητες όπου συνδυάζονται οι όζοι θυρεοειδούς με υπερθυρεοειδισμό

  • H πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη. – Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλαπλοί όζοι, συχνά διάσπαρτοι σε αμφότερους τους λοβούς του θυρεοειδούς, που παρουσιάζει αύξηση των διαστάσεών του.
  • Το τοξικό αδένωμα.- Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας μόνο (μονήρης) όζος θυρεοειδούς, ο οποίος παρουσιάζει αυξημένη λειτουργική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Ιαπωνικής σημαίας στο σπινθηρογράφημα, όπου το τοξικό αδένωμα εμφανίζεται ως «θερμός όζος» (βλ. παλαιότερη ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας).

Όζοι θυρεοειδούς και άγχος – ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Όταν οι όζοι θυρεοειδούς αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος (συνήθως πάνω από 3 cm ή κατ’ άλλους πάνω από 4 cm) μπορεί να παρατηρηθούν τα πιεστικά φαινόμενα. Ο όρος αυτός (πιεστικά φαινόμενα) υποδηλώνει την άσκηση πίεσης από τον ευμεγέθη όζο (ή όζους) πάνω σε παρακείμενα ανατομικά στοιχεία.

Συνηθέστερα πιέζεται η τραχεία, καθώς ο θυρεοειδής καλύπτει την πρόσθια και τις πλάγιες επιφάνειές της. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και συριγμός κυρίως στην εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός)

Σπανιότερα, και κυρίως όταν οι όζοι εντοπίζονται σε οπίσθια θέση στον θυρεοειδή, μπορεί να πιεστεί ο οισοφάγος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία στην κατάποση (δυσκαταποσία).

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί απλά και μόνο να υπάρχει ένα αίσθημα πίεσης ή ξένου σώματος στον τράχηλο.

Όπως είναι φανερό, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν άγχος στον ασθενή, κυρίως η δύσπνοια (όταν υπάρχει).

Όζοι θυρεοειδούς και άγχος – ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σε κάποιες περιπτώσεις οι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανείς, ακόμη και με την απλή επισκόπηση (οπτικά). Αυτό συμβαίνει όταν εντοπίζονται στην πρόσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς και κυρίως όταν αποκτούν μεγάλο μέγεθος.

Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον ασθενή ιδιαίτερα όταν είναι μικρής ηλικίας (π.χ. νεαρές κοπέλες), καθώς αλλοιώνει την εικόνα του σώματος σε ένα ιδιαίτερα εμφανές σημείο του σώματος, όπως είναι ο τράχηλος. Σαν αποτέλεσμα, ο ασθενής μπορεί να βιώνει άγχος εξ αιτίας αυτού ακριβώς του προβλήματος.

Όζοι θυρεοειδούς και άγχος – ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Συχνά, οι όζοι θυρεοειδούς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά, θα πρέπει δηλαδή ο ασθενής να υποβληθεί σε αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή). To γεγονός αυτό – η προοπτική δηλαδή μιας χειρουργικής επέμβασης – μπορεί επίσης να είναι αιτία άγχους για τον ασθενή.

Το πρόβλημα μπορεί να επιτείνεται όταν η επέμβαση θα πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα λόγω έντονων πιεστικών φαινομένων (βλ. παραπάνω).

Προβληματισμό επίσης μπορεί να δημιουργήσουν στον ασθενή άτομα του περιβάλλοντός του, που μπορεί να αναφέρουν διάφορες επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής που βίωσαν οι ίδιοι ή που ‘έχουν ακούσει ότι συμβαίνουν’. Ο ρόλος του χειρουργού εν προκειμένω είναι καθοριστικός για να καθησυχάσει τον ασθενή.

Όζοι θυρεοειδούς και άγχος – ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ Ή ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ

Σε ένα ποσοστό 5 – 8 % οι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να είναι κακοήθεις, μπορεί δηλαδή να υποκρύπτεται καρκίνος θυεροεδούς. Η διάγνωση ή η πιθανότητα διάγνωσης του καρκίνου θυρεοειδούς είναι μία άλλη συχνή αιτία άγχους στους ασθενείς με όζους θυρεοειδούς.

Και εδώ ο ρόλος του χειρουργού θυρεοειδούς είναι καθοριστικός. Ο χειρουργός θα πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή με λόγια απλά και κατανοητά ότι ο καρκίνος θυρεοειδούς, στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, είναι ιάσιμος και ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5860″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ