Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά και η σχέση τους με τον καρκίνο θυρεοειδούς

Εισαγωγή

Όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά – ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους ενήλικες.- Οι όζοι θυρεοειδούς είναι σπάνιοι στα παιδιά. Εντούτοις, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σταθερή αύξηση της επίπτωσης (‘συχνότητας’), τόσο των όζων όσο και του καρκίνου θυρεοειδούς στα παιδιά. Σε ηλικίες μεταξύ 15 και 18 ετών, ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η όγδοη κατά σειρά συχνότητας μορφή καρκίνου. Στα κορίτσια αυτής της ηλικιακής ομάδας, ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η δεύτερη κατά σειρά συχνότητας μορφή καρκίνου. Η συχνότητα του καρκίνου θυρεοειδούς στους εφήβους είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα μικρότερης ηλικίας παιδιά.

 

Όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά – Συχνότητα (επίπτωση)

Στους ενήλικες οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα αρκετά συνηθισμένο εύρημα. Εκτιμάται ότι αν υποβληθεί σε υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας όλος ο πληθυσμός, θα βρεθούν όζοι σε ποσοστό έως 60 – 70 % των ενηλίκων. Όπως ειπώθηκε παραπάνω, στα παιδιά οι όζοι θυρεοειδούς είναι αρκετά σπανιότεροι. Έχει βρεθεί ότι όζοι θυρεοειδούς υπάρχουν σε ποσοστό 1 – 1.5 % των παιδιών και έως 13 % των εφήβων.

Όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά – Πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος

Εντούτοις, παρά τη σχετική σπανιότητα των όζων θυρεοειδούς στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς είναι αρκετά μεγαλύτερη στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες (~ 25 % έναντι 5 – 8 %).

Στάδιο (‘έκταση”) νόσου

Όταν υπάρχει καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η νόσοςνα είναι περισσότερο προχωρημένη. Αυτό αφορά τόσο την τοπική διασπορά της νόσου (εξωθυρεοειδική επέκταση, λεμφαδενικές μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου) όσο και τις μεταστάσεις σε μακρινά όργανα (συνηθέστερα στους πνεύμονες).

Πρόγνωση – βιολογική συμπεριφορά

Παρά ταύτα, η πιθανότητα δυσμενούς (θανατηφόρας) έκβασης στα παιδιά είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τους ενήλικες, ακόμη και όταν υπάρχει εκτεταμένη νόσος όταν διαγιγνώσκεται ο καρκίνος (μικρότερη από 2 % σε σχέση με 6 – 15 % στους ενήλικες). Σε ένα μεγάλο ποσοστό (30 – 45 %) παιδιών με πνευμονικές μεταστάσεις η νόσος είναι ανθεκτική στη θεραπεία, παραμένει όμως σταθερή. Στα παιδιά αυτά όπου ο καρκίνος θυρεοειδούς έχει ήδη δώσει πνευμονικές μεταστάσεις μπορεί να συνεχίσει να παρατηρείται κλινική απάντηση – όπως φαίνεται από την μείωση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης – μετά την διακοπή της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο.

Μοριακοί χαρακτήρες

Ο καρκίνος θυρεοειδούς στους παιδιατρικούς ασθενείς διαφέρει από τον καρκίνο θυρεοειδούς και σε μοριακό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι BRAF μεταλλάξεις -που είναι αρκετά συνήθεις στο θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς σε ενήλικες (35 – 85 %) – είναι σπάνιες σε παιδιά με θηλώδες καρκίνωμα ενώ πρακτικά απουσιάζουν σε παιδιατρικούς ασθενείς μικρότερης ηλικίας. Αντίθετα, οι αναδιατάξεις RET/PTC είναι συχνότερες στο θηλώδες καρκίνωμα στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες και δεν προκαλούν γενωμική αστάθεια. Οι διαφορές αυτές μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει την καλύτερη απάντηση του θηλώδους καρκινώματος στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο που παρατηρείται στα παιδιά, ΄πως επίσης και την σχετικά χαμηλή θνητότητα και την σπανιότερη εξέλιξη σε λιγότερο καλά διαφοροποιημένο καρκίνωμα.

Όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά 9 0 6

ΠΕΡΙΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ!

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Όζοι θυρεοειδούς στα παιδιά 9 0 6

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”5031″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ