Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς – χρειάζεται αξονική τομογραφία?

Εισαγωγή

Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Ανευρίσκονται σε ποσοστό που φθάνει το 60 % αν χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευσή τους υπερηχογράφημα στο γενικό πληθυσμό. Η αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συγκεκριμένα κριτήρια στην απεικόνιση των όζων θυρεοειδούς.

 

Όζοι θυρεοειδούς – μέθοδοι απεικόνισης

Το υπερηχογράφημα αποτελεί σήμερα τη βασική μέθοδο απεικονιστικής διερεύνησης των ασθενών με όζους θυρεοειδούς. Άλλες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλά με συγκεκριμένες ενδείξεις είναι οι εξής:

  1. σπινθηρογράφημα
  2. αξονική τομογραφία
  3. μαγνητική τομογραφία
  4. τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (σε σπάνιες περιπτώσεις, σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς)

 

Όζοι θυρεοειδούς –  ποια η θέση της αξονικής τομογραφίας?

Οι παραπάνω απεικονιστικές εξετάσεις έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Πάντως υπολείπονται σε διαγνωστική ακρίβεια και ευαισθησία στη διερεύνηση των ασθενών με όζους θυρεοειδούς. Από αυτές, η αξονική τομογραφία είναι η εξέταση που μπορεί να χρειαστεί συχνότερα, μετά το υπερηχογράφημα, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα:

  1. Για τον έλεγχο πιθανής διήθησης από έναν κακοήθη όζο (καρκίνο) θυρεοειδούς παρακειμένων οργάνων (π.χ. τραχείας, οισοφάγου, αγγείων, μυϊκών στοιχείων)
  2. Για την αξιολόγηση του βαθμού κατάδυσης στο ανώτερο μεσοθωράκιο ενός ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς. Σσε αυτή την περίπτωση το στέρνο παρεμποδίζει την υπερηχογραφική απεικόνιση του καταδυόμενου όζου
  3. Για τη μέτρηση του εύρους του αυλού της τραχείας σε ασθενείς με στένωση της τραχείας λόγω πίεσης εκ των έξω από έναν λίαν ευμεγέθη όζο. Η πληροφορία αυτή έχει τεράστια σημασία για τον αναισθησιολόγο, ο οποίος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μία πιθανή δύσκολη διασωλήνωση της τραχείας. Ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να επιλέξει τον κατάλληλης διαμέτρου τραχειοσωλήνα, που μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί με ινοοπτική καθοδήγηση

Ενδεικτική παρουσίαση περιστατικού

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι από αξονική τομογραφία ασθενή μας που χειρουργήθηκε πρόσφατα. Απεικονίζεται η μεγάλου βαθμού κατάδυση του λίαν ευμεγέθους όζου (κίτρινο βέλος) πίσω από το στέρνο (μπλε βέλος) και η μεγάλου βαθμού παρεκτόπιση της τραχείας (κόκκινο βέλος) προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τη μέση γραμμή.

Στον ασθενή αυτό ο όζος καταδυόταν σε μεγάλο βάθος στο μεσοθωράκιο, μέχρι το ύψος του αορτικού τόξου.

Σε άλλη τομή της αξονικής τομογραφίας (ψηλότερα, στον τράχηλο) απεικονίζεται η στένωση της τραχείας (κίτρινος αστερίσκος) και η παρεκτόπιση αυτής προς τα δεξιά σε σχέση με την μέση γραμμή (διακεκομμένη πράσινη γραμμή)

Όζοι θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία 9 0 4

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Όζοι θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία 9 0 4

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Όζοι θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία 9 0 4

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Όζοι θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία 9 0 4

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Όζοι θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία 9 0 4

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Όζοι θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία 9 0 4

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Όζοι θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία 9 0 4[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”3627″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ