Skip to main content
search

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)-ποια η χρησιμότητά της στην πράξη;

Εισαγωγή

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)-ποια η χρησιμότητά της στην πράξη;-Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) είναι σήμερα βασική μέθοδος για τη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με διάγνωση ‘όζος θυρεοειδούς΄. Ο βασικός ρόλος της FNA είναι να διαγνωστεί -αν υπάρχει- καρκίνος θυρεοειδούς. Όπως είναι γνωστό, συνηθέστατα ο καρκίνος εμφανίζεται σαν ένας όζος θυρεοειδούς. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Πώς τα δεδομένα της FNA μπορεί να επηρεάσουν τις επιλογές για την αντιμετώπιση ενός ασθενούς με όζο θυρεοειδούς;

Ένδειξη επέμβασης

Αν διαγνωστεί καρκίνος θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση. Αν δεν υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου τόσο στην FNA όσο και από τον υπόλοιπο έλεγχο, ο όζος θυρεοειδούς θα μπορούσε να είναι υπό παρακολούθηση, υπό δύο προϋποθέσεις: (α) δεν προκαλεί λόγω μεγέθους και θέσεις πιεστικά φαινόμενα από τα παρακείμενα όργανα (συνήθως δύσπνοια λόγω πίεσης της τραχείας και σπανιότερα δυσκαταποσία λόγω πίεσης του οισοφάγου) (β) δεν δημιουργεί λόγω θέσης και μεγέθους αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή

Χρόνος επέμβασης

Αν διαγνωστεί καρκίνος θυρεοειδούς, η επέμβαση θα πρέπει να προγραμματιστεί σε εύλογο και σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν υπάρχει καρκίνος, και εφόσον – για άλλους λόγους (πιεστικά φαινόμενα, αισθητικό πρόβλημα) – ενδείκνυται η επέμβαση, αυτή μπορεί να προγραμματιστεί με μεγαλύτερη άνεση όσον αφορά το πότε θα γίνει. Προϋπόθεση και πάλι να μην υπάρχουν έντονα πιεστικά φαινόμενα.

Έκταση θυρεοειδεκτομής

Αν διαγνωστεί καρκίνος θυρεοειδούς, η ολική θυρεοειδεκτομή θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη επέμβαση. Στον ασθενή με όζο θυρεοειδούς υπάρχει και η επιλογή της λιγότερο εκτεταμένης θυρεοειδεκτομής (λοβεκτομή με ισθμεκτομή). Η επιλογή αυτή έχει ορισμένα μειονεκτήματα και θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι επιθυμίες του ασθενούς, μετά από πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση.

Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Σε κάθε ασθενή με διάγνωση ‘όζος θυρεοειδούς’ και εφόσον η παρακέντηση δείξει την ύπαρξη καρκίνου, θα πρέπει να γίνεται πάντα λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων. Η κατάσταση των λεμφαδένων του τραχήλου όσον αφορά την πιθανότητα ύπαρξης λεμφαδενικών μεταστάσεων έχει τεράστια σημασία για την σωστή επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Είναι αυτονόητο ότι όταν υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις η θυρεοειδεκτομή δεν αρκεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου. Η έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού καθορίζεται με βάση τα ευρήματα της χαρτογράφησης.

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Θυρεοειδίτιδες

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 6

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 6

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

Όζος θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 6[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”4983″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ