Skip to main content
search

Όζος θυρεοειδούς σε νεαρή ασθενή μας με ακτινοβολία κεφαλής σε βρεφική ηλικία (για όγκο εγκεφάλου) και βαλβίδα παροχέτευσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσω της έσω σφαγίτιδας φλέβας

Εισαγωγή

Η ασθενής ετών 30 προσήλθε με διάγνωση «όζος θυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση. Στο ιστορικό της αναφέρεται επέμβαση εκτομής όγκου εγκεφάλου (μυελοβλάστωμα) σε παιδική ηλικία. Στα πλαίσια της θεραπείας υποβλήθηκε τότε σε ακτινοθεραπεία (ακτινοβολία κεφαλής). Φέρει βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού για παροχέτευσή του μέσω της δεξιάς έσω σφαγίτιδας φλέβας.

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε όζος μεγίστης διαμέτρου 20 mm στη μεσότητα του αριστερού λοβού, καλοήθους ηχομορφολογίας. Στον ισθμό και προς τα δεξιά της μέσης γραμμής απεικονίζεται όζος διαμέτρου 10 mm ενδιάμεσης υφής και ηχομορφολογίας. Συνυπάρχουν μικρότερα οζίδια διαμέτρου 5 και 3 mm καλοήθους μορφολογίας.

Η λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν ανέδειξε παθολογικούς λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση με λεπτή βελόνη του άτυπου όζου (FNA)

Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που ελήφθη με παρακέντηση του όζου του ισθμού έδειξε την παρουσία ατυπίας (Bethesda III).
Λόγω των παραπάνω ευρημάτων, σε συνδυασμό με το ιστορικό ακτινοβολίας της κεφαλής σε πολύ μικρή ηλικία, η ασθενής παραπέμφθηκε για χειρουργική αντιμετώπιση.

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου. Οι χειρισμοί δεξιά έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία του συστήματος παροχέτευσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στην δεξιά έσω σφαγίτιδα.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Σχόλιο

Η ακτινοβολία κεφαλής και τραχήλου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασθενούς κατά την έκθεσή του στην ακτινοβολία. Στην περίπτωση της ασθενούς μας, η έκθεση στην ακτινοβολία έγινε σε βρεφική ηλικία (για την αντιμετώπιση όγκου εγκεφάλου).

Ο παράγοντας αυτός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή του τρόπου αντιμετώπισης του ασθενούς. Στην προκειμένη περίπτωση η χειρουργική επέμβαση ήταν ούτως ή άλλως μία θεραπευτική επιλογή λόγω του αποτελέσματος της κυτταρολογικής εξέτασης (Bethesda III). Όπως είναι γνωστό σε όζους που έχουν ταυτοποιηθεί με την FNA ως Bethesda III η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς φθάνει το 15 %. Το ιστορικό εντούτοις ακτινοβολίας της κεφαλής κατέστησε την ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση ακόμη πιο ισχυρή.

Η ιστολογική τελικά δεν επιβεβαίωσε τη διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς, κσθώς ήταν τελικά ένας καλοήθης αδενωματώδης όζος θυρεοειδούς, προς μεγάλη ανακούφιση της ασθενούς (με το βεβαρημένο ιστορικό) και της οικογένειάς της. Με την χειρουργική επέμβαση τέθηκε η οριστική διάγνωση επιλύοντας ταυτόχρονα τόσο το διαγνωστικό όσο και το θεραπευτικό πρόβλημα της ασθενούς

H έσω σφαγίτιδα φλέβα -εντός της οποίας πορεύονταν ο σωλήνας παροχέτευσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού- βρισκόταν εκτός του χειρουργικού πεδίου αλλά σε εγγύτητα με αυτό. Για το λόγο αυτό οι χειρουργικοί χειρισμοί στη θυρεοειδεκτομή έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή πρόκλησης επιπλοκών.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Απεικονίζεται ο όζος θυρεοειδούς ενδιάμεσης υφής στον ισθμό (Bethesda III) και τον καλοήθη όζο στον αριστερό λοβό. Απεικονίζεται επίσης το σύστημα παροχέτευσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσω της έσω σφαγίτιδας φλέβας

ΕΙΚΟΝΑ 2

Σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων του υπερηχογραφήματος από τον ακτινολόγο. Στον ισθμό ο όζος θυρεοειδούς που ταξινομήθηκε ως Bethesda III στην FNA

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ιατρικό Ψυχικού

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

  • ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
  • ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)
  • ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 & 210-7487318
Email: georgesakorafas@yahoo.com
https://gsakorafas.gr[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5524″][dt_fancy_image image_id=”5525″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ