Skip to main content
search

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (αδένωμα παραθυρεοειδούς) και υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση – ένα ‘ξεχασμένο’ (?) μάθημα -με αφορμή νεαρή ασθενή μας.- Η ασθενής, 32 ετών, νοσηλεύθηκε επανειλημμένα για υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση σε ουρολογική κλινική. Υποβλήθηκε σε λιθοθρυψία και χειρουργική αφαίρεση λίθου από την ουροφόρο οδό. Δεν υποβλήθηκε σε διερεύνηση για το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

Η ασθενής προσήλθε, αναφέροντας το παραπάνω ιστορικό. Ζητήθηκε μέτρηση παραθορμόνης και ασβεστίου στο αίμα. Με βάση τα ευρήματα αυτά (υπερασβεστιαιμία με υπερπαραθορμοναιμία) διαγνώσθηκε πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

Ο προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος περιλάμβανε σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi και υπερηχογράφημα. Εντοπίσθηκε αδένωμα αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε αριστερά κάτω παραθυρεοειδεκτομή (Εικόνα 2). Η επέμβαση υπήρξε επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού όπως αυτό επιβεβαιώνεται:

 • από τη διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης (πτώση επιπέδων αυτής από 161 pg/ml πριν αφαιρεθεί το αδένωμα σε 20 pg/ml αφού αφαιρέθηκε το αδένωμα)
 • από την ταχεία βιοψία που επιβεβαίωσε τη διάγνωση
 • από τα διεγχειρητικά ευρήματα (μακροσκοπική εικόνα συμβατή με τυπικό αδένωμα παραθυρεοειδούς)

Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Εξήλθε της κλινικής την επομένη της επέμβασης σε άριστη γενική κατάσταση.

Σχόλιο

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός  μπορεί να εκδηλωθεί με υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση. Αυτό είναι ένα βασικό ‘μάθημα’ που δεν θα πρέπει να ΄ξεχνιέται΄στην πράξη.

Υπερπαραθυρεοειδισμός και νεφρολιθίαση

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΝΩΜΑ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Επισκεφθείτε μας! Θα μας βρείτε:

 • ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ – Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
 • ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 4Α (Νέο Ψυχικό)
 • ΜΗΤΕΡΑ – Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

email: georgesakorafas@yahoo.com

Υπερπαραθυρεοειδισμός και νεφρολιθίαση

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Υπερπαραθυρεοειδισμός και νεφρολιθίαση

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ