Skip to main content
search

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο– επιπλοκές. Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση (που περιλαμβάνει αφαίρεση θυρεοειδούς (ολική θυρεοειδεκτομή)  με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό)  και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, κάποιοι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς υποβάλλονται σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Αν και γενικά θεωρείται ασφαλής, η θεραπεία αυτή μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές αναφέρονται συνοπτικά στη συνέχεια.

Πρώιμες επιπλοκές

 • Ναυτία
 • Πόνος στον αυχένα/τράχηλο
 • Δυσλειτουργία των δακρυικών αδένων
 • Διαταραχή της λειτουργίας των σιελογόνων αδένων
 • Διαταραχή της αίσθησης της γεύσης

Απώτερες επιπλοκές

 • Σιαλαδενίτιδα
 • Απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου
 • Υπογονιμότητα
 • Ανάπτυξη δεύτερου καρκίνου (καρκινογόνος δράση) (π.χ. αιματολογικές κακοήθειες)

Σχόλια

Κάθε ιατρική πράξη συνοδεύεται από κάποια πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Παραπάνω αναφέρθηκαν ενδεικτικά οι πρώιμες και απώτερες επιπλοκές της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο.

Δοσοεξαρτώμενη δράση

Η εμφάνιση των επιπλοκών αυτών σχετίζεται με την χορηγούμενη δόση. Για παράδειγμα, οι παραπάνω επιπλοκές παρατηρούνται συχνότερα όταν χορηγείται δόση 100 mCi σε σύγκριση με δόση 30 mCi.

Χορήγηση μόνον όταν αναμένεται θεραπευτικό όφελος

Σε κάθε περίπτωση, ο κλινικός γιατρός θα πρέπει να εφαρμόζει την γνωστή επιταγή του Ιπποκράτους ‘Ωφελέειν ή μη βλάπτειν’. Δηλαδή να προσπαθεί να προσφέρει θεραπευτικό όφελος εκεί όπου αυτό χρειάζεται και είναι επιθυμητό.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγει παρεμβάσεις που δεν προσφέρουν κάτι, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν και την εμφάνιση ιατρογενών επιπλοκών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η επιλογή των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς που θα υποβληθούν σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο να γίνεται προσεκτικά.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένα μεγαλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα στους ασθενείς που έχουν ανάγκη τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Αντίθετα, οι ασθενείς στους οποίους το ραδιενεργό ιώδιο δεν πρόκειται να προσφέρει κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορούν να αποφύγουν την έκθεσή τους στην πιθανότητα εμφάνισης των επιπλοκών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και ραδιενεργό ιώδιο – επιπλοκές 9 0 6

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς και ραδιενεργό ιώδιο – επιπλοκές

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ