Skip to main content
search

+

Ασθενής με τριπλή παθολογία – θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με λεμφαδενικές μεταστάσεις, μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς και οζώδης νεοπλασματική υπερπλασία C- κυττάρων: ασφαλής και ριζική αντιμετώπιση με ολική θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (νοσηλεία μιας ημέρας)

Ο ασθενής ετών 59 προσήλθε με διάγνωση «όζος θυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση. Στον προεγχειρητικό έλεγχο παρατηρήθηκε οριακή αύξηση των επιπέδων καλσιτονίνης ορού (επίπεδα από 15 έως 20 pg/ml) και οριακά παθολογική δοκιμασία διέγερσης με ασβέστιο.

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στο δεξιό λοβό όζος μεγίστης διαμέτρου 8.5 mm (EU TIRADS 3). Η λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν ανέδειξε ύποπτους ή παθολογικούς λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (κεντρικό και πλάγια).

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή, η οποία εξελίσσεται με σχετική δυσκολία λόγω της μικροοζώδους και κατά τόπους ασαφούς διαμόρφωσης των ορίων της οπίσθιας επιφάνειας του αδένα και λόγω της δυσχερούς αποκόλλησης των δύο λοβών από την τραχεία (συνυπάρχουσα θυρεοειδίτιδα?).

Δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου. Παρά ταύτα, λόγω των οριακά αυξημένων επιπέδων καλσιτονίνης ορού, συναφαιρείται ο ινολιπώδης ιστός από το κεντρικό διαμέρισμα (επίπεδο VI, προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση / γενική αναισθησία έγινε καλά ανεκτή.
Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.
Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ήταν ομαλή.
Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

• Τέσσερα θηλώδη μικροκαρκινώματα συνήθους τύπου, ένα δεξιά και τρία αριστερά, με μικροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση αριστερά
• Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς αριστερού λοβού διαμέτρου 1.8 mm (low-grade)
• Οζώδους τύπου υπερπλασία των κυττάρων C
• Μετάσταση από το πολυεστιακό θηλώδες καρκίνωμα σε δύο από τους συνολικά 10 αφαιρεθέντες λεμφαδένες.

Σχόλιο

Στον ασθενή που παρουσιάσθηκε συνυπάρχουν οι εξής τρεις παθολογικές οντότητες:
• Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς (πολυεστιακός, αμφοτερόπλευρος) με λεμφαδενικές μεταστάσεις
• Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς
• Υπερπλασία (νεοπλασματική) των C-κυττάρων

Η περίπτωση του ασθενούς μας υπογραμμίζει την ανάγκη εξατομίκευσης της θεραπείας, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν από τον προεγχειρητικό έλεγχο. Τα επίπεδα καλσιτονίνης είναι μία σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, καθότι από μόνη της κατευθύνει την επιλογή της σωστής χειρουργικής επέμβασης.

Η αξία της χαρτογράφησης είναι αυτονόητη, όπως όμως αυτονόητοι είναι και οι περιορισμοί της.

Η παράμετρος «εμπειρία» και «θεωρητική κατάρτιση» του χειρουργού έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς. Ο έμπειρος και θεωρητικά καταρτισμένος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ασθενούς οριστικά και με ριζικό τρόπο, παράλληλα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τονίζεται ιδιαίτερα η σημασία που έχει για τον ασθενή η δυνατότητα του χειρουργού που θα τον αναλάβει να προσαρμόζει ανάλογα το είδος της επέμβασης, βάσει των ιδιαίτερων δεδομένων του προεγχειρητικού ελέγχου.

Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι μία βασική επέμβαση για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, αλλά δεν είναι η κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις. Σε κάποιους ασθενείς θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου, που αυξάνει την βαρύτητα και την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Όλα τα παραπάνω ισχύουν ιδιαίτερα όταν υπάρχει η διάγνωση “καρκίνος θυρεοειδούς”. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι μία ετερογενής ομάδα νεοπλασμάτων, που αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. Και αυτό υπογραμμίζει την αξία της εμπειρίας του χειρουργού. Η εμπειρία αυτή έχει σημασία όχι μόνο για την επέμβαση, αλλά και για τον σωστό προεγχειρητικό έλεγχο του ασθενούς, αλλά και τη σωστή μετεγχειρητική αντιμετώπισή του. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Καρκίνος θυρεοειδούς – τριπλή παθολογία στον ίδιο ασθενή 9 0 6

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ

Καρκίνος θυρεοειδούς – τριπλή παθολογία στον ίδιο ασθενή 9 0 6

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318
Email: georgesakorafas@yahoo.com

Home

Καρκίνος θυρεοειδούς – τριπλή παθολογία στον ίδιο ασθενή 9 0 6[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5445″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ