Skip to main content
search

Προεγχειρητικός εντοπισμός: πλεονεκτήματα και περιορισμοί

Εισαγωγή

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από την παρουσία υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού που παράγει αυξημένες ποσότητες παραθορμόνης. Συνηθέστατα οφείλεται σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς (85 %) και σπανιότερα σε διάχυτη υπερπλασία των παραθυρεοειδών (12 – 15 %), διπλό αδένωμα (2 -3%) και εξαιρετικά σπάνια σε καρκίνο παραθυρεοειδούς (1 %). Με τον όρο «προεγχειρητικός εντοπισμός» ή «προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος» περιγράφεται ο προσδιορισμός της ανατομικής θέσης του υπερλειτουργούντος (παθολογικού) παραθυρεοειδικού ιστού στον τράχηλο.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί σήμερα βασική μέθοδο προεγχειρητικού εντοπισμού στους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

 

Αδένωμα παραθυρεοειδούς και υπερηχογράφημα – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πλεονεκτήματα του υπερηχογραφήματος είναι:

  • Η ευρεία διαθεσιμότητα
  • Το χαμηλό κόστος
  • Η απουσία ιονίζουσας ακτινοβολίας
  • Η ευκολία χρήσης ακόμη και στο γραφείο του γιατρού
  • Η δυνατότητα ταυτόχρονου ελέγχου του θυρεοειδούς για τυχόν συνυπάρχουσα πάθησή του (π.χ. όζος, καρκίνος, βρογχοκήλη κλπ)

 

Αδένωμα παραθυρεοειδούς και υπερηχογράφημα – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Η διαγνωστική αξία του υπερηχογραφήματος μειώνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Παχυσαρκία
  • Διακυμάνσεις ή παραλλαγές στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάσχοντος παραθυρεοειδούς, για παράδειγμα όσον αφορά την ηχογένεια, την αγγείωση κλπ.
  • Ψευδώς θετικά αποτελέσματα (για παράδειγμα όταν συνυπάρχουν βλάβες του θυρεοειδούς)
  • Όταν δεν υπάρχει εμπειρία από την πλευρά του εξεταστή
  • Όταν υπάρχει διάχυτη υπερπλασία των παραθυρεοειδών
  • Όταν ο παθολογικός παραθυρεοειδικός ιστός εντοπίζεται σε κάποιες θέσεις ‘δύσκολες’ για την υπερηχογραφική απεικόνιση, όπως:
  1. Βαθιά στον τράχηλο (π.χ. πίσω από την τραχεία, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο). Σε αυτές τις θέσεις η παρουσία αέρα στα όργανα αυτά εμποδίζει την μετάδοση των ηχητικών κυμάτων.
  2. Στο ανώτερο μεσοθωράκιο καθώς μπορεί να παρεμβάλλονται οστά (κλείδα ή/και
    στέρνο) που παρεμποδίζουν την μετάδοση των ηχητικών κυμάτων.

Όταν το υπερηχογράφημα γίνεται από έμπειρο και αξιόπιστο ακτινολόγο, και εφόσον τα ευρήματά του συνηγορούν σαφώς για την παρουσία αδενώματος παραθυρεοειδών, μπορεί να είναι η μόνη μέθοδος προεγχειρητικού εντοπισμού.

Μπορεί εντούτοις να συνδυαστεί και με κάποια άλλη μέθοδο εντοπισμού και συνήθως με το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99-sestamibi.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών. Διαδικασία-Κόστος

 

Είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούςπαραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.

Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των Χειρουργικών Ενδοκρινικών Παθήσεων με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (ανάλογα με την περίπτωση) διασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείας. Γιατί εμάς

 

Ιατρικό Ψυχικού[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6817″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ