Skip to main content
search

Πόσο συχνά εμφανίζονται οι Μεταστατικοί Όγκοι Θυρεοειδούς;

Οι περισσότεροι μεταστατικοί όγκοι στον θυρεοειδή στους ασθενείς με γενικευμένη καρκινική νόσο παραμένουν πρακτικά αδιάγνωστοι. Εντούτοις, σε νεκροτομικές μελέτες βρέθηκε ότι η συχνότητα μεταστάσεων στον θυρεοειδή διαφόρων καρκίνων σε ασθενείς με γενικευμένη καρκινωμάτωση έφθανε σε ποσοστό έως 24%. Αυτό σημαίνει ότι – σε απόλυτους αριθμούς – οι μεταστάσεις στον θυρεοειδή αδένα είναι 10 φορές πιο συχνές από τον (πρωτοπαθή) καρκίνο θυρεοειδούς.

Αυτό είναι αναμενόμενο, αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη αιμάτωση του θυρεοειδούς (που είναι ένα από τα πιο πλούσια σε αιμάτωση όργανα του ανθρωπίνου σώματος). Οι μεταστάσεις στον θυρεοειδή μπορεί να εμφανιστούν σαν αποτέλεσμα είτε άμεσης επέκτασης (διήθησης), είτε αιματογενούς διασποράς, είτε ανάστροφης λεμφογενούς διασποράς.

Γεώργιος Σακοράφας MD, PhD

Χειρουργός Θυρεοειδούς / Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός

Θεραπεία Μεταστατικών Όγκων Θυρεοειδούς

Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση μιας μετάστασης στον θυρεοειδή αδένα από μία άλλη πρωτοπαθή εστία (δηλαδή άλλης μορφής καρκίνου) αποτελεί ένδειξη γενικευμένης διασποράς της νόσου και προδικάζει μία άσχημη εξέλιξη. Παρά ταύτα, η εκτομή μιας μεταστατικής εστίας που εντοπίζεται μόνο στον θυρεοειδή μπορεί να είναι θεραπευτική.

Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται, ανάλογα με την πρωτοπαθή εστία (δηλαδή τον τύπο του καρκίνου που έχει δώσει μετάσταση στον θυρεοειδή αδένα), την παρουσία ή όχι συμπτωμάτων λόγω της μάζας του θυρεοειδούς και την τυχόν διήθηση παρακειμένων οργάνων. Η ριζική χειρουργική εκτομή (εφόσον είναι δυνατή) μπορεί να παρατείνει την επιβίωση υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη διασπορά σε άλλες θέσεις του σώματος.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να έχει θέση σαν ανακουφιστική μέθοδος θεραπείας όταν δεν είναι εφικτή η χειρουργική εκτομή. Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει καμία θέση στην αντιμετώπιση των μεταστατικών όγκων του θυρεοειδούς.

Διάγνωση Μεταστατικών Όγκων Θυρεοειδούς

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για την διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών που παρουσιάζουν μία εστιακή βλάβη στον θυρεοειδή (μάζα ή όζο).

Αν η κυτταρολογική εξέταση (με ανοσοϊστοχημεία) υποδηλώνει την ύπαρξη κακοήθους νόσου αλλά είναι αρνητική για την έκφραση θυρεοσφαιρίνης και καλσιτονίνης, τότε είναι πιθανόν να πρόκειται για μετάσταση από άλλη πρωτοπαθή εστία (δηλαδή από άλλο καρκίνο, σε άλλο όργανο) ιδιαίτερα όταν υπάρχει το ανάλογο ιστορικό.

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι Μεταστατικοί Όγκοι Θυρεοειδούς;

Οι συνηθέστεροι καρκίνοι που μεθίστανται στον θυρεοειδή αδένα είναι ο καρκίνος του νεφρού (33%), του μαστού (26%), του πνεύμονα (25%), του οισοφάγου (9%) και το μελάνωμα (11%).

Η μετάσταση μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση ενός καρκίνου που έχει αντιμετωπιστεί πριν από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές παρεμβάλλεται ένα διάστημα (ακόμη και αρκετών χρόνων) από την αρχική θεραπεία ενός άλλου καρκίνου και την εμφάνιση μιας μάζας στον θυρεοειδή. Το κλινικό αυτό σενάριο το συναντάμε στον καρκίνο του μαστού και του νεφρού. Το μεσοδιάστημα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 15 χρόνια.

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ