Skip to main content
search

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ, MD, PhD

Χειρουργός Θυρεοειδούς/ Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός

Η χειρουργική θυρεοειδούςπαραθυρεοειδών αποτελεί την εξειδίκευσή μας. Η εμπειρία μας στις επεμβάσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό, παραθυρεοειδεκτομή) αποτυπώνεται τόσο σε κλινικό, όσο και σε ακαδημαϊκό/ερευνητικό επίπεδο.

Η ενασχόλησή μας με τη χειρουργική θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών είναι συστηματική, μακρά και σε βάθος. Η ενασχόληση αυτή αποτυπώνεται στο μεγάλο αριθμό των επεμβάσεων για παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, όπως και στις αρκετές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά υψηλού κύρους, ελληνικά και διεθνή.

Αλεξάνδρα Καρακώστα
Αλεξάνδρα Καρακώστα
18/01/2024
Δεν υπάρχουν λόγια για αυτόν τον γιατρό. Πρωτα από όλα είναι ένας καλός και ευγενικός άνθρωπος. Στην περιπέτεια που πέρασα είδα αρκετούς χειρούργους μέχρι να καταλήξω στον κύριο Σακοράφα, στον οποίο με κέρδισε η ευγένεια του, η εμπειρία και το ήθος του. Έκανα το χειρουργείο μου την περασμένη εβδομάδα χωρίς καμία επιπλοκή, μιλούσα αμέσως μετά το χειρουργείο ολικης αφαιρεσης θυροειδους χωρίς κανένα πρόβλημα. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Maria Machaira
Maria Machaira
17/01/2024
Όλες οι αξιολογήσεις που διάβασα για τον κύριο Σακοράφα στο google, είναι πέρα για πέρα αληθινές!!! Εξαίρετος άνθρωπος και επιστήμονας, καθησυχαστικός, ήρεμος, γλυκός! Από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Με χειρούργησε πριν από δέκα ημέρες, στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο (αφαίρεση θυρεοειδούς) και όλα πήγανε περίφημα! Όλη η ομάδα του επίσης υπήρξε ευγενική, καθησυχαστική, παρηγορητική και αποτελεσματική! Όλα έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως είχανε σχεδιαστεί από τον κύριο Σακοράφα, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας! Κύριε Σακοράφα να σας έχει ο Θεός πάντα καλά να προφέρετε στους ανθρώπους την υγειά τους!
Βασιλησ Πουλοσ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ
16/01/2024
Λέγομαι Κλήμη Σοφία- Ευγενία,κ θέλω τόσο πολύ να ευχαριστήσω αυτόν τον υπέροχο κ λαμπρό επιστήμονα, που εκτός που με βοήθησε ιατρικά γιατί με χειρούργησε για ολική θυρεοειδεκτομή , λίγο πριν το χειρουργείο βρέθηκε κι ένα αδένωμα ,το οποίο ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτό λοιπόν το αδένωμα βρέθηκε στο εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων στο Ευγενίδιο. Η ανεύρεση του αδενώματος ήταν πολύ δύσκολη λόγω της αρκετά σε βάθος θέσης, και καλυπτόταν από δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο ,που υπάρχει στην πρόσθια επιφάνεια του αδενώματος. Φυσικά τον ταλαιπώρησα με το παραπάνω , όμως εκτός από εξαίρετος επιστήμονας είναι κ υπέροχος άνθρωπος ,κι αυτό λέει τα πάντα . Προσωπικά για μένα ήταν άγγελος καλοσύνης, κ μ εντυπωσίασε πολύ για το πόσο τίμιος, κι ανθρώπινος χωρίς έπαρση . και με τόση καλοσύνη χαρακτήρας είναι. Επίσης ήθελα να ευχαριστήσω γενικά το team των συνεργατών του ,κι ειδικά κ την αναισθησιολόγο κ Στρανομύτη που ήταν από τα λίγα χειρουργεία που μετά δεν ήμουν χάλια μετά τη νάρκωση. Επίσης ήθελα να ευχαριστήσω και την ενδροκρινολόγο μου Κωνστάντουρα Οδύσεια που με σύστησε ..
Χαρησ Μανησ
ΧΑΡΗΣ ΜΑΝΗΣ
16/01/2024
Πολύ καλός γιατρός όπως και η αναισθησιολογος. Προσιτοί και οι δύο. Σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφάλεια. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Το ίδιο απόγευμα μετά την αφαίρεση θυρεοειδους έφαγα κανονικά. Τους συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θεοδωρος Κολλιας
Θεοδωρος Κολλιας
15/01/2024
Ο κ.Σακοραφας είναι εξαιρετικος γιατρος. Ανθρωπος, ευγενικός με κατανόηση σε ενημερώνη ώστε να σου φύγει κάθε αμφιβολία και φόβος. Χειρουργηθηκα στο Ευγενιδιο θεραπευτηριο στις 5/1/2024 πηγαν όλα καλά, ολική αφαίρεση θυρεοειδούς. Εξερετική ήταν επίσης και η κ. Στρανομιτη καθώς και το προσωπικό του νοσοκομείου. Γιατρε σας ευχαριστώ πολύ για ότι κάνατε για μένα και σας εύχομαι υγεία και καλή χρονιά.
Vicky Velesioti
Vicky Velesioti
10/01/2024
Λαμπρός επιστήμονας μα ακόμα περισσότερο υπέροχος άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Μέσα στην αγωνία μου για την έκβαση της ασθενείας μου ένιωθα ασφάλεια. Και πράγματι ήμουν στα καλύτερα χέρια! Ενάμιση χρόνο μετά το χειρουργείο και όλα βαίνουν καλώς! Ούτε επιπλοκές, ούτε υποτροπιασεις. Σας ευχαριστώ θερμά για όλα και σας εύχομαι υγεία ώστε να χειρουργηται και να θεραπεύεται όσους σας χρειάζονται.
Σοφια Γρισπου
Σοφια Γρισπου
06/01/2024
Χειρουργηθηκα στο Ευγενιδειο στις 3-01-24 από τον κύριο Γεώργιο Σακοράφα, ολικη θυρεοειδεκτομη για οζο. Πάνω από όλα θέλω να τονίσω ότι είναι ένας καταπληκτικός ανθρωπος, πάρα πολύ ευγενικός, κατάτοπιστικος, το χειρουργείο έγινε πολύ άμεσα, το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν εξαιρετικό, η κυρία Στρατονομιτη εξαιρετική επίσης η, όλα πήγαν πολύ καλά, εύχομαι υγεία σε όλους και ευχαριστώ από καρδιάς τον κύριο Σακοράφα!!!!
Kethom 11
Kethom 11
04/01/2024
Ένας παρά πολύ καλος άνθρωπος και μετά χειρουργός,σε όλη την διαδικασία ήταν δίπλα μας και μετά απ το χειρουργείο ότι έχω χρειαστεί με έχει βοηθησει και πάντα είναι εκεί…!!
Eirini Konsta
eirini konsta
01/01/2024
Καθησυχαστικός και εξαιρετικός χειρουργός! Τον ευχαριστώ πολύ καθώς και την αναισθησιολόγο κ. Στρανομίτη! Και οι δύο είναι εξαιρετικοί επιστήμονες! Ο,τι και να πει κάποιος είναι λίγο για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον ασθενή κ τον κάνουν να νιώθει ασφάλεια!!Τους ευχαριστώ θερμά!!!
Joanna Pappa
Joanna Pappa
30/12/2023
Χειρουργήθηκα στις 15/12 στο Ευγενίδειο νοσοκομείο από τον εξαιρετικό γιατρό κ. Σακοράφα και την ομάδα του. Θα ήθελα να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ καθώς δεν ένιωσα καθόλου άγχος πριν και μετά την επέμβαση και ο κ. Σακοράφας ήταν πολύ καθησυχαστικός μαζί μου από την πρώτη στιγμή! Φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και την αναισθησιολόγο κα. Στρανομίτη για την φροντίδα της καθόλη την διάρκεια της παραμονής μου στο νοσοκομείο! Συνεχίστε το πολύτιμο έργο σας! Ιωάννα Παππά
 • Αποφοίτησε με Άριστα από το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων. Το ίδιο έτος επιτυγχάνει πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτος στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) μετά από ξεχωριστές εξετάσεις. Επιλέγει τη φοίτησή του στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή.Αρχηγός Τάξης καθ’ όλη τη διάρκεια σπουδών και Αρχηγός Σχολής στο 6ο έτος.
 • Αποφοίτηση με ΑΡΙΣΤΑ από το ΑΠΘ  (πρώτος στο έτος του) (με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού –Ιατρού).
 • Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας στην 135 Σμηναρχία Μάχης (135 ΣΜ, Στρατιωτικό Αεροδρόμιο νήσου Σκύρου) (επί ένα έτος).
 • Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Μοίρας Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Μ. ΓΕΑ) (Αθήνα) (μετά την 135 ΣΜ, επί ένα έτος)
 • Ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στην 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο).
 • Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (με ΑΡΙΣΤΑ).
 • Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας επί τριετία (μέχρι την έναρξη της μετεκπαίδευσής του στην Αμερική).
 • Παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Χειρουργός ήταν και Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης Υγειονομικού Προσωπικού 251 ΓΝΑ (την ίδια τριετία).
 • Μετεκπαίδευση στην Αμερική επί διετία (MAYOCLINIC, ROCHESTER, MINNESOTA, UNITEDSTATESOFAMERICA) στην ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗ-ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ.
 • Υποδιευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας μετά την επιστροφή του από την Αμερική.
 • Παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Χειρουργός – Υποδιευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής αναλαμβάνει την Διεύθυνση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του 251 ΓΝΑ επί 3ετία
 • Μετά την παραίτησή του από την Αεροπορία, εξελέγη Επ. Καθηγητής Χειρουργικής στην 4η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ), όπου υπηρέτησε επί 5.5 έτη.
 • Στη συνέχεια Συντονιστής Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, επί πενταετία.
 • Από το Σεπτέμβριο 2017 μετακινήθηκε στον ιδιωτικό τομέα (Νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ και ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ), όπου συνεχίζει να ασκεί τη χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.

Το πεδίο του ιδιαίτερού του ενδιαφέροντος είναι η ενδοκρινική χειρουργική (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών), στην οποία διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία. Μέχρι τον Δεκέμβριο 2023 έχει εκτελέσει περί τις 3165 θυρεοειδεκτομές (σχεδόν στο σύνολό τους ολικές) για μία ποικιλία παθήσεων θυρεοειδούς (όζοι θυρεοειδούς, καρκίνος θυρεοειδούς, διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves), οζώδης τοξική βρογχοκήλη, απλή μη τοξική βρογχοκήλη, τοξικό αδένωμα, θυρεοειδίτιδες κλπ.). Επιπλέον, έχει εκτελέσει 656 λεμφαδενικούς καθαρισμούς και 409 παραθυρεοειδεκτομές.

Σε 480 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική θυρεοειδεκτομή έγινε ταυτόχρονα και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (για καρκίνο θυρεοειδούς, λόγω παρουσίας μεταστάσεων στους τραχηλικούς λεμφαδένες).

Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές παραπέμφθηκαν για αντιμετώπιση από άλλα νοσοκομεία ή ιατρεία για εξειδικευμένη αντιμετώπιση λόγω της πολύ μεγάλης δυσκολίας που παρουσίαζαν (π.χ. λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες βρογχοκήλες, εκτεταμένη λεμφαδενική διασπορά καρκίνου θυρεοειδούς στον τράχηλο, εκσεσημασμένη διόγκωση θυρεοειδούς που ασκεί έντονη πίεση στην τραχεία προκαλώντας μεγάλου βαθμού στένωση αυτής, διήθηση τραχείας από καρκίνο κλπ.). Σε κάποιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση έγινε σε συνδυασμό και με στερνοτομή (σε γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη) ή θωρακοτομή (σε έκτοπο ενδοθωρακικό θυρεοειδικό ιστό με ανάπτυξη καρκίνου).

Διαθέτει επίσης ιδιαίτερη εμπειρία σε επανεπεμβάσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών και τραχήλου, οι οποίες είναι συνήθως ιδιαίτερα δύσκολες τεχνικά, συνοδεύονται από αυξημένη επικινδυνότητα και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλη εμπειρία για την αποφυγή επιπλοκών.Ταυτόχρονα, μέχρι το Δεκέμβριο 2023, πραγματοποίησε περισσότερες από 409 παραθυρεοειδεκτομές για την αντιμετώπιση υπερπαραθυρεοειδισμού.

Κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές ήταν επίσης προβληματικές, καθώς επρόκειτο για επανεπεμβάσεις μετά από αποτυχία προηγούμενης επέμβασης για την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού αλλαχού. Σε κάποιες επίσης περιπτώσεις αντιμετωπίσαμε ασθενείς με υπερπαραθυρεοειδισμό που οφείλονταν στην παρουσία έκτοπου παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού.

Η ενδοκρινική χειρουργική (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) είναι ένας τομέας στον οποίο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με έμπειρους αναισθησιολόγους, ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους και παθολογοανατόμους για την αντιμετώπιση ακόμη και των περιστατικών που παρουσιάζουν για διάφορους λόγους ιδιαίτερες και ενίοτε σημαντικές δυσκολίες.

Εκτός των επεμβάσεων θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων που αφορούν όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής, όπως:

Ενδοκοιλιακές επεμβάσεις
(για διάφορες παθήσεις, καλοήθεις και κακοήθεις) που αφορούν ενδοκοιλιακά σπλάχνα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Επεμβάσεις στα χοληφόρα (συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού λαπαροσκοπικών χολοκυστεκτομών)
 • Επεμβάσεις λεπτού και παχέος εντέρου για μία ποικιλία παθήσεων (κυρίως για καρκίνο παχέος εντέρου)
 • Επεμβάσεις στον στόμαχο (κυρίως για καρκίνο στομάχου)
 • Επεμβάσεις σε σπλήνα και πάγκρεας
 • Επινεφριδεκτομές (ανοικτές και λαπαροσκοπικές)
 • Σκωληκοειδεκτομές (ανοικτές και λαπαροσκοπικές)
 • Εκτομή οπισθοπεριτοναϊκών σαρκωμάτων
 • Επεμβάσεις για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις πρωκτού, κλπ.
 • Επεμβάσεις μαλακών μορίων (συμπεριλαμβανομένων και επεμβάσεων στον μαστό για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις)
 • Πλαστική αποκατάσταση κηλών κοιλιακού τοιχώματος

Δημοσιεύσεις και Εργασίες

Έχει δημοσιεύσει 220 εργασίες σε ξενόγλωσσα (διεθνή περιοδικά). Πολλές από αυτές δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά ιδιαίτερου κύρους (Αμερικανικά / Ευρωπαϊκά / Διεθνή) με υψηλό δείκτη απήχησης (Impact Factor), όπως π.χ. Surgical Clinics of North America, British Journal of Surgery, Journal of the American College of Surgeons, Surgical Oncology, Surgical Endoscopy, American Journal of Surgery, European Journal o f Surgical Oncology κλπ.) (παρουσιάζονται – με ελεύθερη πρόσβαση- αναλυτικά στο www.PubMed.com (για όσα περιοδικά περιλαμβάνονται σε αυτή τη βάση δεδομένων).

Από αυτές, 30 εργασίες αναφέρονται σε παθήσεις του θυρεοειδούς, αντανακλώντας το ενδιαφέρον και την εμπειρία του στην χειρουργική των παθήσεων θυρεοειδούς / παραθυρεοειδών (δύο από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις του αναφέρονται στην πρωτοποριακή τεχνική του εκλεκτικού (selective or compartment- oriented lymph node dissection) λεμφαδενικού καθαρισμού, που αναμένεται να εκτοπίσει τον τροποποιημένο ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου)

Παράλληλα έχει δημοσιεύσει 103 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά (κυρίως Ιατρική, Ιατρική Επιθεώρηση Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνική Χειρουργική).

Έχει συμμετάσχει με συγγραφή κεφαλαίων σε εκδόσεις 11 ξενόγλωσσων μονογραφιών (από εκδοτικούς οίκους της Αγγλίας και της Αμερικής) σε θέματα που αφορούν τη γενική χειρουργική και τη χειρουργική ενδοκρινών αδένων.

Έχει εκδώσει 21 μονογραφίες και μεταφράσεις ξένων συγγραμμάτων. Τέσσερις από τις μεταφράσεις αυτές διδάσκονται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια, είτε με παρουσιάσεις εργασιών είτε ως μέλος των οργανωτικών τους επιτροπών και ως πρόεδρος σε στρογγυλές τράπεζες.

Είχε σταθερή εμπλοκή και παρουσία στην διοργάνωση και διεξαγωγή των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων των ειδικευομένων σε όλες τις χειρουργικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων στα οποία υπηρέτησε (251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ΑΤΤΙΚΟ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο και ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ), ενώ συμμετείχε και στα εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικευομένων άλλων χειρουργικών κλινικών κατόπιν προσκλήσεως (π.χ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών)

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 • European Society of Surgical Oncology
 • Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών
 • Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία
 • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας
 • Εταιρεία Στρατιωτικής Ιατρικής (Ιδρυτικό Μέλος)
 • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Πεπτικού (ιδρυτικό μέλος)

ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ – REVIEWER (Μεταξύ άλλων)

 • BMC-Endocrinology
 • International Journal of Endocrine Oncology
 • British Journal of Cancer
 • European Journal of Surgical Oncology
 • British Journal of Surgery
 • Clinical Anatomy
 • European Journal of Cancer Care
 • International Journal of Surgical Oncology
 • Journal of Clinical Gastroenterology
 • Journal of Pancreatology
 • Journal of Cancer Research and Therapeutics
 • World Journal of Surgical Oncology
 • Ιατρική Επιθεώρηση Ενόπλων Δυνάμεων
 • Ιατρική

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ