Skip to main content
search

Αφαίρεση θυρεοειδούς και φωνή (φωνητική λειτουργία)

Η αφαίρεση θυρεοειδούς στο μυαλό πολλών συνδυάζεται με πιθανές διαταραχές της φωνητικής λειτουργίας (φωνής). Η πεποίθηση αυτή δεν είναι εντελώς άτοπη καθώς κάποιοι έχουν συναντήσει στο περιβάλλον τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση θυρεοειδούς και οι οποίοι παρουσιάζουν διαταραχές της φωνής. Οι διαταραχές αυτές ποικίλουν σε βαρύτητα, με ακραία μορφή την αφωνία.

Για τη διατήρηση της φωνής μετά από αφαίρεση θυρεοειδούς έχει πολύ μεγάλη σημασία η διατήρηση της ακεραιότητας των λαρυγγικών νεύρων. Με τον όρο αυτό εννοούμε τη διατήρηση τόσο της ανατομικής όσο και της λειτουργικής ακεραιότητας των νεύρων.

Θα πρέπει επομένως όσο διαρκεί η αφαίρεση του θυρεοειδούς να αναγνωριστούν τα λαρυγγικά νεύρα και να προστατευτούν από το ενδεχόμενο διατομής ή κάθε άλλης μορφής καταπόνησης (‘ταλαιπωρίας’, όπως π.χ. έλξη) στη διάρκεια της επέμβασης.

Για το σκοπό αυτό ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για την αναγνώριση των λαρυγγικών νεύρων τόσο οπτικά όσο – αν χρειαστεί – και με τη βοήθεια νευροδιεγέρτη (προαιρετικά). Παράλληλα, οι χειρισμοί του χειρουργού όσο διαρκεί η αφαίρεση του θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με απόλυτο «σεβασμό» στα λαρυγγικά νεύρα.

Αφαίρεση θυρεοειδούς και φωνή – Με αφορμή μια ασθενή μας

Στην εικόνα παρουσιάζεται νεαρή ασθενής ηλικίας 26 ετών με καρκίνο θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις στο κεντρικό και στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα δεξιά του τραχήλου.

Κάποιοι από τους παθολογικούς λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα δεξιά βρίσκονται πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα (βλ. υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου). Οι λεμφαδένες αυτοί επισημαίνονται με τα κόκκινα βέλη στην Εικόνα 1 (χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου).

Οι λεμφαδένες αυτοί αφαιρέθηκαν (μαζί με τους υπόλοιπους λεμφαδένες του κεντρικού και των πλάγιων ανατομικών διαμερισμάτων), αφού έγινε κινητοποίηση της δεξιάς κοινής καρωτίδας και ανάσπαση αυτής.

Μεταξύ της καρωτίδας και της τραχείας, μέσα στην τραχειοοισοφαγική αύλακα πορεύεται το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο. Στην εικόνα απεικονίζεται το νεύρο μετά την αφαίρεση των οπισθοκαρωτιδικών λεμφαδένων (Εικόνα 2, μπλε βέλος, η κορυφή της ανατομικής λαβίδας δείχνει το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο).  Με το πράσινο βέλος επισημαίνεται η δεξιά κοινή καρωτίδα.

Το νεύρο παρασκευάσθηκε σε όλο το μήκος της διαδρομής του στον τράχηλο.

Οι χειρισμοί για την αφαίρεση των λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός) έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτούς χειρισμούς.

Η επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου, κεντρικό και πλάγιο δεξιά) ολοκληρώθηκε με πλήρη διατήρηση της φωνητικής λειτουργίας της ασθενούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών. Διαδικασία-Κόστος

 

Είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούςπαραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.

Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των Χειρουργικών Ενδοκρινικών Παθήσεων με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (ανάλογα με την περίπτωση) διασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες νοσηλείας. Γιατί εμάς

 

Ιατρικό Ψυχικού[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6715″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ