Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και εξατομικευμένη αντιμετώπιση – τι σημαίνει στην πράξη?

Εισαγωγή

Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων. Η συχνότητά μου μάλιστα βαίνει αυξανόμενη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με ρυθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλης μορφής καρκίνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για το λεγόμενο διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς (θηλώδες και θυλακιώδες) που ευτυχώς είναι εξαιρετικά ιάσιμη μορφή καρκίνου. Αντίθετα, το Αναπλαστικό ή αδιαφοροποίητο καρκίνωμα θυρεοειδούς έχει πολύ χειρότερη πρόγνωση. Το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς έχει καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με το αναπλαστικό, χειρότερη όμως σε σχέση με το διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Η παρούσα ανάρτηση εξετάζει το θέμα της εξατομικευμένης αντιμετώπισης των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς. Τι σημαίνει ο όρος «εξατομικευμένη αντιμετώπιση» του καρκίνου θυρεοειδούς? Τι περιλαμβάνει? Γιατί έχει σημασία?

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης

O όρος «εξατομικευμένη αντιμετώπιση» του καρκίνου θυρεοειδούς σημαίνει την προσαρμογή του βέλτιστου τρόπου αντιμετώπισης του ΚΑΘΕ συγκεκριμένου ασθενούς, ανάλογα με τα ιδιαίτερά του δεδομένα.

Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα στα διάφορα στάδια της αντιμετώπισης του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς, όπως περιγράφεται στη συνέχεια.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης
Προεγχειρητική φάση

Στη φάση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή των σωστών εξετάσεων στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής.

Υπάρχει διαδεδομένη στο κοινό μία στρεβλή άποψη, σύμφωνα με την οποία όσες πιο πολλές εξετάσεις παραγγέλνει ο γιατρός, τόσο καλύτερος είναι.

Η τακτική αυτή απέχει πολύ από το να είναι σωστή.

Ο γιατρός που υποβάλλει τον ασθενή σε έλεγχο για καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με την νόσο, ώστε να γνωρίζει με ακρίβεια τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στη φάση της διαγνωστικής διερεύνησης.

Θα πρέπει να επιλέξει τις εξετάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για τον ασθενή.

Παράλληλα θα πρέπει να αποφύγει τις περιττές εξετάσεις, που δεν προσθέτουν κάποια πληροφορία για τη νόσο, αυξάνουν την ταλαιπωρία του ασθενούς και το κόστος της διαγνωστικής διερεύνησης και καθυστερούν την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ μπορεί αν εκθέτουν τον ασθενή σε περιττούς και άσκοπους κινδύνους (όπως π.χ. ακτινοβολία σε περίπτωση μη αναγκαίας χρήσης της αξονικής τομογραφίας).

Με το σωστό και προσεκτικά στοχευμένο προεγχειρητικό έλεγχο, ο έμπειρος γιατρός μπορεί να γνωρίζει πριν την επέμβαση το είδος της νόσου και την έκτασή της (στάδιο του καρκίνου θυρεοειδούς, σταδιοποίηση).

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης
Χειρουργική επέμβαση

Μετά τον προσεκτικό και αξιόπιστο προεγχειρητικό έλεγχο ο χειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει το είδος της χειρουργικής επέμβασης που είναι το πλέον κατάλληλο για τον ΚΑΘΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ασθενή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του.

Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:

Αρκεί η απλή θυρεοειδεκτομή?

Τι είδους θυρεοειδεκτομή?? (ολική? Σχεδόν ολική? Υφολική? Λοβεκτομή?)

Χρειάζεται λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου?

Αν χρειάζεται λεμφαδενικός καθαρισμός, σε τι έκταση θα πρέπει να γίνει?

Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όχι μόνο την αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή), αλλά αν χρειαστεί και τον λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου είναι μία επέμβαση διαφορετική από την απλή θυρεοειδεκτομή.

Η επέμβαση θα πρέπει επίσης να είναι ριζική. Με τον όρο αυτό εννοούμε την πλήρη εκρίζωση (αφαίρεση) της νόσου (καρκίνου). Δεν αρκεί να γίνει μόνο η επέμβαση. Θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια και ριζικότητα.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης
Μετεγχειρητική φάση

Η μετεγχειρητική φροντίδα του κάθε ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς επίσης εξατομικεύεται ανάλογα με τα ιδιαίτερά του δεδομένα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς για μετεγχειρητική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Επίσης, το πλάνο μετεγχειρητικής παρακολούθησης (follow-up) του κάθε ασθενούς θα πρέπει επίσης να εξατομικεύεται ανάλογα με τα ιδιαίτερά του δεδομένα και με βάση τα στοιχεία από τον προεγχειρητικό έλεγχο, τα ευρήματα στη διάρκεια της επέμβασης και τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης (βιοψίας).

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης
Ψυχολογική παράμετρος

Δεν αντιδρούν όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο όταν διαγιγνώσκεται καρκίνος θυρεοειδούς. Κάποιοι βιώνουν έντονο άγχος ενώ κάποιοι είναι περισσότερο ψύχραιμοι.

Ο έμπειρος <χειρουργός θυρεοειδούς θα πρέπει να στέκεται δίπλα σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, στηρίζοντάς τους ψυχολογικά σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της νόσου. Θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει τους ασθενείς που είναι ψυχολογικά ευάλωτοι στη διάγνωση του ‘καρκίνου’ και να τους παρέχει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης
Ο ρόλος του χειρουργού θυρεοειδούς

Η εξειδίκευση στη χειρουργική θυρεοειδούς δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό θυρεοειδούς να ανταποκριθεί με τον βέλτιστο τρόπο σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους της εξατομικευμένης φροντίδας των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς:

  • Στην προεγχειρητική φάση – διαγνωστικό έλεγχο
  • Στην επιλογή της βέλτιστης χειρουργικής τακτικής και στην εκτέλεση της επέμβασης με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα (ριζικότητα)
  • Στην σωστή μετεγχειρητική φροντίδα και παρακολούθηση
  • Στην απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7298″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ