Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία. Ο διαφοροποιημένος (θηλώδης/θυλακιώδης) καρκίνος θυρεοειδούς  διαγιγνώσκεται τις τελευταίες δεκαετίες με όλο και μεγαλύτερη επίπτωση (‘συχνότητα’). Η τάση αυτή παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Μάλιστα η αύξηση της συχνότητας του καρκίνου θυρεοειδους ξεπερνά την αύξηση της συχνότητας κάθε άλλης μορφής καρκίνου στο χρονικό αυτό διάστημα. Η αύξηση αυτή της επίπτωσης οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ευρύτερη χρήση του  υπερηχογραφήματος και της παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA)  με την οποία τίθεται προεγχειρητικά η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία

Υπάρχουν εντούτοις όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι -κατά ένα άλλο μέρος- οφείλεται επίσης και στα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στις δυτικές χώρες. Η αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου θυρεοειδούς συμβαδίζει με την αύξηση της επίπτωσης της παχυσαρκίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε μία πολύ πρόσφατη (Νοέμβριος 2020) μελέτη από το Brisbane, Australia (*), βρέθηκε ότι η συχνότητα του καρκίνου θυρεοειδούς αυξήθηκε κατά 12 % όταν ο δείκτης σωματικής μάζας (BMI, Body Mass Index) αυξάνονταν κατά 5 kg/m2. Παρατηρήθηκε μάλιστα στατιστικά σημαντική συσχέτιση της παχυσαρκίας με BRAF-θετικό καρκίνο θυρεοειδούς παρά με BRAF-αρνητικό (Σημ: BRAF-θετικός καρκίνος θυρεοειδούς, εκφράζει μετάλλαξη του γονιδίου αυτού). Ο BRAF-θετικός καρκίνος θυρεοειδούς συνδυάζεται με κάποιους δυσμενείς προγνωστικούς χαρακτήρες, όπως εξωθυρεοειδική επέκταση και διήθηση λεμφαδένων.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία

Μηχανισμός συσχέτισης

Ο μηχανισμός της επίδρασης αυτής φαίνεται ότι είναι η αύξηση των επιπέδων θυρεοτροπίνης που παρατηρείται στην παχυσαρκία. Το γεγονός αυτό διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων των θυρεοειδικών θυλακίων, την διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό τους, προάγοντας παράλληλα την εμφάνιση γενετικών μεταβολών όπως η μετάλλαξη του γονιδίου BRAF.

Η αυξημένη συχνότητα του καρκίνου θυρεοειδούς στους παχύσαρκους ασθενείς φαίνεται ότι είναι πραγματική  και δεν σχετίζεται με την ιατρική παρακολούθηση στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς αυτοί λόγω της παχυσαρκίας. Η συσχέτιση αυτή με την παχυσαρκία παρατηρείται και στα δύο φύλα, περισσότερο όμως στις γυναίκες.

(*) THYROID Volume 30, Number 10, 2020

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Καρκίνος θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη

Σπάνιοι όγκοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

Ευγενίδειο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ / ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

 

Η διαδικασία της νοσηλείας είναι η εξής:

 • O ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
 • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
 • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
 • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
 • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
 • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
 • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
 • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
 • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
 • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
 • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
 • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
 • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.

Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς και παχυσαρκία 9 0 6

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”4463″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ