Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς μεταστάσεις σε μακρινά όργανα – πώς αντιμετωπίζονται?

Ο διαφοροποιημένος καρκίνος του θυρεοειδούς (θηλώδης και θυλακιώδης) έχει γενικά καλή πρόγνωση και ανταποκρίνεται στην θεραπευτική αγωγή, με την οποία επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ίασης. Παρά ταύτα, χαρακτηρίζεται (ο θηλώδης) από αυξημένη συχνότητα μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου. Σπανιότερα, τόσο ο θηλώδης όσο και ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να ‘δώσει’ μεταστάσεις σε μακρινά όργανα, συνηθέστερα σε πνεύμονες, οστά, εγκέφαλο, ήπαρ κλπ.

Οι μεταστάσεις σε μακρινά όργανα του καρκίνου θυρεοειδούς μπορεί να διαγνωστούν είτε στα πλαίσια του αρχικού ελέγχου του ασθενούς που παρουσιάζεται με διάγνωση ‘καρκίνος θυρεοειδούς’ είτε συνηθέστερα στα πλαίσια της περιοδικής παρακολούθησης (follow-up) μετά την αρχική αντιμετώπιση της νόσου. Στη δεύτερη περίπτωση παρεμβάλλεται ένα χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως είναι αρκετά μεγάλο.

Οι μακρινές μεταστάσεις (μεταστάσεις σε μακρινά όργανα) του καρκίνου θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται κατά σειρά προτίμησης με τις εξής μεθόδους θεραπείας:

  • Χειρουργική εκτομή. Είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης σε ασθενείς με δυνητικά ιάσιμη νόσο. Έχει θέση κυρίως όταν πρόκειται για μεμονωμένη εντόπιση της νόσου σε ένα όργανο (π.χ. μονήρης μετάσταση στον πνεύμονα ή μερικές εστίες εντοπισμένες σε ένα τμήμα του πνεύμονα)
  • Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Έχει θέση σε μεταστατικές εστίες που προσλαμβάνουν το ραδιοϊσότοπο
  • Εξωτερική ακτινοθεραπεία
  • Μέθοδοι καταστροφής όγκου (ablation) με ραδιοσυχνότητες, θερμική ενέργεια, έγχυση αιθανόλης, τοπική εφαρμογή ψύχους (cryo-ablation), χημειοεμβολισμό κλπ.
  • Θεραπεία καταστολής (χορήγηση θυροξίνης σε σχετικά αυξημένες δόσεις που προκαλούν μείωση των επιπέδων θυρεοειδοτρόπου ορμόνης περί τα κατώτερα φυσιολογικά όρια).
  • Συστηματική θεραπεία με αναστολείς κινάσης (ιδιαίτερα σε ασθενείς με προοδευτικά εξελισσόμενη μεταστατική νόσο, ανθεκτική στις άλλες μεθόδους θεραπείας). Σε ειδικές περιπτώσεις, η θεραπεία με αναστολείς της κινάσης μπορεί να δοκιμαστεί πριν την χορήγηση εξωτερικής ακτινοθεραπείας, καθώς η ακτινοθεραπεία συνοδεύεται από την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών ενώ δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική.

Γενικά προτείνεται η εφαρμογή μεθόδων «τοπικής θεραπείας» (π.χ. χειρουργική, μέθοδοι καταστροφής όγκου [ablation]) πριν χορηγηθούν συστηματικές μέθοδοι θεραπείας (αναστολείς κινάσης. Οι τοπικές αυτές μέθοδοι θεραπείας μπορεί να επιτύχουν τον έλεγχο της τοπικής μεταστατικής νόσου, αποφεύγοντας παράλληλα την εμφάνιση επιπλοκών και καθυστερώντας την χορήγηση συστηματικής θεραπείας (χημειοθεραπείας)

Η αντιμετώπιση των ασθενών με μεταστάσεις σε μακρινά όργανα από καρκίνο θυρεοειδούς είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως:

Όλοι οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα πρέπει να έχουν την ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ιατρική μας ομάδα  – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8474″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ