Skip to main content
search

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς – μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο καρκίνος θυρεοειδούς – παρά τη γενικά καλή του πρόγνωση – μεθίσταται συχνά στους λεμφαδένες του τραχήλου. Η αναγνώριση των λεμφαδενικών μεταστάσεων έχει πολύ μεγάλη σημασία , προκειμένου να επιλεγεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη μπορεί να τεκμηριώσει κυτταρολογικά τη διάγνωση.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Το υπερηχογράφημα  είναι η βασική απεικονιστική εξέταση στον καρκίνο θυρεοειδούς. Υπάρχουν συγκεκριμένοι υπερηχογραφικοί χαρακτήρες που εγείρουν την υπόνοια μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου.

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA, Fine-Needle Aspiration) των υπερηχογραφικά ύποπτων λεμφαδένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κυτταρολογική τεκμηρίωση της τυχόν παρουσίας μεταστάσεων. Η παρακέντηση γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Το υλικό που λαμβάνεται με την παρακέντηση αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση και για μέτρηση θυρεοσφαιρίνης στο έκπλυμα.

Σπανιότερα μπορεί να χρησιμοποιοηθούν – ανάλογα με την περίπτωση – και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή (ακόμη σπανιότερα) τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου: ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης μετά FNA υπερηχογραφικά ύποπτων λεμφαδένων μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής κατηγορίες (τα ποσοστά στις παρενθέσεις αναφέρονται στη συχνότητα μεταστάσεων):

 • Παρουσία καρκινικών κυττάρων (96 %)
 • Παρουσία μακροφάγων χωρίς καρκινικά κύτταρα (88 %)
 • Παρουσία πολύ λίγων κυττάρων (μη διαγνωστικό υλικό) (70 %)
 • Εξέταση αρνητική για κακοήθεια (35 %)

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου: ΣΧΟΛΙΑ

Ο προσεκτικός έλεγχος των λεμφαδένων τραχήλου θα πρέπει να γίνεται πριν από κάθε επέμβαση θυρεοειδεκτομής. Είναι προφανές ότι όταν η παρακέντηση είναι θετική για την ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων θα πρέπει να γίνεται και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου, ταυτόχρονα με τη θυρεοειδεκτομή. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να λυθεί εξ αρχής και με μία μόνο επέμβαση το πρόβλημα του ασθενούς.

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη προτείνεται (ΑΤΑ) κυρίως για τους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες. Και αυτό γιατί ο πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός απαιτεί μεγαλύτερη τομή (επέκταση) και περισσότερο εκτεταμένους χειρουργικούς χειρισμούς

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΨΕΥΔΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Εντούτοις, η κυτταρολογική εξέταση είναι ψευδώς αρνητική σε ένα υψηλό ποσοστό (10 %, κατ’ άλλους έως 25 % ή και 30 %). Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Στην πράξη, η ύπαρξη υπερηχογραφικά ύποπτων λεμφαδένων δεν μπορεί να αγνοηθεί όταν η κυτταρολογική είναι αρνητική. Πολλές φορές χρειάζεται να γίνει ο λεμφαδενικός καθαρισμός ακόμη και όταν η παρακέντηση των ύποπτων λεμφαδένων είναι αρνητική. Προϋπόθεση είναι η αξιοπιστία του υπερηχογραφήματος που χαρακτηρίζει παθολογικούς τους λεμφαδένες.

Όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης στο έκπλυμα του υλικού που αναρροφάται με την FNA μπορεί να αυξήσει την διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου.

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοδιούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς και κύηση

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Γιατί εμάς?

Κόστος και διαδικασία

Μαρτυρίες ασθενών

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας /Μητέρα και Υγεία

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 4 5

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Η διαδικασία της νοσηλείας είναι η εξής:

 • O ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
 • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
 • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
 • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
 • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
 • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
 • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
 • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
 • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
 • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
 • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
 • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
 • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.

Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

[/vc_column_text][/vc_column]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ