Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς (πολυεστιακός), υπερπλασία C-κυττάρων και αδένωμα παραθυρεοειδούς: συνύπαρξη τριών παθολογικών οντοτήτων στον ίδιο ασθενή

Αιτία – διάγνωση εισόδου

Καρκίνος θυρεοειδούς (πολυεστιακός), υπερπλασία C-κυττάρων και αδένωμα παραθυρεοειδούς: συνύπαρξη τριών παθολογικών οντοτήτων στον ίδιο ασθενή-Ο ασθενής ετών 76 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζων θυρεοειδούς με συνυπάρχοντα πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό .

Στο υπερηχογράφημα  απεικονίσθηκαν πολλαπλοί όζοι διάσπαρτοι σε αμφότερους τους λοβούς (οι περισσότεροι δεξιά) διαμέτρου έως 13.2 mm χωρίς συνοδό τραχηλική λεμφαδενοπάθεια.

Σημειώνεται η παρουσία μορφώματος στην οπίσθια επιφάνεια του αριστερού λοβού (δ.δ. αδένωμα παραθυρεοειδούς, έξωφυτικός όζος?).

Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi αρνητικό.

Συνυπάρχει οριακή αύξηση καλσιτονίνης ορού και μικρή αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης και ασβεστίου ορού.

Το μόρφωμα που περιγράφεται παραπάνω (στο υπερηχογράφημα ) ταξινομήθηκε ως Bethesda IV στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) (χωρίς να μπορεί αποκλειστεί το ενδεχόμενο αδενώματος παραθυρεοειδούς). Τα επίπεδα παραθορμόνης στο έκπλυμα του υλικού αναρρόφησης ήταν ιδιαίτερα αυξημένα. Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή (ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα) η οποία εξελίσσεται με ιδιαίτερη δυσκολία στη φάση της αποκόλλησης του αδένα από την τραχεία.

Στην οπίσθια επιφάνεια της μεσότητας του αριστερού λοβού αναγνωρίζεται το μόρφωμα που περιγράφεται παραπάνω, που συναφαιρείται με τον θυρεοειδή αδένα. Η κινητοποίησή του είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω της εν τω βάθει θέσης του στην αριστερή τραχειοοισοφαγική αύλακα, στο σημείο εισόδου του αριστερού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου στον λάρυγγα.

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου. Συναφαιρείται εντούτοις ο ινολιπώδης ιστός από το κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Ιστολογική εξέταση

Καρκίνος θυρεοειδούς (θηλώδης, πολυεστιακός, τρεις εστίες, η μεγαλύτερη διαμέτρου 15 mm)

υπερπλασία C-κυττάρων

Αδένωμα αριστερού άνω παραθυρεοειδούς

 

Σχόλιο

Η συνύπαρξη δύο ή και περισσοτέρων παθήσεων θυρεοειδούς / παραθυρεοειδώνείναι κάτι που μπορεί να συναντήσει κανείς στην κλινική πράξη όπως φαίνεται από την περίπτωση του ασθενούς που παρουσιάσθηκε παραπάνω.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την μεγάλη σημασία δύο παραμέτρων:

  • Του σωστού, λεπτομερούς και αξιόπιστου προεγχειρητικού ελέγχου, με βάση τα δεδομένα του οποίου επιλέγεται και η σωστή χειρουργική στρατηγική
  • Της εμπειρίας του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και των παθήσεων παραθυρεοειδών. Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και πλέον σύνθετα κλινικά σενάρια, εκτελώντας πιο σύνθετες επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η οριστική λύση του προβλήματος του ασθενούς, αποφεύγοντας μελλοντικές επανεπεμβάσεις που αυξάνουν το κόστος της θεραπείας και την ταλαιπωρία του ασθενούς.

Καρκίνος θυρεοειδούς (πολυεστιακός), υπερπλασία C-κυττάρων και αδένωμα παραθυρεοειδούς: συνύπαρξη τριών παθολογικών οντοτήτων στον ίδιο ασθενή

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ