Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Η επιρροή στον μεταβολισμό

Ο θυρεοειδής αδένας, με τις ορμόνες που παράγεται, εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών του ανθρωπίνου οργανισμού. Μία από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού που ελέγχονται μέσω του θυρεοειδούς είναι και ο μεταβολισμός. Ο Υπερθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος λοιπόν σχετίζονται, καθώς η η αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που παρατηρείται χαρακτηριστικά στον υπερθυρεοειδισμό, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό εκδηλώνεται με:

 • Ταχυκαρδία
 • Εξάψεις
 • Εφιδρώσεις
 • Δυσανεξία στη ζέστη
 • Ευερεθιστότητα, άγχος, διέγερση
 • Αϋπνίες
 • Διάρροιες
 • Αυξημένη όρεξη κλπ.

Υπερθυρεοειδισμός Και Σωματικό Βάρος («Κιλά»)

Υπερθυρεοειδισμός και βάρος: Αυξημένη όρεξη

Ειδικά η αυξημένη όρεξη είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του υπερθυρεοειδισμού. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ενώ ο ασθενής έχει αυξημένη όρεξη και τρώει πολύ, χάνει παρά ταύτα βάρος και αδυνατίζει.

Υπερθυρεοειδισμός και διατροφή

Παραδοσιακά στον υπερθυρεοειδισμό συνιστάται η αποφυγή πρόσληψης τροφών αυξημένης περιεκτικότητας σε ιώδιο (όπως για παράδειγμα το εμπλουτισμένο σε ιώδιο αλάτι και οι θαλασσινές τροφές). Συνιστάται επίσης η αποφυγή πρόσληψης νιτρικών με την διατροφή, γλουτένης και σόγιας.

Υπερθυρεοειδισμός Και Σωματικό Βάρος

Υπερθυρεοειδισμός και σωματικό βάρος. Μια διατροφή χαμηλή σε ιώδιο (Ασπράδια αυγών, τσάι, καφές, ξηροί καρποί, φρούτα, σολομός κλπ) προτείνεται συνήθως πριν από ορισμένες θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό.

Υπερθυρεοειδισμός και αντιμετώπιση

Κυρίως όμως έχει σημασία η επικοινωνία του ασθενούς με το γιατρό του, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερθυρεοειδισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η αποκατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Αν ο υπερθυρεοειδισμός υποτροπιάσει ενόσω ο ασθενής είναι σε αγωγή με αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή αν εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τότε έχει θέση η χειρουργική επέμβαση (ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή). Η αποκατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας επιτυγχάνεται εύκολα μετά την επέμβαση με τη χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης. Εφόσον η ρύθμιση γίνει σωστά, τότε ο ασθενής δεν παρουσιάζει καμία από τις γνωστές σε αυτόν (από παλιότερα) εκδηλώσεις υπερθυρεοειδισμού, και το σωματικό του βάρος διατηρείται στα συνήθη επίπεδα.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Μάθετε περισσότερα  Υπερθυρεοειδισμός

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”5472″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ