Skip to main content
search

Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί – ολική θυρεοειδεκτομή: ιδιαιτερότητες και δυσκολίες

Ο ασθενής, ετών 13, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υπερθυρεοειδισμού (διάχυτης τοξικής βρογχοκήλης [νόσου Graves], υπό αντιθυρεοειδική αγωγή).

 

Υπερθυρεοειδισμός Σε Παιδί – Ολική Θυρεοειδεκτομή: Ιδιαιτερότητες Και Δυσκολίες

Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί – ολική θυρεοειδεκτομή: ιδιαιτερότητες και δυσκολίες

 

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς, με ανομοιογένεια της ηχοδομής του, εικόνα ως επί θυρεοειδίτιδας αυτοάνοσης αιτιολογίας με παρουσία μικρο-οζωδών αλλοιώσεων καλοήθους ηχομορφολογίας.

Δεν παρατηρήθηκαν ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Λίαν δυσχερής η φάση της αποκόλλησης του θυρεοειδούς από την τραχεία (προφανώς λόγω της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας). Με τον αριστερό λοβό συναφαιρείται επιμήκης πυραμοειδής λοβός.

Το δεξιό  παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο πορεύεται  σε ασυνήθιστη θέση επί της πλάγιας επιφάνειας του δεξιού λοβού, καθηλωμένο σε μήκος επί του λοβού. Η αποκόλληση του γίνεται με μεγάλου βαθμού δυσκολία, διατηρώντας την ανατομική του ακεραιότητα.

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή  παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης αναγνώριση (οπτική και με νευροδιεγέρτη) και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

O υπερθυρεοειδισμός στα παιδιά είναι σπανιότερος σε σχέση με τους ενήλικες. Θα πρέπει εντούτοις να διαγνωστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί σωστά ώστε να προληφθεί η εμφάνιση επιπλοκών της νόσου.

Η  νόσος Graves είναι η συνηθέστερη αιτία υπερθυρεοειδισμού στα παιδιά. Σπανιότερα αίτια είναι η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, η θυρεοειδίτιδα (μπορεί να προκαλέσει προσωρινά υπερθυρεοειδισμό), η υπερκατανάλωση ιωδίου κλπ.

Η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού στα παιδιά γίνεται με την ίδια μεθοδολογία όπως και στους ενήλικες.

Η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, καθώς κάθε καθυστέρηση ή λάθος στη θεραπεία εκθέτει το παιδί στον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως:

  • Διαταραχές της ανάπτυξης
  • Ταχυαρρυθμίες
  • Οστεοπόρωση
  • Θυρεοτοξική κρίση κλπ.

Η θυρεοειδεκτομή στα παιδιά για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού θα πρέπει να επιχειρείται από ιδιαίτερα έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες.

Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής στην χειρουργική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμούς τα παιδιά. Η επέμβαση γίνεται με μία ημέρα νοσηλεία του παιδιού, που εξέρχεται την επομένη της επέμβασης και επανέρχεται άμεσα στους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητάς του. Με την επέμβαση επιτυγχάνεται άμεση και οριστική λύση του προβλήματος, με συντομότατη διάρκεια νοσηλείας, ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα της ζωής του και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Διαδικασία επέμβασης

O ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.

Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.

Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).

Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.

Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.

Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).

Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.

Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.

Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).

Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).

Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση

Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.

Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.

Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί  Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί  Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί  Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί  Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί  Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί  Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί  Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί

Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί Υπερθυρεοειδισμός σε παιδί

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ