Skip to main content
search

Υπερπαραθυρεοειδισμός και σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών

Το σπινθηρογράφημα αποτελεί βασική μέθοδο για τον προεγχειρητικό εντοπισμό του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού (που συνηθεστατα είναι ένα μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς) στους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Το Technetium-99m sestamibi είναι το βασικό ραδιοϊσότοπο που χρησιμοποιείται για το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών. Η χρήση του ραδιοϊσοτόπου αυτού εν προκειμένω βασίζεται στην διαφορετική πρόσληψη και κατακράτησή του από τα κύτταρα που είναι πλούσια σε μιτοχόνδρια.

Υπάρχουν και παραλλαγές της μεθόδου, όπως η τριδιάστατη απεικόνιση, SPECT [single photon emission CT]). Με την τριδιάστατη αυτή τεχνική απεικόνισης (SPECT) είναι ευκολότερος ο ακριβής εντοπισμός της θέσης του αδενώματος και ο προσδιορισμός της σχέσης του με τα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία.

 

Υπερπαραθυρεοειδισμός και σπινθηρογράφημα – Πλεονεκτήματα

Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών έχει τα εξής πλεονεκτήματα ως μέθοδος προεγχειρητικού εντοπισμού:

 • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το αδένωμα παραθυρεοειδούς εντοπίζεται σε ‘δύσκολες’ θέσεις, για παράδειγμα βαθιά στον τράχηλο, καλυπτόμενο από τον θυρεοειδή ή άλλα ανατομικά στοιχεία του τραχήλου.
 • Είναι σε θέση να απεικονίσει έκτοπο παραθυρεοειδικό υπερλειτουργικό ιστό (π.χ. έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς στο μεσοθωράκιο). Ειδικά στο έκτοπο μεσοθωρακικό αδένωμα το υπερηχογράφημα δεν είναι χρήσιμο καθότι η μετάδοση των υπερηχητικών κυμάτων παρεμποδίζεται από τον οστέινο σκελετό του θωρακικού κλωβού και από το αεροπληθές πνευμονικό παρέγχυμα
 • Συνοδεύεται από ελάχιστη έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία
 • Είναι δυνατόν να αξιολογήσει την λειτουργία αυτομοσχεύματος παραθυρεοειδικού ιστού, σε περίπτωση που έχει γίνει αυτομεταμόσχευση στο αντιβράχιο ή σε άλλη θέση (σε ασθενείς με διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών)

 

Υπερπαραθυρεοειδισμός και σπινθηρογράφημα – Περιορισμοί

 • Δυσκολία αξιολόγησης της κατάστασης του θυρεοειδούς αδένα
 • Πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων λόγω ύπαρξης όζων θυρεοειδούς.
 • Περιορισμένη διαγνωστική αξία σε ασθενείς με νόσο περισσοτέρων του ενός παραθυρεοειδών αδένων (multigland disease, MGD)

Έχει επίσης βρεθεί ότι η διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος σχετίζεται και με το μέγεθος (βάρος) του παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού. Το γεγονός αυτό περιορίζει την διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος στα μικρά αδενώματα παραθυρεοειδών.

Η συνδυασμένη χρήση του υπερηχογραφήματος και του σπινθηρογραφήματος αυξάνει την διαγνωστική ακρίβεια του προεγχειρητικού εντοπισμού σε σύγκριση με την κάθε μία από τις δύο μεθόδους αυτές ξεχωριστά.

Παρά ταύτα, το πρόβλημα του ακριβούς προεγχειρητικού εντοπισμού παραμένει στην νόσο με προσβολή περισσοτέρων του ενός παραθυρεοειδών αδένων (MGD, multigland disease), ακόμη και με τη συνδυασμένη χρήση υπερηχογραφήματος και σπινθηρογραφήματος.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί υπάρχουν οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8619″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ