Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) – πότε χρειάζεται στην πράξη?

Εισαγωγή

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση. Οι οδηγίες των διαφόρων επιστημονικών εταιρειών ποικίλουν όσον αφορά τις ενδείξεις της παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA, Fine-Needle Aspiration) ενός όζου θυρεοειδούς. Κάποιοι προτείνουν την παρακέντηση σε όζους θυρεοειδούς διαμέτρου που μπορεί να ποικίλλει από 10 έως 20 χιλ. Στην πράξη, εντούτοις, οι περισσότεροι συνιστούν την παρακέντηση σε κάθε συμπαγή ή υποηχογενή όζο διαμέτρου άνω του ενός εκατοστού (10χιλ). Επίσης όταν υπάρχουν – ασχέτως μεγέθους όζου– ύποπτα κλινικά ή υπερηχογραφικά ευρήματα (κάποια από αυτά αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω).

Λόγω της αυξημένης πιθανότητας διαγνωστικού λάθους (υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων), η παρακέντηση δεν ενδείκνυται σε ευμεγέθεις όζους (> 40 χιλ).

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση -ΥΠΟΠΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

 • Σκληρής (πετρώδους) υφής όζος, καθηλωμένος στους γύρω ιστούς
 • Ιστορικό ακτινοβολίας τραχήλου κατά την παιδική ηλικία
 • Ιστορικό κάποιων γενετικών συνδρόμων (σπάνια)
 • Παρουσία παθολογικών λεμφαδένων τραχήλου
 • Ισχυρό οικογενειακό ιστορικό

 

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση – ΥΠΟΠΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

 • Μικροαποτιτανώσεις
 • Ανώμαλα, λοβωτά όρια
 • Εξωθυρεοειδική επέκταση
 • Παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες
 • Αυξημένη εσωτερική χαοτική αγγείωσh
 • Επίμηκης διάμετρος μεγαλύτερη της εγκαρσίας (taller than wide) (δηλαδή κάθετος προσανατολισμός)

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση- ΣΧΟΛΙΟ

Η εμπειρία του ακτινολόγου είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την αναγνώριση των όζων που θα πρέπει να παρακεντηθούν. Επιπλέον, η παρακέντηση σημερα θα πρέπει να γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση προκειμένου να αυξηθεί η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου.

Ο έμπειρος ακτινολόγος μπορεί – με την καθοδήγηση των υπερήχων – να επιλέξει το μέρος του όζου που είναι το πλέον ύποπτο για παρακέντηση. Για παράδειγμα, σε μικτούς όζους θυροειδούς (δηλαδή σε όζους με συμπαγές και κυστικό μέρος) η παρακέντηση θα πρέπει να γίνεται στο συμπαγές μέρος του όζου.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρακέντησης θα πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του χειρουργού θυρεοειδούς.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η λήψη των σωστών θεραπευτικών αποφάσεων για τον κάθε ασθενή.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 2

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 2

Παθήσεις θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 2

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 2

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ /ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 2

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Όζοι θυρεοειδούς και παρακέντηση 9 0 2[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6057″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ