Skip to main content
search

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1 – εξαιρετικά σπάνια εντόπιση

Η ασθενής, ετών 68, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (υπερπαραθορμοναιμία με υπερασβεστιαιμία). Στο ιστορικό της αναφέρεται ολική θυρεοειδεκτομή αλλαχού. Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε στα όρια της στερνικής εντομής αριστερά, πίσω από την αριστερή κοινή καρωτίδα και εκτός του οισοφάγου μόρφωμα με υπερηχογραφικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς, με διαστάσεις 23 x 14 mm.  Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Τεχνήτιο 99m-sestamibi έδειξε αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του αριστερού κάτω παραθυρεοειδούς, εύρημα ενδεικτικό παρουσίας υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού στην εν λόγω θέση.

Υποβλήθηκε σε αριστερά κάτω παραθυρεοειδεκτομή. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ανεπιτυχής προσπάθεια ανεύρεσης του αδενώματος. Η επέμβαση εξελίχθηκε με πολύ μεγάλου βαθμού δυσκολία καθώς η ανεύρεση του αδενώματος ήταν ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης του σε εντελώς ασυνήθη εντόπιση αλλά και λόγω της παρουσίας εκτεταμένων ουλωδών αλλοιώσεων που οφείλονται στην προηγηθείσα επέμβαση. Το αδένωμα βρίσκεται σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία, πίσω από το αριστερό αγγειονευρώδες δεμάτιο του τραχήλου, πίσω και επί τα εκτός της αριστερής κοινής καρωτίδας και πίσω από την αριστερά έσω σφαγίτιδα φλέβα.

 

Έκτοπο Αδένωμα Παραθυρεοειδούς 1 – Εξαιρετικά Σπάνια Εντόπιση

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1 – εξαιρετικά σπάνια εντόπιση

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 1. Το αδένωμα παραθυρεοειδούς (μβ χρώμα, 3) βρίσκεται στο αγγειονευρώδες δεμάτιο του τραχήλου, πίσω απο την αριστερή κοινή καρωτίδα (1), την αριστερή έσω σφαγίτιδα φλέβα (2) και το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο (4). Είναι σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία (μπλε γραμμή). Το πορτοκαλί βέλος δείχνει την οδό προσπέλασης (μεταξύ κοινής καρωτίδας και έσω σφαγίτιδας φλέβας).

 

Το Αδένωμα (Μαύρο Βέλος) Μόλις Ορατό Μεταξύ Κοινής Καρωτίδας (Κίτρινο Βέλος) Και Έσω Σφαγίτιδας Φλέβας (Πράσινο Βέλος) Αριστερά.

Το αδένωμα (μαύρο βέλος) μόλις ορατό μεταξύ κοινής καρωτίδας (κίτρινο βέλος) και έσω σφαγίτιδας φλέβας (πράσινο βέλος) αριστερά.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 2. Διεγχειρητικά ευρήματα. Αρχική φάση επέμβσης. Το αδένωμα (μαύρο βέλος) έχει βρεθεί μεταξύ αριστερής κοινής καρωτίδας (κίτρινο βέλος) και αριστερής έσω σφαγίτιδας φλέβας (πράσινο βέλος).

 

 

Διεγχειρητικά Ευρήματα (Βλ. Κείμενο)

Διεγχειρητικά ευρήματα (βλ. κείμενο)

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 3. Το αδένωμα (μαύρο βέλος) έχει κινητοποιηθεί σχεδόν πλήρως και είναι έτοιμο προς εκτομή (βρίσκεται μεταξύ αριστερής κοινής καρωτίδας [κίτρινο βέλος] και αριστερής έσω σφαγίτιδας φλέβας [πράσινο βέλος]).

 

Η προσπέλαση γίνεται με διάνοιξη του ελύτρου του αγγειονευρώδους δεματίου, μεταξύ κοινής καρωτίδας αρτηρίας και έσω σφαγίτιδας φλέβας, όπως επισημαίνεται με το πορτοκαλί βέλος στην πρώτη εικόνα.  Εκτός από την ανεύρεσή του, και η κινητοποίησή του έγινε με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία λόγω της λίαν εν τω βάθει θέσης του και του ουλωδών αλλοιώσεων. Αφαιρείται ακέραιο, διατηρώντας τα ανατομικά στοιχεία που το περιβάλλουν, και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης όπου παρατηρείται σημαντική πτώση των επιπέδων παραθορμόνης μετά την εκτομή του αδενώματος (από 106 pg/ml πριν σε 10 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, εντούτοις όμως με εξαιρετικά μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω της λίαν εν τω βάθει θέσης του αδενώματος σε πολύ σπάνια έκτοπη θέση (εντός του αγγειονευρώδους δεματίου αριστερά) αλλά και λόγω των εκτεταμένων ουλωδών αλλοιώσεων (όπως περιγράφηκε παραπάνω).

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 3η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Τα αδενώματα παραθυρεοειδούς χαρακτηρίζονται από την συχνή εντόπισή τους σε έκτοπες θέσεις στον τράχηλο. Η περίπτωση της ασθενούς που παρουσιάζεται είναι μία εξαιρετικά ασυνήθης έκτοπη εντόπιση ενός αδενώματος παραθυρεοειδούς, στο αγγειονευρώδες δεμάτιο του τραχήλου στην οπίσθιά του θέση, σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία. Η εν τω βάθει θέση του σε μία εξαιρετικά σπάνια έκτοπη θέση – σε συνδυασμό με την παρουσία ουλωδών αλλοιώσεων λόγω της προηγηθείσης θυρεοειδεκτομής – δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες στην εξέλιξη της επέμβασης. Βασική για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης είναι η ακριβής προεγχειρητική εντόπιση του αδενώματος αφενός και η εμπειρία του χειρουργού αφετέρου. Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, με επαρκή κλινική εμπειρία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκτελέσει την επέμβαση με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

 

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς 1

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ