Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη – Ένα πολύ-πολύ μικρός «γιατρός» (νεογνό) : διάγνωση στη λεχωΐδα μητέρα («λεχώνα») με βάση τα ευρήματα στο νεογέννητο παιδί της

Η γυναίκα, στη φάση της λοχείας, προσήλθε με διάγνωση «αδένωμα παραθυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση.

Προ διμήνου έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, το οποίο λόγω προωρότητας νοσηλεύθηκε σε μονάδα εντατικής νεογνών. Εκεί, στα πλαίσια του γενικού ελέγχου, ανακαλύφθηκε υποασβεστιαιμία.

Για το λόγο αυτό μετρήθηκε στη συνέχεια η παραθορμόνη και το ασβέστιο αίματος στη μητέρα του παιδιού. Διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης ορού (συνδυασμένη υπερπαραθορμοναιμία – υπερασβεστιαιμία, τιμές 11.4 mg/dl και 208 pg/ml, αντίστοιχα).

Με τον τρόπο αυτό διαγνώσθηκε ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός στη μητέρα.

Ο προεγχειρητικός εντοπιστικός απεικονιστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα – σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi) έδειξε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς (αριστερά άνω), με διαστάσεις 16.5 x 3.5 mm.

Υποβλήθηκε σε ελάχιστα επεμβατική αριστερά άνω παραθυρεοειδεκτομή. Η διάγνωση και η επιτυχία της επέμβασης επιβεβαιώθηκαν με ταχεία βιοψία του εξαιρεθέντος μορφώματος (αδένωμα παραθυρεοειδούς) και με διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης ορού.

Εξήλθε της κλινικής μετά σύντομη νοσηλεία λίγων ωρών.

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός στη συγκεκριμένη γυναίκα τέθηκε με βάση τα ευρήματα στο νεογνό μετά την γέννησή του (υποασβεστιαιμία). Ο μηχανισμός που εξηγεί τα παραπάνω θα περιγραφεί στην ιστοσελίδα μας σε επόμενη ανάρτηση.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5609″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ