Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς – το μέγεθός του δεν σχετίζεται με την βαρύτητα της υπερασβεστιαιμίας και της υπερπαραθορμοναιμίας (με αφορμή ασθενή μας)

H ασθενής ετών 70 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και όζου θυρεοειδούς.

Η ασθενής παρουσιάζει σοβαρή υπερασβεστιαιμία (ασβέστιο αίματος 13.1 mg/dl) και υψηλή υπερπαραθορμοναιμία (PTH = 509 pg/ml).

Η υψηλή υπερασβεστιαιμία αντιμετωπίσθηκε αρχικά με ενυδάτωση της ασθενούς και χορήγηση διουρητικού (φουροσεμίδη) καθώς επίσης και με την χορήγηση κινακαλσέτης, επιτυγχάνοντας έτσι σταδιακή μείωσή της σε επίπεδα < 11 mg/dl, εν όψει της χειρουργικής επέμβασης και με στόχο την ασφαλή διενέργειά της.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε όζος μεγίστης διαμέτρου 33 χιλ. στην μεσότητα και τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού καλοήθους ηχομορφολογίας και μόρφωμα μεγίστης διαμέτρου 16 χιλ. πίσω από το κάτω ήμισυ του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς (δ.δ. αδένωμα παραθυρεοειδούς vs. εξωφυτικός όζος θυρεοειδούς).

Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi ήταν αρνητικό.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε νέο υπερηχογράφημα σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, όπου επιβεβαιώνονται τα ευρήματα από τον θυρεοειδή, χωρίς παθολογικούς λεμφαδένες. Παρατηρείται μόρφωμα με υπερηχογραφικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς πίσω από τον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, βαθιά στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα αρτηρία και αντίστοιχα προς την 7η ώρα της τραχείας.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Αρχικά, με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ενδοκρινολόγου και της ασθενούς, γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή για την αντιμετώπιση του ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς.

Ταυτόχρονα με την αφαίρεση του δεξιού λοβού συναφαιρείται και το αδένωμα παραθυρεοειδούς. Η αφαίρεσή του γίνεται με δυσκολία και λεπτούς χειρισμούς λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης του στην δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα.

Αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Στη διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης παρατηρείται σημαντική (>>> 50 %) πτώση των επιπέδων αυτής μετά την εκτομή του αδενώματος (από 509 πριν σε 75 pg/ml).

Με βάση τα ευρήματα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 25 pg/ml & Ca = 9.9 mg/dl.

 

ΣΧΟΛΙΟ

Το ενδιαφέρον του περιστατικού που παρουσιάσθηκε είναι η αναντιστοιχία της βαρύτητας της υπερασβεστιαιμίας και του βαθμού υπερπαραθορμοναιμίας και του μεγέθους του αδενώματος παραθυρεοειδούς. Πράγματι, ένα μικρό αδένωμα παραθυρεοειδούς (διαμέτρου 16 χιλ.) ευθύνονταν για τις βαριές αυτές εργαστηριακές διαταραχές στη συγκεκριμένη ασθενή.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ