Skip to main content
search

Αδένωμα παραθυρεοειδούς με σημαντική υπερπαραθορμοναιμία – με αφορμή νεαρή ασθενή μας

 

Παρουσίαση ασθενούς

H ασθενής, ετών 21, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού με σημαντική υπερπαραθορμοναιμία και υπερασβεστιαιμία (PTH = 1370 pg/ml & Ca = 11.7 pg/ml).

 

Εντοπιστικός έλεγχος

Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς, εύρημα ενδεικτικό παρουσίας υπερλειτουργικού παραθυρεοειδικού ιστού (αδένωμα παραθυρεοειδούς) στην εν λόγω θέση.

 

Υπερηχογράφημα

Η ασθενής προσκομίζει υπερηχογράφημα αρνητικό για παθολογική βλάβη των παραθυρεοειδών. Ζητήθηκε εντούτοις η επανάληψη του υπερηχογραφήματος σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων όπου απεικονίσθηκε ευμέγεθες αδένωμα παραθυρεοειδούς με διαστάσεις 21 x 10 mm πίσω από τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς, σε αρκετά εν τω βάθει θέση , στην 7η ώρα της τραχείας, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα. Χωρίς ουσιώδη ευρήματα από τον θυρεοειδή.

 

Αδένωμα παραθυρεοειδούς με σημαντική υπερπαραθορμοναιμία – υπερηχογραφική απεικόνιση. Κάτω αριστερά σε εγκάρσια διατομή (ΤΡ=τραχεία, κίτρινο βέλος το αδένωμα, κόκκινο βέλος η δεξιά κοινή καρωτίδα). Εμφανής η εν τω βάθει (κατά την προσθιοπισθία διάσταση) θέση του αδενώματος. Πάνω δεξιά απεικόνιση σε διαμήκη διατομή του τραχήλου (κίτρινο βέλος το αδένωμα).

Αδένωμα παραθυρεοειδούς με σημαντική υπερπαραθορμοναιμία – υπερηχογραφική απεικόνιση. Κάτω αριστερά σε εγκάρσια διατομή (ΤΡ=τραχεία, κίτρινο βέλος το αδένωμα, κόκκινο βέλος η δεξιά κοινή καρωτίδα). Εμφανής η εν τω βάθει (κατά την προσθιοπισθία διάσταση) θέση του αδενώματος. Πάνω δεξιά απεικόνιση σε διαμήκη διατομή του τραχήλου (κίτρινο βέλος το αδένωμα).

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή μέσω mini – εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Μετά κινητοποίηση και ανάσπαση του δεξιού λοβού προς την μέση γραμμή ανευρίσκεται το ευμέγεθες αδένωμα που περιγράφεται παραπάνω με τυπικούς μακροσκοπικούς χαρακτήρες. Βρίσκεται σε αρκετά εν τω βάθει θέση, σε επαφή με την προσπονδυλική περιτονία, στην πλαγιοπίσθια επιφάνεια της τραχείας, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα.

Αφαιρείται ακέραιο και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει την διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης: PTH = 139 pg/ml μετά την εκτομή του αδενώματος (από 1370 pg/ml προεγχειρητικά, πτώση >> 50 %). Δεξιό άνω παραθυρεοειδές μακροσκοπικά φυσιολογικό.

Αιμόσταση – πλύσεις – σύγκλειση τομής με πλαστική ενδοδερμική ραφή.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 18 pg/ml,  Ca = 9.7 mg/dl

 

Ιστολογική εξέταση

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

 

Σχόλιο

Οι όσο υψηλές τιμές παραθορμόνης στον υπερπαραθυρεοειδισμό δεν είναι συνηθισμένες. Οι πολύ υψηλές τιμές παραθορμόνης (συχνά σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με τα ανώτερα φυσιολογικά όρια) εγείρουν την υπόνοια καρκίνου παραθυρεοειδών, που εντούτοις είναι μία εξαιρετικά σπάνια νοσολογική οντότητα.

Στον καρκίνο παραθυρεοειδών τα επίπεδα παραθορμόνης συχνά υπερβαίνουν τα 1000 pg/ml και τυπικά συνδυάζονται με βαριά υπερασβεστιαιμία (επίπεδα ασβεστίου αίματος πάνω από 14 mg/dl).

Οι τιμές αυτές είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές της υπερασβεστιαιμίας και της υπερπαραθορμοναιμίας που παρατηρούνται στο τυπικό αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Ο καρκίνος παραθυρεοειδών εντούτοις παρουσιάζει διηθητική συμπεριφορά και η συμπεριφορά αυτή αποτυπώνεται στον απεικονιστικό έλεγχο. Στην ασθενή μας η υπερηχογραφική εικόνα συνηγορούσε για αδένωμα παραθυρεοειδούς, κάτι που διαπιστώθηκε μακροσκοπικά στην εξέλιξη της επέμβασης και επιβεβαιώθηκε και με την ταχεία βιοψία.

Στις περιπτώσεις αυτές αναμένεται πτώση των επιπέδων ασβεστίου μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, καθώς οι πολύ υψηλές τιμές παραθορμόνης θεωρητικά θα έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλου βαθμού απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Μετά την εκτομή του αδενώματος, ο οργανισμός προσπαθεί να αποκαταστήσει τις οστικές βλάβες με την καθήλωση ασβεστίου στον οστίτη ιστό. Το ασβέστιο αυτό απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από το αίμα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πιθανόν υποασβεστιαιμίας, ενίοτε μεγάλου βαθμού. Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό σαν «σύνδρομο πεινασμένου οστού».

Η ασθενής- σε εξωτερική βάση- είναι υπό παρακολούθηση χωρίς μέχρι τώρα να έχει εμφανίσει κάποια υποασβεστιαιμία. Τονίζεται ότι η υποασβεστιαιμία – αν εμφανιστεί – παρατηρείται μέσα στις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση (συνήθως μέσα στην πρώτη εβδομάδα).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς  αδένωμα παραθυρεοειδούς

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ