Αδένωμα παραθυρεοειδούς-υποτροπή μετά παλαιότερη παραθυρεοειδεκτομή: με αφορμή ασθενή μας.
Εισαγωγή
Αδένωμα παραθυρεοειδούς -υποτροπή μετά παλαιότερη παραθυρεοειδεκτομή : με αφορμή ασθενή μας. Η ασθενής ετών 55 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υποτροπής υπερπαραθυρεοειδισμού. Στο ιστορικό της αναφέρεται εκτομή αδενώματος δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς σε άλλο νοσοκομείο. Η ασθενής προσκομίζει ιστολογική εξέταση όπου περιγράφεται πράγματι αδένωμα δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς. Παράλληλα, στο ενημερωτικό σημείωμα από την προηγούμενη επέμβαση περιγράφεται σημαντική πτώση των επιπέδων παραθορμόνης στη διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης των επιπέδων αυτής. Παρά ταύτα, ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός υποτροπίασε.
Εντοπιστικός έλεγχος
Η ασθενής υποβλήθηκε στον κατάλληλο εντοπιστικό έλεγχο, που περιλάμβανε:
- υπερηχογράφημα τραχήλου
- σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών
- αξονική τομογραφία τραχήλου
Υπερηχογράφημα
Στο υπερηχογράφημα απεικονίζεται πίσω από τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού μόρφωμα διαστάσεων 13 x 6 x 10 mm. Οι ηχομορφολογικοί του χαρακτήρες είναι συμβατοί με αδένωμα παραθυρεοειδούς. Δεν παρατηρήθηκαν άλλα παθολογικά ευρήματα στον τράχηλο από τον θυρεοειδή, τους λεμφαδένες και τους λοιπούς παραθυρεοειδείς.
Αξονική τομογραφία
Στην αξονική τομογραφία τραχήλου απεικονίζεται μόρφωμα συμβατό με αδένωμα δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς διαστάσεων 8 x 11 mm. Το μόρφωμα βρίσκεται στην ίδια θέση που περιγράφεται στο υπερηχογράφημα . Απεικονίζεται επίσης μόρφωμα 5 x 2 mm πίσω από τον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς προς τον κάτω πόλο που πιθανότατα αντιστοιχεί σε παραθυρεοειδή αδένα (φυσιολογικό). Δεν απεικονίσθηκαν άλλα παθολογικά ευρήματα στην αξονική τραχήλου από τον θυρεοειδή και τους λοιπούς παραθυρεοειδείς.
Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi
Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi παρατηρείται αυξημένη καθήλωση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση του κάτω πόλου του δεξιού λοβού. Το εύρημα αυτό είναι συμβατό με αδένωμα παραθυρεοειδούς.
Χειρουργική επέμβαση
Η ασθενής υποβλήθηκε σε επανεπέμβαση με διάνοιξη της παλιάς τομής. Η παρασκευή των ανατομικών στοιχείων γίνεται με πολύ μεγάλου βαθμού δυσκολία. Η δυσκολία αυτή οφείλεται στην παρουσία εκτεταμένων ουλωδών αλλοιώσεων από την προηγηθείσα επέμβαση. Με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς και εξαιρετική δυσχέρεια ανευρίσκεται πίσω από τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς μόρφωμα. Το μόρφωμα αυτό έχει μορφολογικούς χαρακτήρες συμβατούς με αδένωμα παραθυρεοειδούς. Οι διαστάσεις του είναι συμβατές με τις διαστάσεις που περιγράφονται παραπάνω (βλ. εντοπιστικός έλεγχος, υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία).
Η κινητοποίηση και η παρασκευή του μορφώματος είναι ιδιαίτερα εργώδης, τελικά όμως επιτυγχάνεται η αφαίρεση ακέραιου του μορφώματος. Το μόρφωμα εκτέμνεται εξ ολοκλήρου (ριζικά) και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία. Η ταχεία βιοψία επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς).
Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης. Διαπιστώνεται σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής μετά την αφαίρεση του αδενώματος (από 159 pg/ml πριν την εκτομή του αδενώματος σε 11 pg/ml μετά την αφαίρεση αυτού).
Διεγχειρητική χρήση τεχνικής αυτοφθορισμού
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης έγινε χρήση της τεχνικής αυτοφθορισμού . Με την τεχνική αυτή αναγνωρίζεται το μόρφωμα που περιγράφεται στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού (βλ. αξονική τομογραφία) ως φυσιολογικό παραθυρεοειδές (φυσιολογικός αυτοφθορισμός). Πράγματι και οι μακροσκοπικοί του χαρακτήρες συνηγορούν υπέρ φυσιολογικού παραθυρεοειδούς αδένα. Σημειώνεται επίσης η απουσία φθορισμού του αδενώματος (όπως αναμένεται), καθώς η τεχνική αυτή δεν βοηθά στην αναγνώριση του παθολογικού παραθυρεοειδούς (εν προκειμένω αδενώματος).
Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση κρίνεται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται στη φάση αυτή.
Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.
Μετεγχειρητική πορεία
Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.
Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Απόγευμα ημέρας επέμβασης ΡΤΗ=11 pg/ml, Ca=9.4 mg/dl
Σχόλιο
Γιατί έχει ενδιαφέρον η περίπτωση της ασθενούς μας?
Η περίπτωση της ασθενούς μας έχει ενδιαφέρον καθώς είχε στο παρελθόν υποβληθεί σε εκτομή αδενώματος του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς. Η δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή έγινε πριν από 4 χρόνια σε άλλο νοσοκομείο. Τεκμηριώνεται με βάση την ιστολογική εξέταση που προσκομίζει η ασθενής και την διεγχειρητική μέτρηση των επιπέδων παραθορμόνης που έγινε στην τότε επέμβαση. Παρά ταύτα, η υποτροπή του υπερπαραθυροειδισμού στην ασθενή μας οφείλονταν στην ύπαρξη και πάλι αδενώματος του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς.
Το παράδοξο αυτό μπορεί να εξηγηθεί με έναν και μόνο τρόπο: προφανώς, στην αρχική επέμβαση έγινε εκτομή του μεγαλύτερου μέρους του αδενώματος (πράγμα που εξηγεί την πτώση των επιπέδων παραθορμόνης μετά την αφαίρεσή του στη διεγχειρητική μέτρηση). Παρέμεινε όμως προφανώς ένα μικρό υπόλειμμα του αδενώματος. Το υπόλειμμα αυτό σταδιακά εξελίχθηκε σε σημείο τέτοιο ώστε να προκαλέσει την εμφάνιση υποτροπής του υπερπαραθυρεοειδισμού. Είναι η μόνη εξήγηση για το γεγονός ότι – παρά την δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή που περιγράφεται στο ιστορικό της ασθενούς – η υποτροπή του υπερπαραθυρεοειδισμού οφείλονταν σε αδένωμα και πάλι του δεξιού κάτω παραθυρεοειδούς αδένα.
Ιδιαιτερότητες και τεχνικές δυσκολίες
Η χειρουργική επέμβαση στην ασθενή μας παρουσίαζε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές οφείλονταν στην ύπαρξη εκτεταμένων ουλωδών αλλοιώσεων. Το εύρημα αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω της προηγούμενης επέμβασης. Οι ουλώδεις αυτές αλλοιώσεις υπήρχαν ακριβώς στο σημείο όπου εντοπίζονταν η υποτροπή του αδενώματος. Στο σημείο αυτό είχαν γίνει οι χειρισμοί για την αφαίρεση του αδενώματος στην προηγούμενη επέμβαση.
Η αναγνώριση και η παρασκευή του αδενώματος εν μέσω των ουλωδών αυτών αλλοιώσεων ήταν ιδιαίτερα δυσχερείς. Παράλληλα, ήταν απαραίτητο οι χειρουργικοί χειρισμοί να γίνουν με λεπτότητα και ‘σεβασμό’ στους ιστούς για την αποφυγή ιατρογενών κακώσεων σε παρακείμενα ανατομικά στοιχεία (παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, οισοφάγος). Απαραίτητη προϋπόθεση για τις επεμβάσεις σε περίπτωση υποτροπής του υπερπαραθυρεοειδισμού είναι η εμπειρία του χειρουργού παραθυρεοειδών στην χειρουργική θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών.
Τεχνική αυτοφθορισμού – πόσο χρήσιμη είναι?
Η τεχνική φθορισμού είναι χρήσιμη για την αναγνώριση των φυσιολογικών παραθυρεοειδών αδένων. Εντούτοις όμως δεν είναι χρήσιμη και για την αναγνώριση του αδενώματος του παραθυρεοειδούς. Το γεγονός αυτό τονίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία της εμπειρίας του χειρουργού στη χειρουργική θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών. Με τη βοήθεια του φθορισμού αλλά και οπτικά αναγνωρίσθηκε σαν φυσιολογικός ο παραθυρεοειδής που περιγράφεται στην αξονική τομογραφία παρά τον κάτω πόλο του αριστερού λοβού (βλ. παραπάνω).
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένωμα παραθυρεοειδούς
αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένωμα παραθυρεοειδούς